Smedsby får ett nytt unikt kvarter – Tomten är reserverad och nu börjar planeringen

Saul Mäenpää, Kim Mäenpää.

Omsorg Bostäder planerar ett helt nytt kvarter i centrala Smedsby. Kvarterstänkande, tjänster och delningsekonomi är hörnstenar.

Invid rondellen till Centrumvägen finns en tom hörntomt, bara ett stenkast från affärerna och tjänsterna på Marknadsvägen. Läget är ypperligt, mitt i centrala Smedsby. Omsorg Bostäder, ett koncept som österbottniska SJT Trade står bakom, kommer nu att planera ett unikt kvarter där.

Den här tomten är det frågan om.

– Tomten har ett otroligt bra läge, nära matbutik, nära läkarcentral, nära bibliotek och dessutom bredvid ett grönområde, säger Saul Mäenpää, styrelseordförande för SJT Trade.

SJT Trade och byggföretaget MKM Solutions har reserverat tomten.

Unik helhet

I det nya kvarteret planeras 50-60 bostäder, fördelade på tre olika höghus. Exakt hur många bostäder det blir klarnar under planeringens gång, i takt med att efterfrågan och behoven kartläggs grundligare.

Att det blir energisnåla och klimatsmarta bostäder står redan klart. Materialet som används till höghusen kommer att vara CLT-element, alltså korslimmat trä. Det beskrivs som ett miljövänligt och ekologiskt byggmaterial.

Byggföretaget MKM Solutions, det nya kvarterets helhetsentreprenör, har satsat mycket på klimatsmarta lösningar. Varje lägenhet kommer att kunna styras genom en egen styrpanel.

– På det här viset kan alla i realtid följa upp sitt klimatavtryck i den egna bostaden, säger Kim Mäenpää, försäljningschef på MKM Solutions.

På det här viset kan alla i realtid följa upp sitt klimatavtryck i den egna bostaden.

Planerna på ett nytt kvarter möjliggörs av riksväg E8:as nya sträckning. Ben Antell, teknisk direktör på Korsholms kommun, säger att planerna också stämmer väl överens med kommunens visioner.

Kvarterstänkande

Det mest speciella med det nya kvarteret är kanske ändå kvarterstänkandet. Omsorg Bostäder vill skapa ett generationsöverskridande kvarter där alla från barnfamiljer till seniorer kan trivas tillsammans.

För att möjliggöra det sätts tjänster och delningsekonomi i fokus. En rad med olika tjänster som underlättar livet kommer att finnas tillgängliga, allt från hemservice till städning och friskvård.

Delningsekonomin syns till exempel genom tillgång till gemensamma elcyklar och skapandet av en bilpool.

– En elbilpool minskar behovet av en egen bil, åtminstone kan man sannolikt skippa familjens andra bil, säger Saul Mäenpää.

Det händer nu

Det nya kvarteret kommer att bestå av en mix av ägo- och hyresbostäder. I konceptet ingår att investerare kan köpa lägenheter och låta Omsorg Bostäder sköta om allt från att hitta hyresgäster till att ta hand om dem.

Nästa skede nu är att djupare undersöka vilka behov som finns på området, till exempel när det gäller bostädernas storlek och funktionalitet. Planeringen startas och en arkitekt ska kopplas in. Efter det skedet startar förhandsmarknadsföringen av bostäderna.

I Jakobstad har Omsorg Bostäder ett motsvarande, något mindre, projekt på gång. Det heter Kvarter Marstranden. Där har företaget redan kommit till försäljningsskedet av bostäderna.

LÄS OCKSÅ:

Unikt kvarter reser sig i Jakobstad – Erbjuder bekvämlighet både till boende och investerare

Vastaa