Högsäsong för asfaltering – Sundström har lång erfarenhet av både små och stora projekt

Paul Sundström. Sundströms. Asfalt
Paul Sundström.

Högsäsongen för asfaltering i Österbotten har dragit igång. Sundström gör allt från privatpersoners gårdar till stora vägprojekt.

Familjeföretaget Sundström har varit i jordbyggnadsbranschen sedan 1966. Asfalteringen kom med i bilden från och med 1999 då företaget gjorde en egen satsning på det området.

– I dag gör vi allt från stora vägprojekt ner till små gårdsplaner åt privatpersoner, säger Paul Sundström, enhetschef för asfaltering på Sundström.

Sundström erbjuder i dag ett heltäckande utbud. När det gäller asfaltering kan företaget sköta allt från underhåll till att planera och genomföra projekt från början till slut.

Därför asfalt

Paul Sundström.
Paul Sundström.

Paul Sundström räknar upp flera fördelar med att låta asfaltera till exempel en gårdsplan. Asfalten gör att det ser fint, rent och snyggt ut. Gården blir lätt att sköta och det blir smidigt att skotta snö.

– Dessutom håller det länge, med en bra grund kan asfalten till och med hålla upp till 30 år, säger han.

På vägar och landsvägar sliter speciellt dubbdäck på asfaltytan. På en gårdsplan är det här ytslitaget minimalt och det blir i stället närmast sprickor och tjälskador som med åren kräver åtgärder.

Mindre än ett halvdagsjobb

Att asfaltera en typisk gårdsplan för Sundström kräver sammanlagt mindre än ett halvdagsarbete. Grunden är viktig och det är ett skilt gäng experter som jobbar med botten och profilering. För en vanlig gårdsplan är det ett arbete som tar kanske två timmar.

– En god grund behövs och rätt lutning är avgörande för avrinningen, säger Paul Sundström.

När grundjobbet är gjort kommer asfaltsgänget en annan dag och sköter asfalteringen på cirka 1,5 timmar.

En god grund behövs.

Det här kostar det

Paul Sundström. Pedersöre
Paul Sundström.

Priserna för asfaltering varierar beroende på hur länge arbetet tar och andra faktorer. En tumregel är att kvadratmetrarna blir billigare desto mera som ska asfalteras.

För att nämna ett exempel kan det kosta 20-30 euro per kvadratmeter att asfaltera en 200 kvadratmeter stor gårdsplan. Asfalt är inte heller bara asfalt utan kan ha olika egenskaper, som hårdhet och genomrinning.

För att det ska bli så billigt som möjligt för kunderna försöker Sundström också att samköra flera projekt i närliggande områden.

– När det handlar om asfaltering blir det alltid frågan om mycket logistik, säger Paul Sundström.

I praktiken startar processen oftast med att kunderna begär en offert. Att beakta i sammanhanget är också att det kan gå att få hushållsavdrag för jobbet.

Egna asfaltverk

Lastbil forslar kross på Sundströms asfaltverk i Lepplax

I Lepplax i Pedersöre driver Sundström ett eget asfaltverk. Det verket är stationärt och betjänar kunder på en radie inom cirka 150 kilometer. Asfalten värms upp till 160-180 grader och måste förbli varm för att vara smidig att jobba med.

Sundström driver också ett mobilt asfaltsverk. Det kan flyttas så att det hela tiden är nära de egna större projekten. Sundström har därtill flera egna österbottniska marktäkter, därifrån krossen som blandas i asfalten kan tas.

Går att återvinna

Gammal asfalt kan bli ny asfalt. Asfalten som kommer från asfaltverket i Lepplax kan bestå av upp till 30 procent återvunnen asfalt. Tekniskt sett och med förändrade processer kunde den siffran ökas men regionalt finns det inte tillräckligt med gammal asfalt att tillgå.

– I södra Finland är läget lite annorlunda men här lämnar inte asfalt liggande på hög, allt som kommer in går åt, säger Paul Sundström.

Går att få gjort denna säsong

Sundström tar fortlöpande emot nya uppdrag. Paul Sundström säger att det ännu finns möjlighet att få nya asfalteringsprojekt gjorda även under den här säsongen. Asfaltering är bäst att göra när det är över fem grader på backen.

Kontaktuppgifter och mera information om Sundström hittas på företagets webbplats sundstroms.fi.

 

LÄS OCKSÅ:

Sundström ser tillväxtmöjligheter i större projekt utan att glömma de små uppdragsgivarna

Lämna ett svar