Jarmo Saaranen river upp gamla sår och levererar starkt budskap på Wasa Future Festival

Jarmo Saaranen, VNT Management, Wasa Future Festival
Jarmo Saaranen.

Energi- och industriprofilen Jarmo Saaranen levererar ett berörande tal på Wasa Future Festival. ”Låt inte det gå med vätet som med vindkraften och Mervento”, är kontentan i budskapet.

Jarmo Saaranen, bekant profil i Vasas energikluster, som bäst även vd för VNT Management, levererade ett kort och intensivt tal på Wasa Future Festival på torsdagen. Jarmo Saaranen tog publiken tillbaka till 2012. Han berättade historien om Mervento, vindkraftsföretaget med stora planer på att ta världen med storm.

– I vindkraftverket som restes i Sundom fanns det då den bästa teknologin i hela Norden, säger Jarmo Saaranen.

Den innovativa teknologin till trots tog finansieringen slut. Merventos historia slutade som bekant i en konkurs.

Jarmo Saaranen låter förstå att det inte skulle ha behövt hända. Saaranen menar att företaget var värt att hjälpas men istället fick käppar i hjulet. Han nämner till och med upphandlingar som bolaget borde ha tagit hem där utländska aktörer gavs företräde.

– Alla möjligheter fanns där och någon borde ha hjälpt oss, säger Jarmo Saaranen.

”Låt det inte hända igen”

Jarmo Saaranen menar med andra ord att Finland redan 2012 hade alla möjligheter att skapa en teknologiledande position inom vindkraften som slarvades bort. Vad skulle inte den positionen vara värd i dag, kan man fråga sig.

Orsaken till att Jarmo Saaranen drar upp de gamla såren är ändå inte att peka finger. Industrimannen pratar ut för att han vill att historien inte ska upprepa sig.

– Nu finns en enorm möjlighet med väte, gör inte samma misstag igen, säger Jarmo Saaranen.

 

LÄS OCKSÅ:

Wasa Future Festival ratkoo ongelmia – Vaasan kaupunki lupaa kuunnella nuorten ideoita

Vastaa