Luodon Peltikate är expert på plåtprofiler – Med ny ägare och nytt namn får verksamheten en uppdaterad profil

Göran Eklund.

Korsholmsföretaget Luodon Peltikate har fått en uppdaterad och tvåspråkig profil. Suomen Peltikate, eller Finlands Takplåt, som företaget nu heter konkurrerar med pålitlighet och snabba leveranser.

– Det blev verkligen en fullträff med den nya ägaren, säger Anna Liisa Luoto.

Tillsammans med sin bror Kari Luoto har Anna Liisa ägt och drivit Luodon Peltikate i många år. Det är frågan om ett företag som syskonens pappa Armas Luoto grundade redan 1958.

Luodon Peltikate har gjort sig ett namn för bra kundbetjäning och yrkesskicklig personal. Bolaget tillverkar och säljer produkter, som takplåt, med kvalitet som är gjord för att klara hårda finländska förhållanden.

I vår har verksamheten bytt ägare och Anna Liisa Luoto är med för att hjälpa den nya ägaren komma igång. Luoto är på gott humör men säger att hon absolut inte vill vara med på bild.

– Fotografera den nya ägaren i stället, säger hon och skrattar.

Ny ägarfamilj

Göran Eklund.

Luodon Peltikates verksamhets nya ägare blev i vår Annica och Göran Eklund. Samtidigt bytte man namn till Suomen Peltikate, Finlands takplåt.

Verksamheten leds nu av tvåspråkiga Göran Eklund, med lång erfarenhet av metallbranschen.

Maskiningenjör Göran Eklund har jobbat länge på Närko i Närpes, på konstruktionsavdelningen. Eklund säger att det efter 26 år på det företaget blev dags att hitta på något annat.

Göran Eklund säger att han trivs bra med det nya jobbet och med företagarrollen.

– Det är roligt med nya uppgifter och intressant att träffa nytt folk, säger han.

Tunnplåtsexperter

Göran Eklund.

Suomen Peltikates produktion sysselsätter ett par personer plus säsongspersonal och vd. Bolaget har specialiserat sig på bearbetning av tunnplåt.

Produktionen och försäljningen sker i företagets hall och kontor i Korsholm. Bland produkterna hittas olika sorters takplåt och lister, till exempel till fönsterbräden och dörrar.

– Vi säljer också tillbehör som har med tätning att göra och stuprör, rör och stegar, säger Göran Eklund som exempel.

Bland kunderna hittas privatpersoner, byggnadsföretag och plåtslagare. En del kommer in för att köpa en list för tio euro medan andra köper tak för upp till 6000-7000 euro.

– Privatpersoner uppskattar att det alltid finns en extra bilkärra att låna för att få hem produkterna och att vi kan lasta dem direkt på kärrorna, säger Göran Eklund.

– Byggföretagen och plåtslagarna uppskattar att vi gärna lastar in produkterna i häckar som underlättar att få upp materialet på taket, säger Eklund.

Mångsidig maskinpark

Suomen Peltikates produktionshall finns på Industrivägen 4. Företaget har satsat mycket på maskinparken och har tio olika maskiner som bearbetar och viker metallen.

Suomen Peltikate håller sig därtill med ett stort lager plåt så att det alltid finns olika färgkvaliteter att välja mellan.

Vilka är era främsta konkurrensfördelar?

– Priserna som vi säger håller, vi har till exempel inga tilläggskostnader för förpackningar. Vi har också snabba leveranser, oftast inom en dag, säger Göran Eklund.

 

LÄS OCKSÅ:

Marica Lassus: ”Tror du att du lyckas eller att allt går åt pipan? Då har du rätt”

Lämna ett svar