Orapac lanserar miljövänligt alternativ till styroxlådor – ”Går hand i hand med vårt tänk att hitta hållbara lösningar”

Torbjörn Nyholm, Orapac, Oravais
Torbjörn Nyholm.

Orapac har utvecklat en ny typ av kyl- och värmeisolerad låda. Den nya produkten är tillverkad av papper och kan därför återvinnas efter användning.

Förpackningstillverkaren Orapac i Oravais har utvecklat en ny produkt som heter Greenbox. Det är en låda som kan hålla sitt innehåll varmt eller kallt, ett nytt alternativ till styroxlådor.

– Vi hoppas att den här produkten ska kunna revolutionera marknaden för kyl- och värmetransporter, säger Torbjörn Nyholm, vice vd för Orapac.

Vi hoppas att den här produkten ska kunna revolutionera marknaden för kyl- och värmetransporter.

Tillverkas av papper

Greenbox Orapac

Greenbox är ett miljövänligt alternativ eftersom produkten tillverkas av wellpapp. Det innebär att lådan inte behöver innehålla annat än papper och majsstärkelselim.

– Isoleringen inne i lådan är också gjord av papper, som dessutom är spillmaterial från vår produktion av förpackningar, säger Torbjörn Nyholm.

Tillverkning i Oravais

För att kunna tillverka isoleringsmassan till Greenbox har Orapac utvecklat en egen specialmaskin. Det är en maskin som behövs för att finfördela spillbitarna.

– Att vi själva utvecklat tekniken innebär också att vi kan tillverka hela lådan till 100 procent i Oravais, säger Nyholm.

Torbjörn Nyholm
Torbjörn Nyholm

Går att skräddarsy

Prismässigt kan Greenbox på många områden konkurrera med styroxlådor. En stor fördel är också att den kan skräddarsys för att passa specifika mått och behov. Det är till exempel möjligt att bygga lådorna så att en kylkloss ryms med utan att röra det övriga innehållet i boxen.

Utomstående tester har visat att Greenbox-lådorna har ungefär tio procent lägre isoleringsförmåga än motsvarande styroxlåda. Om just det råkar vara ett problem så går det att öka isoleringsförmågan genom att skapa rum för mera isoleringsmaterial.

Passar även livsmedel

Greenbox orapac

Torbjörn Nyholm säger att deras produkt egentligen passar alla företag som transporterar produkter som kräver kyl- eller värmeisolering.

– Allt från livsmedel till mediciner kan behöva hålla vissa temperaturer, säger Nyholm.

Beroende på vad det är som transporteras kan Greenbox tillverkas för engångsbruk eller för att användas flera gånger.

Hållbarhet prioriteras

Orapac jobbar fortlöpande med sina egna processer för att göra dem mer miljövänliga. Torbjörn Nyholm säger att företaget vill hitta hållbara lösningar och att Greenbox därför passar bra in i deras produkt- och tjänsteutbud.

– Varför använda styrox när det finns tillgång till mer hållbara alternativ, säger han.

Orapac Oravais huvudkontor fabrik

En tydlig fördel med Orapacs nya lösning är att konsumenter eller mottagare inte längre behöver åka till en återvinningsstation med sin styroxlåda.

– Vår greenbox kan slängas direkt i till exempel husbolagens kartonginsamling, säger Nyholm.

– Koldioxidavtrycket är också betydligt lägre än i en motsvarande styroxlåda, säger han.

Orapac har som bäst 26 anställda i Oravais. Till företagshelheten hör även dotterbolaget BestPak med 35 anställda i Birkala och Kihniö. Mera information om Orapac och deras kontaktuppgifter hittas på företagets webbplats orapac.fi.

 

LÄS OCKSÅ:

Orapac satsar i lager och solkraft – Miljötänk genomsyrar hela verksamheten

Lämna ett svar