Rönnqvist båtar kör förbi ny milstolpe – Över 6000 båtar sålda och ökad produktion i sikte

Kenneth Rönnqvist. Rönnqvist Båtar
Kenneth Rönnqvist.

Rönnqvist båtar har redan tillverkats i över 45 år. Företaget bakom båtarna har nu nått en ny milstolpe och siktar på ökad produktion.

Från 90 till 120 Rönnqvist båtar har årligen tillverkats under de senaste åren. Eftersom tillverkarens rötter sträcker sig 46 år tillbaka har det hunnit bli många båtar genom åren.

– Exakt hur många vet vi inte, men vi är i alla fall säkra på att det nu har tillverkats lite över 6000 båtar, säger Kenneth Rönnqvist, vd för bolaget som bär hans namn.

Det är familjeföretagande det är frågan om i allra högsta grad och tidigare har båtar tillverkats även under ledning av både fadern och brodern.

Vi är säkra på att det nu har tillverkats lite över 6000 båtar.

Fem modeller

Kenneth Rönnqvist. Rönnqvist Båtar
Kenneth Rönnqvist.

Rönnqvist båtar säljs och tillverkas som bäst i fem olika modeller, från 4,5 meter upp till 7,10 meter. Storsäljaren mängdmässigt är Rönnqvist Pro 495XL R, som passar med en motor från 15 till 40 hästkrafter.

Det är oftast så att när fabriken eller någon av återförsäljarna säljer en båt säljs också en båtmotor.

– En del kunder funderar först om de ska köpa en ny motor till en gammal båt men tänker sedan att det är lika bra att köpa en ny båt på samma gång, säger Kenneth Rönnqvist.

Andrahandsvärdet på båtar är mycket bra och båtarna håller länge. Kenneth Rönnqvist, som också jobbar med att reparera båtar, säger leende att problemet för dem snarare är att båtarna håller för länge.

– En del av de första båtarna som farsan tillverkade är ännu i bruk, säger han.

Tillverkning i Sundom

Kenneth Rönnqvist. Rönnqvist Båtar
Kenneth Rönnqvist.

Kenneth Rönnqvist Ab sysselsätter som bäst fyra personer. Rönnqvist beskriver personalen som självgående och som några av de bästa i hela branschen.

Hallen där båtarna tillverkas finns i Sundom. Den beskrivs ändå som lite för liten, vilket gör att alla företagets båtmodeller inte kan tillverkas samtidigt.

– För kunderna kan det vara viktigt att veta att vi byter sortimentet som vi producerar ett antal gånger per år, så är man ute efter en viss modell löns det att vara i kontakt så snabbt som möjligt, säger Rönnqvist.

Nu på hösten är det traditionellt lite lugnare och då är det ändå lättare att ”manipulera schemat”, som Rönnqvist säger, och få en snabb leveranstid.

Lite större produktion i sikte

Efterfrågan på Rönnqvist båtar är och har varit god under de senaste åren. Bara efterfrågan håller i sig är företagets plan nu att öka produktionen till 120-150 båtar årligen.

För att göra det krävs ändå mera jobb från underleverantörer, vilka traditionellt varit svåra att hitta.

– Eller underleverantörer finns det nog, men problemet har varit att vi inte godkänner kvaliteten, säger Rönnqvist.

Kenneth Rönnqvist säger att långtgående förhandlingar som bäst ändå förs och att en del prototyper redan är överenskomna, som de har stora förhoppningar på att ska hålla måttet.

Kenneth Rönnqvist. Rönnqvist Båtar
Kenneth Rönnqvist.

Båtarnas funktionalitet avgörande

Försäljningsmässigt har coronaåren varit bra för Rönnqvist. De största utmaningarna har handlat om att få tag i material, komponenter och motorer till rimliga priser inom utsatta tider.

Att det är bra kvalitet även på materialet är viktigt för Rönnqvist. Båtarnas kursstabilitet, säkerhetsfrågor och hur de rör sig i vattnet har högsta prioritet. Båtarna används och ska kunna användas till allt från stugliv till fritids- och yrkesfiske.

Mera information om båtarna, företaget bakom båtarna, återförsäljare och kontaktuppgifter hittas på webbplatsen www.ronnqvistveneet.fi.

 

LÄS OCKSÅ:

Båtförsäkring kan rädda semesterkassan – LokalTapiola Österbottens experter vet att en olycka till sjöss snabbt blir dyr

Vastaa