Mapromec on uuden toimitusjohtajan johdolla jatkanut asiakasyhteistyön kehittämistä – ”Näemme tälle vuodelle liikevaihdon kasvua”

Mapromecin toimitusjohtaja Tapio Kaunismäki tehdashallissa.
Tapio Kaunismäki

Isojen moottoreiden sopimusvalmistaja Mapromec on ollut edelläkävijä robottien käytössä ja laadunvarmistamisessa. Yrityksen asiakkaina ovat Euroopan merkittävimmät moottorivalmistajat. Viime vuonna toimitusjohtajana aloittanut Tapio Kaunismäki suuntaa katseita nyt myös Aasiaan.

Robotti nostaa lähes kaksi sataa kiloa painavan metalliaihion näppärästi hiomakoneen sisälle. Hiomakoneen ovet sulkeutuvat ja aihion hiominen alkaa.

Olen päässyt seuraamaan yhtä männäntapin valmistuksen vaativista työvaiheista Mustasaaressa sijaitsevaan Mapromecin tuotantolaitokseen.

Mapromecissa on käytössä monta robottia, jotka väsymättä toteuttavat niille ohjelmoituja työtehtäviä. Robotiikassa – ja monessa muussakin – Mapromec on ollut edelläkävijä.

– Jo vuonna 1997 täällä otettiin käyttöön ensimmäinen robotti. Oli poikkeuksellista, että siihen aikaan tämän kokoluokan yritys investoi robotiikkaan, toimitusjohtaja Tapio Kaunismäki sanoo.

Henkilöstö on meidän yrityksessä tärkein voimavara.

Kokemus robotiikasta näkyy

Kaunismäki kertoo, että kokemusta robotiikasta on kertynyt niin paljon, että yrityksessä pystytään yhdessä kunnossapitopartnerin kanssa ottamaan käyttöön automaatiosolu omin voimin.

– Näin teimme viimeisen projektin kohdalla, mikä oli hieno osoitus henkilöstön osaamisesta.

Mapromecin työntekijät myös ohjelmoivat itse tarvittavat ohjelmat ja kehittävat niitä jatkuvasti.

– Olemme olleet edelläkävijöitä ja aiomme olla sitä vastedeskin.

Uusi haaste Kaunismäelle

Tapio Kaunismäki aloitti Mapromecin toimitusjohtajana viime vuoden helmikuussa. Sitä ennen hän ehti työskennellä erilaisissa vaativissa asiantuntija- ja esihenkilötehtävissä yli 20 vuoden ajan.

Kokemusta hänellä on niin myynnin, tuotannon kuin hankinnan puolelta.

Mapromec oli Kaunismäelle tuttu yritys. Mapromecin omistajien kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen Kaunismäestä alkoi tuntua, että hän pystyisi hyödyntämään omaa osaamistaan ja viemään Mapromecia entisestään eteenpäin.

– Otin haasteen vastaan ja olen viihtynyt uudessa ja monipuolisessa tehtävässä. Meillä on todella hyvä tiimi ja olemme yhdessä saaneet lyhyessä ajassa vietyä useita kehityshankkeita eteenpäin.

Parannuksia henkilöstölle

Yksi Mapromecin kehityskohteista on ollut henkilöstön työolojen kehittäminen. Tänä vuonna on uusittu tuotantotyöntekijöiden sosiaalitilat ja pukuhuoneet. Tuotantotiloissa on maalattu lattioita, parannettu ilmanvaihtoa ja satsattu siisteyteen.

Toimihenkilöiden konttoritilat ja keittiö on uusittu. Lisäksi on aloitettu rakentamaan lisää toimistotilaa erilliseen rakennukseen.

Tuotannossa on myös otettu käyttöön joka-aamuiset palaverit, joissa käydään läpi operatiivinen tilanne tuotannon, laadun, kehityksen ja työstökoneiden osalta. Tämä omalta osaltaan parantaa tiedonkulkua ja päätöksiä pystytään tekemään nopeasti.

