Sju miljoner euros investering levererar – VI var med när den nya kranen i Vasklot gjorde sitt första tunga lyft

Bernt Björkholm. Blmberg Stevedoring, vasa hamn, vasklot, KWH Logistic s, Backman-Trummer
Bernt Björkholm.

Blomberg Stevedoring Ab ser framtid och stor potential i Vasa hamn. ”Annars skulle vi inte ha gjort en sådan här investering”, säger Bernt Björkholm, vd för Blomberg Stevedoring, och syftar på den värdefullaste maskinen som företaget någonsin förvärvat.

Det blåser hårt i Vasa hamn när lunchtid närmar sig denna kalla januaridag. Kring 20 personer är på plats i olika roller för den bokstavligt talat stora händelsen. För besökare, som reportern, gäller det bara att hålla sig undan och följa säkerhetsdirektiven, för nu är det en stor och tung pjäs som ska flyttas.

– Vinden har inte så stor betydelse för det här tunga lyftet, det är bara viktigt att fartyget hålls stabilt och i Vasa hamn har vi sällan sådan vind- och sjögång att det blir problem, säger Bernt Björkholm, vd för Blomberg Stevedoring.

Miljoninvestering

Bernt Björkholm. Blomberg Stevedoring.
Bernt Björkholm.

Vaasa Insider är på plats för att vara med på det första tunga lyft som en ny mobil hamnvajerkran ska utföra. Blomberg Stevedoring har anskaffat den nya kranen, på fackspråk och på engelska en så kallad Heavy Liebherr LHM 600 Harbour Crane, värd ungefär sju miljoner euro.

– Det är den värdefullaste maskinen vi någonsin anskaffat, säger Bernt Björkholm.

Stora investeringar är ändå inget nytt för Blomberg Stevedoring, som är ett dotterbolag inom KWH Logistics. Investeringar görs fortlöpande och är en förutsättning för att klara sig i den hårda konkurrensen i branschen. Det här blir också den tredje mobila hamnvajerkranen företaget skaffar till Vasa.

Starkare än de gamla

Den största skillnaden jämfört med Blomberg Stevedorings tidigare kranar handlar om lyftkapaciteten. Den nya kranen har en lyftkapacitet på 208 ton, det vill säga dubbelt upp jämfört med de två tidigare, som kan lyfta 104 ton per kran.

De största fördelarna uppstår ändå eftersom den nya kranen kan och ska samarbeta med de gamla kranarna. Det är också precis det som ska hända i dag.

Tandemlyft på gång

En pjäs på drygt 200 ton lyfts från hamnkajen ombord på ett väntande fartyg. Det är en stor industripjäs, exakt vad må vara osagt med respekt till kundföretaget.

Kundföretaget har ändå egna experter på plats i hamnen och en av dem säger i alla fall att pjäsen är på väg till Sydeuropa, och att det är okej att skriva det.

För lyftet används både den nya kranen och en av de gamla kranarna. Tillsammans lyfter kranarna utan problem upp den tunga pjäsen.

Framtida behov finns

Den nya hamnkranen är en långsiktig investering. Bernt Björkholm säger att de gjorde investeringen efter att noggrant ha analyserat det framtida behovet. Företaget tror på hamnens framtid.

Blomberg Stevedoring har närmare 40 anställda, nästan alla av dem i Vasa. Företaget är också verksamt i hamnarna i Kristinestad och i Kalajoki.

KWH Logistics som helhet, som är den största hamnoperatören i Finland, hade 2021 en omsättning på drygt 180 miljoner euro och drygt 530 anställda.

 

LÄS OCKSÅ:

KWH Logistics har rekordår bakom sig – ”De tre senaste årens tunga investeringar börjar ge resultat”

Lämna ett svar