Närko inne i tillväxtfas – Inom koncernen genomförs investeringsprogram i miljonklass

Mikael Louhi, Närko
Mikael Louhi.

Närko, med starkt fäste i Närpes, har en rekordlång orderstock. Bolaget nyrekryterar som bäst.

Mikael Louhi
Mikael Louhi.

Närko är på frammarsch. Mikael Louhi, ny koncernchef och vd för Närko Group sedan i april, säger att de nu är inne i en tydlig tillväxtfas.

– Så här lång orderstock har vi aldrig haft förut, säger Mikael Louhi, som själv är tredje generationens familjeföretagare inom bolaget, som grundades av morfar Egil Gullström.

Närkos stora utmaningar nu handlar mycket om att leverera i takt med efterfrågan. Företaget har som andra aktörer i branschen tagit smällar av komponentbrist genom coronakrisens inverkan på underleverantörer.

Närkos ovanligt långa orderstock är mycket positiv men gör det samtidigt svårt att prissätta. En del råvaror och komponenter har redan stigit kraftigt i pris, vilket man inte alltid kunnat förutse.

– Därför är det sannolikt att årets första halvår blir kämpigt fastän vi växer, säger Louhi.

Stark grund att bygga på

Mikael Louhi
Mikael Louhi.

Närko-koncernen står på två, eller egentligen tre, starka ben. Det största av benet är själva Närko som specialiserat sig på släpvagnar och påbyggnad. Närko står för lejonparten av koncernens cirka 50 miljoner euros omsättning.

Nära Närkos kärnverksamhet ligger systerbolaget Trailer Rigg, som tillverkar komponenter till Närko men även till andra aktörer.

Koncernens sista ben består av Botnia Grönsaker, som packar och förmedlar grönsaker och potatis. Botnia Grönsaker driver verksamheten som man kan säga startade hela företagshistorien.

Stora investeringar på gång

Mikael Louhi
Mikael Louhi.

Ett robotprogram i miljonklass startar som bäst i Närpes. Programmet handlar om att lyfta effektivitet och skapa förutsättningar för framtiden.

– Vi ska effektivisera och automatisera, det handlar om åtgärder som i slutändan skapar jobb och tillväxt, säger Mikael Louhi.

Det fortlöpande investeringsprogrammet får effekter även i Sverige, där en nyetablering är på gång.

Mikael Louhi säger att mycket handlar om att ta igen förlorad mark. Närko var 2008, innan finanskrisen, i ett läge där omsättningen var betydligt större och till de siffrorna vill man gärna upp till igen.

– Fast det går inte riktigt att jämföra rakt av för till viss del så verkar vi inte längre i samma produktsegment, säger Louhi.

Växer och rekryterar

Mikael Louhi
Mikael Louhi.

Hela Närko Group-koncernen har nu kring 250 anställda varav 190 jobbar med släp- och påbyggnadsverksamheten. Närpes är kärnan där 170 personer jobbar.

– Vi har anställt flera hela fjolåret och letar som bäst efter nytt kunnigt folk, säger Louhi.

Bolaget söker efter experter på en rad olika områden. Louhi räknar upp att de kommande åren behövs det svetsare, montörer, maskin- och elingenjörer, reparatörer och konstruktörer men även administrativ personal som ekonomikunniga experter.

Internationell miljö

Personalstyrkan inom Närko Group har en internationell prägel. Företaget ser inte språk som ett hinder och därför talas många olika språk inom bolagen.

Koncernen har även bolag i Sverige och i Norge. I Skandinavien handlar verksamhet om återförsäljning men även om service, tillverkning och anpassning av utvalda produkter, till exempel till flistransporter.

 

LÄS OCKSÅ:

Peter Höckert: ”Dags att verkligen satsa nu”

Lämna ett svar