Lisäksi tuotantotiloissa on info-TV:t ja osastot järjestävät säännöllisesti osastopalavereja.

– Tänä päivänä henkilöstö odottaa tietoa siitä, missä yrityksessä mennään. Henkilöstö on meidän yrityksessä tärkein voimavara ja hyvällä tiimityöllä olemme saavuttaneet upeita tuloksia.

Asiakasyhteistyö tuo kasvua

Tapio Kaunismäki

Kaunismäki haluaa kehittää Mapromecin toimintamallia entistä enemmän monipuolisempaan asiakasyhteistyöhön.

Yhtenä osana tätä kehitystä Mapromec käy asiakkaidensa kanssa monipuolisempaa vuoropuhelua. Asiakkaiden kanssa käydään läpi operatiivisen tilanteen lisäksi kehitysprojektien tilanne ja pidemmän aikavälin suunnitelmat.

Kaunismäki kertoo, että tiiviipi asiakasyhteistyö on johtanut uusiin tilauksiin.

– Sitä kautta  on voitu vaikuttaa liikevaihdon kasvuun.

Viime vuonna Mapromecin liikevaihto nousi 13,7 miljoonaan euroon edellisvuoden 9,6 miljoonasta eurosta. Kaunismäki kertoo, että vuoden 2021 liikevaihdossa tosin vielä näkyi koronan aiheuttama kuoppa ja viime vuoden liikevaihtoon vaikutti puolestaan raaka-aineiden hintojen nousut.

Tämän vuoden tilauskirjan ja asiakkaiden ennusteiden perusteella tilanne näyttää tällä hetkellä vakaalta.

– Näemme tälle vuodelle liikevaihdon kasvua.

Tunnetaan laadusta

Sana laatu toistuu jatkuvasti Kaunismäen puheessa. Laadusta yhtiö on tunnettu jo alusta lähtien, mistä kertoo sekin, että yhtiö on pitkään toimittanut tuotteita myös ydinvoimaloihin.

– Laatu on äärimmäisen tärkeää, koska meidän tuotteet menevät moottoreissa kriittisiin paikkoihin.

Laadusta pidetään huolta sillä, että jokainen männäntappi tutkitaan ultraäänen avulla jo valmistusprosessin alkuvaiheessa. Jos materiaalissa on virheitä, se hylätään.

Valmistusprosessin loppupäässä tutkitaan myös mahdolliset pintasäröt. Lopuksi männäntappi vielä hiotaan useissa vaiheissa niin sanotuksi peilipinnaksi.

– Sitä tekniikkaa on kehitetty vuosikausia. Meiltä usein kysytään, miten teemme sen, mutta emme me sitä paljasta. Se on meidän tietotaitoa.

Asiakkaat arvostavat myös sitä, että Mapromec voi jälkikäteen jäljittää kaikki valmistavansa tuotteet.

Tiukkojen laatuvaatimusten ja osaamisen ansiosta Mapromec on Kaunismäen arvion mukaan Euroopan johtava männäntappien valmistaja isoihin moottoreihin.

Vientipanostuksia myös Aasiaan

Mapromecin hyvää laatua käyttäen Kaunismäki aikoo seuraavaksi kehittää Aasian markkinointia. Tätä työtä on jo valmisteltu uusimalla muun muassa verkkosivut. Myös systemaattinen markkinointi on aloitettu.

– Loppuvuoden iso rutistus on joulukuussa Kiinassa järjestettävät merialan messut, jonne osallistumme yhdessä muutaman muun suomalaisyrityksen kanssa. Tavoitteena on herättää aasialaisten asiakkaiden kiinnostus.

Kaunismäki muistuttaa, että tällä alalla uusien asiakkuuksien saaminen on pitkän työn takana. Mutta ehkä lähivuosina Mapromec toimittaa moottorinosia entistä enemmän myös Aasian suuntaan.

 

LUE MYÖS:

SOP-Metal on vakaan kasvun tiellä – Investointeja on suunnitteilla ja tilauskanta normaalia parempi

Vastaa