Färsk och god mjölk från kor som har namn – Prova själv – Hemkörning och rabatt erbjuds

Niklas Östman, Jonas Östman
För Niklas och Jonas Östman är det viktigt att djuren mår bra.

Korna tycker om mjölkbonden och bonden gillar korna. Så är läget på Östmans Gård i Karvsor i Vörå. Men blir mjölken bättre för det? Med en utlovad 10 procents rabatt kan du själv avgöra.

Östmans mjölkgård i Karvsor är speciell på många sätt. Den startades från noll för mindre än tio år sedan, av bröder som inte hade något jordbruk sedan tidigare.

– Utbildning hade vi men erfarenheten saknades, säger Niklas Östman.

Bröderna Östman vågade satsa och det gick bra. På gården finns nu närmare hundra kor som ger lokalproducerad mjölk.

Gården drivs som ett familjeföretag. Det dagliga arbetet görs av Jonas Östman, fästmön Erika samt ett 1-2 anställda.

Brödernas egna föräldrar hjälper till med underhållet och att sköta gårdens eget mejeri.

Speciell smak

Mjölken som produceras på gården har en god och säregen smak. Den kan upplevas som mjukare och lite gräddigare än ”vanlig” mjölk. Att den smakar som mjölk smakade förr i tiden är en vanlig kommentar.

Smaken påverkas av att mjölken inte är lika behandlad som många andra mjölksorter. Den är inte homogeniserad, det vill säga fettet i mjölken är inte sönderslaget. Mjölken är därtill riktigt färsk, vilket också bidrar till smaken.

Jonas Östman säger att det finns kor man fäster sig vid och gillar extra mycket.

– Jag tror färskheten är bra för hälsan, mycket annat av det vi äter och dricker är några dagar gammalt redan, säger Jonas Östman.

Att korna som gör mjölken mår bra kan kunderna också vara säkra på. Det blir speciellt uppenbart när man besöker gården där var och varann ko försöker fånga bondens uppmärksamhet.

– Visst finns det favoritkor, vissa fäster man sig vid rejält, säger Jonas Östman och klappar om en ko med namnet Bonnie.

Visst finns det favoritkor.

E-handel föddes

Efter att Östmans gård varit igång några år föddes tanken på ett bättre sätt att sälja mjölken. Mjölkförpackningar är ganska tunga och Niklas Östman tänkte att hemkörning kunde vara på sin plats.

Med hjälp av en tredje broder, Filip, snickrades konceptet med en e-handel fram. Handeln tog fart och webbplatsen liksom verksamheten, som går under namnet Gårds Smak, har utvecklats rejält sedan dess.

Med i samarbetet är nu 23 producenter. Det här innebär att Gårds Smak levererar allt från mjölk till potatis, kött, bröd och ägg rakt hem till dörren.

Hemleveranserna sker på ett område som sträcker sig från Närpes till Karleby.

– Nu just kör vi hem varorna en gång i veckan på våra olika rutter, säger Niklas Östman, som är vd för Gårds Smak.

Gårds Smak lovar nu, i samarbete med Botnia Insider, en 10 procent rabatt till alla som gör en beställning inom tio dagar. Mjölkallergikerna kan också pusta ut, erbjudandet gäller oberoende om det är mjölk eller andra varor som man beställer.

Gör så här för att få 10 procent rabatt på en beställning:

  • Gå in på www.gards-smak.fi
  • Tryck på knappen Börja handla
  • Sök reda på de produkter du vill ha och placera dem i varukorgen.
  • Kontrollera din postnummer, att gårdssmak kan leverera dit (från Närpes till Karleby fungerar bra)
  • Skriv in rabattkoden GSlokalmatnu
  • Fyll i uppgifterna och beställ

Lämna ett svar