Framgången gömmer sig i de små detaljerna – bokföringsbyrå Nooga satsar på coachande tjänst för affärsutveckling

Traditionell redovisning med fokus på företagets historik ger inte företagen mycket mervärde. Så kände grundarna bakom bokföringsbyrå Nooga i Jakobstad som sedan starten 2016 växer starkt med nyöppnade filialer i Vasa och Helsingfors.

Nooga har en mission. De vill ändra synen på bokföring från ett nödvändigt ont till en resurs för att skapa möjligheter och tillväxt. Det berättar grundare Monika Ahlskog – verkställande direktör och expert på ekonomiförvaltning som Vaasa Insider pratat med.

Att tänka holistiskt kring företagsekonomi är dagens melodi. Med andra ord – att se på data ur ett framtidsperspektiv för att vaska fram de värdefulla insikter som gömmer sig där. Målet är att skapa enhetliga processer som tar företaget framåt.

Kort sagt:

– Vi startade Nooga för att hjälpa våra kunder att lyckas.

Monika Ahlskog och Ville Hautala.

Ett steg i den riktningen har varit att utveckla coachande processer för ekonomikonsultering.

Noogas tjänster passar såväl den enskilda företagaren som en företagsledare på medelstort företag. Konsulteringen kan vara övergripande för hela företaget eller projektinriktat för mindre utvecklingsprocesser.

Vi borrar djupt i detaljerna och hjälper kunden att bena ut vad som är viktigt för företaget. Hur de målen kan nås på sikt. Vi diskuterar tillväxtmål, lönsamhet, internationalisering, fungerande organisation och ägarvilja.

Att ta tag i ekonomin är det största steget

Företagande i sig är ett värdeskapande arbete som bygger på ekonomiska principer. Ändå är det en utmaning för entreprenörerna att få koll på läget – långt ifrån alla har verktygen som behövs för att göra en analys av rapporterna.

Här vill Nooga göra en insats med stödande tjänster och ett objektivt öga.

Ville Hautala är Noogas företagskonsult och jobbar med Interim Controller-uppdrag. Han betonar vikten av långsiktigt tänkande och att ha en tydlig plan. Denna plan behöver en faktabas för att vara realistisk:
– Vi borrar djupt i detaljerna och hjälper kunden att bena ut vad som är viktigt för företaget. Hur de målen kan nås på sikt. Vi diskuterar tillväxtmål, lönsamhet, internationalisering, fungerande organisation och ägarvilja.

Destinationen nås genom att bryta ner resan i kortare etapper, men justeringar kan också behövs längre fram, förklarar han.
– Många startar med stor passion och genomför massor av förändringar på kort tid. När företaget är stabilt blir det sedan ett jobb som man går till varje dag – och nöter på som vanligt.

Det vore därför viktigt att komma ihåg att stanna upp för att tydliggöra och uppdatera målsättningarna.

Monika inflikar:
– När du tänker 5-10 år framåt hela tiden, förändrar det hur du jobbar idag.

Monika Ahlskog.

Innan du ger upp – fråga en expert

Att utveckla verksamheten är naturligt för alla företag, men ofta blir det tal om affärsutveckling först vid förnyelser, kriser eller när organisationen står inför nya utmaningar.
En sådan kris och utmaning är onekligen den rådande pandemin.

Förödelsen är branschspecifik. Värst drabbad är hotell-och restaurangbranschen som tvingas strypa utgifter kraftigt för att överleva. Det är en exceptionell situation då begräsningarna är reglerade med lagstiftning, dessutom med kort varsel.

– Tyvärr finns det inget sätt att frysa en verksamhet utan ekonomiska konsekvenser. Skyldigheterna består och räkningarna fortsätter komma in som förut. Om det går dåligt måste man våga ändra sin vision till en bild som är i proportion med verkligheten. Vi kan hjälpa till med att söka stöd och se över verksamheten, säger Ville.

Viktigast är att inte sitta ensam med problemen – som inom företagsvärlden har en tendens att hopa sig om man stoppar huvudet i sanden. Det kräver mod att starta och ännu mera mod att fortsätta.

Ville Hautala.

Det händer mycket i branschen. På Nooga vill ha de smartaste verktygen och de bästa helhetslösningarna. Vi vill sälja det som företagen vill ha och behöver.

Finna trygghet i siffror

Pengar väcker av naturliga skäl ambivalenta känslor och då är det extra viktigt att man blir vän med sina siffror. Ett sätt att bli mer trygg med ekonomi är att sätta upp mätbara målsättningar. Dessa behöver inte vara dramatiska – samma företag kan ha både små och stora mål.

Situationen för varje företag är också väldigt varierande, förklarar Ville och Monika:
– En företagare kan sikta på att hålla balansen. Andra vill växa internationellt och ta sig in på nya marknader. En tredje vill bli en större aktör i samhället, en fjärde vill förbättra sitt ledningssystem och allt det här kan mätas.

En annan trygghetsfaktor är transparens. Nooga värderar öppen kommunikation och att vara ärliga mot sina kunder. De strävar efter växa tillsammans med företagen.

– Det händer mycket i branschen. På Nooga vill ha de smartaste verktygen och de bästa helhetslösningarna. Vi vill sälja det som företagen vill ha och behöver.

Ärlighet och proaktivitet varar längst

Personlig service är kännetecknande för ett företag som startat från en småstad. Denna känsla ska också kunden få på större orter, tycker Nooga.
– Vi satsar på personalens trivsel och utbildning. För att vara göra skillnad måste vi vara steget före och tänka proaktivt.

En sådan framåtsträvande åtgärd är att Nooga skräddarsytt sin egen expertutbildning för sin personal;  Nooga Academy kör nu igång för andra året i rad.

Nooga blev Great Place to Work -certifierade 2020 och placerade sig därmed på en sjunde plats bland Finlands bästa arbetsplatser 2020, i klassen för småföretag. Ett mätbart resultat som känns extra bra för VD Monika.
– Företagsverksamheten utvärderades både från medarbetarnas och ledarnas perspektiv. Nu fick jag stolt hänga upp certifikatet på väggen.

Monika Ahlskog och Ville Hautala.

Nooga i siffror

  • Grundades 2016
  • 5 kontor: Jakobstad, Vasa, Karleby, Nystad och Helsingfors
  • 3 affärsområden: Ekonomiförvaltning, Konsultering och System
  • Omsättning ca 2 milj.
  • Ca 27 anställda

 
LÄS OCKSÅ:

Nytt lokalt företag hjälper andra lokala företag hittas på nätet och få flera affärer

Lämna ett svar