Axpo inviger kontor i Vasa – Stor energikoncern lanserar satsning av vindkraftsverksamhet i Finland

Axpo Joakim Ingves
Joakim Ingves.

Axpo har satsat på ett österbottniskt kontor. Från Vasa leds nu den stora energikoncernens nya satsning i Finland.

Den schweiziska energikoncernen Axpo etablerar sig i Vasa. Företagets nyöppnade kontor, som invigdes under EnergyWeek, kommer att leda en satsning på vindkraft i Finland.

– Vi ska utveckla, bygga och driva vindkraftsparker i hela Finland, säger Joakim Ingves, vd för nystartade Axpo Renewable Finland.

Det nya kontoret hittas på 9:e våningen på Hovrättsesplanden 16. Innan detta har Axpo funnits i Finland men bara i Helsingfors och fokuserat på energihandel.

Växer i Vasa

Axpo Joakim Ingves
Joakim Ingves.

Joakim Ingves, tidigare bekant som direktör vid planerings- och konsultföretaget FCG, blev nyligen Axpos första anställda i Vasa. Därefter anställdes Kennet Kurman som projektchef.

– Vår interna strategi är att vi inom tre-fyra år ska vara minst ett tiotal här, säger Joakim Ingves.

Som bäst pågår nu rekryteringen av ett par personer till i Vasa. Bland annat en Land Acquisition Manager står högt i kurs.

Klart fokus

Axpo som koncern har många delområden men Vasakontoret har en klar fokus på vindkraft. Joakim Ingves säger att de till och med är intresserade av allt som har med vindkraft att göra.

– Vi kan ge anbud på att köpa färdigt planerade parker eller också vara med från start och utveckla dem, säger Joakim Ingves.

Konkurrensen på området är stenhård just nu. Axpo kommer in med internationell kompetens och kapital. Företaget planerar att köpa och vara med i utvecklingsprojekt i alla skeden och av olika storlekar.

Vill förankra lokalt

Axpo har redan börjat föra diskussioner med intresserade markägare och kommuner på olika håll i landet. Det är landbaserad vindkraft det är frågan om, ofta 5-15 turbiner.

– Vi utgår från markägarens bästa, tillsammans bygger vi upp projekt där markägarna blir vinnare, säger Joakim Ingves.

Vi utgår från markägarens bästa.

Stark aktör

Axpo som koncern är en stor aktör verksam inom förnybar energi och energihandel. Koncernen, med över 6000 anställda, äger och utvecklar till exempel vindkrafts-, solkrafts-, vattenkrafts- och hybridparker.

Axpo-koncernen och dess dotterbolag är speciellt starka i bland annat Frankrike, Tyskland och Schweiz. Förutom i Europa har koncernen verksamhet i Nordamerika och Asien.

 

LÄS OCKSÅ:

Axpo Renewablea kiinnostaa ostaa tuulivoimaloita ja rakennushankkeita – ”Tarkoitus edetä mahdollisimman nopeasti”

Lämna ett svar