Unikt kvarter reser sig i Jakobstad – Erbjuder bekvämlighet både till boende och investerare

Jakobstad blir först i världen med ett nytt koncept som heter Omsorg Bostäder. Ett helt nytt kvarter byggs från grunden, med bekvämlighet och trygghet som ledord.

Omsorg Bostäder är ett innovativt bostads- och servicekoncept. Det handlar om toppmoderna och energisnåla bostäder som har tillgång till ett brett serviceutbud.

Moderniteten till trots bygger det hela på en gammaldags kvarterskänsla, att genom vettiga lösningar skapa gemenskap, trygghet och bekvämlighet.

Det hela bildar ett modernt bostadskoncept där service och tjänster ständigt finns tillgängliga – men utan krav på att köpa dem.

Kvarter Marstranden reser sig

Kvarteret Marstranden i Jakobstad blir världens första kvarter som byggs enligt det nya konceptet. Det är ett pilotprojekt som banar väg för liknande lösningar på andra orter.

Det nya bostadskvarteret byggs på Marstrandsvägen. Fyrtio moderna och funktionella lägenheter skapas, knappt en kilometer från torget och ännu närmare Aspegrens trädgård.

Det centrala läget till trots är det ett lugnt område omgivet av skog och natur. Kvarteret får också en egen damm, en lekplats, ett utegym och en motionsstig.

Vem passar det?

De nya bostäderna blir ettor, tvåor och treor, från 35 kvadratmeter och uppåt. Saul Mäenpää, styrelseordförande för bolaget bakom projektet, säger att lägenheterna passar alla som är ute efter ett bekymmerslöst boende.

Bostäderna passar bra till exempel för seniorer som vill kunna bo kvar i hemmet så länge som möjligt, men också för unga barnfamiljer. Skräddarsydda servicepaket erbjuds åt alla invånare.  Tillsammans med välplanerade lägenheter gör det att även funktionshindrade kan trivas.

– Det här kvarteret förenar generationerna, vi erbjuder kvarterskänsla och trygghet, säger Tomas Mäenpää, vd.

Tjänster i fokus

De som bor i de nya lägenheterna får tillgång till ett stort tjänsteutbud, allt från hemhjälp till familjeservice. Det erbjuds en rad med tjänster som behövs för en smidigare vardag.

Kryddor i livet eller nödvändigheter, beroende på vem man frågar, som frisör- och massörstjänster, finns också tillgängliga.

Kvarteret utrustas med en elbil som invånarna får hyra. Elbilen, som redan är inköpt, gör att behovet av en egen bil försvinner eller åtminstone att familjens andra bil sannolikt kan skippas. Samma typ av delningsekonomi kommer också att gälla cyklar.

Hur finansieras det hela?

Elva lägenheter i det nya kvarteret är redan sålda. Det finns därtill ett stort intresse för att även hyra bostäder.

Det går med andra ord att antingen köpa en lägenhet till sig själv eller hyra en i kvarteret. Det går även att köpa en bostad och hyra ut den.

Oberoende vilket alternativ man är ute efter har upphovsmännen försökt göra det så flexibelt och bekymmersfritt som bara möjligt.

Det går att investera i bostaden och lämna över administrationen till Omsorg Bostäder, som då kan sköta allt från att hitta en hyresgäst till att se till att hen trivs.

– I nuläget tecknar vi hyreskontrakt, cirka hälften av objekten är uthyrda, för de som är intresserade av investeringslägenheter så finns det bostäder till salu som har färdigt tecknade hyresavtal, säger Saul Mäenpää.

Såg behovet

Omsorg Bostäder är ett servicekoncept som utvecklats av SJT Trade-koncernen. Koncernen som helhet ger jobb åt cirka 100 personer. Bolagsgruppen såg behovet av det nya servicekonceptet på nära håll, genom erfarenheter från sina andra affärsområden.

Saul Mäenpää och Tomas Mäenpää är tillsammans med en tredje bror Johan Mäenpää företagarna bakom SJT Trade.

I SJT Trades andra koncept ingår Trivsel – med cirka 60 anställda – som jobbar med till exempel städ- och flyttservice. Trivselområdet grundades redan 2009, så det finns en lång erfarenhet i bagaget.

Till koncernens områden räknas också Omsorg där cirka 25 personer jobbar, som koncentrerar sig på hemservice, hemsjukvård och familjeservice. Eco Wash – som jobbar med tvätt och klädvård – hör också till samma starkt växande helhet.

Bakom helheten finns ett österbottniskt familjebolag. Verksamheten ägs och drivs av tre bröder, förutom de två tidigare nämnda även Johan Mäenpää, vd för Eco Wash.

Så ser tidtabellen ut

Omsorg Bostäder som koncept är välutvecklat. Bygglovet för projektet med Marstranden är inne på slutrakan och torde inom kort godkännas. Tidtabellen är snabb och första skedet av byggnationen ska stå klart redan till jul.

Den som är intresserad av att veta mera kan gå in på www.omsorg.fi, där man också hittar kontaktuppgifter till bröderna.

LÄS OCKSÅ:

Eva-Lena Lundgren-Henriksson: ”När börjar det ’nya livet’ efter Corona?”

Vastaa