EKA Composite i Oravais investerar – 10-15 nya jobb skapas när monteringskapacitet byggs upp

Henna Forsström, Mikael Strand EKA Composite EKA Agency
Henna Forsström, Mikael Strand.

EKA Composite breddar och utökar sin verksamhet i Oravais. Bolaget nyanställer och bygger upp egen monteringskapacitet.

EKA Composite startade sin verksamhet i Oravais i fjol. Företaget flyttade då in i det stora fabrikskomplexet, på 11 600 kvadratmeter, där Kannustalo tidigare huserat.

Mikael Strand, vd för EKA Composite, samt Henna Forsström, som ansvarar bland annat för kundrelationer och inköp, säger att det i fabriken finns rum att växa.

– Ursprungligen tänkte vi hyra ut en del av den men vi växer och bestämde oss för att först se vad vi själva behöver, säger Mikael Strand.

Underleverantör i båtbranschen

Mikael Strand EKA Composite
Mikael Strand.

EKA Composite fungerar som underleverantör till båtindustrin. Företaget tillverkar till exempel skrov och andra delar som behövs till båtar, i storleksklassen från 7,5 meter upp till 15 meter.

Företaget är specialiserat på och använder sig av vakuuminjektionsteknik i sin tillverkningsprocess. Fördelen med teknologin är att den minimerar utsläpp och minskar verksamhetens miljöavtryck.

Växt rejält

När EKA Composite bildades 2021 hade företaget 15 anställda. Personalstyrkan fanns redan från start eftersom anställda övergick från Scandi Yachts, som är en av delägarna i företaget.

Det nybildade bolaget valde att starta upp i Oravais. I samma veva gick företaget ut med sina planer på att rekrytera minst 15 personer till.

Rekryteringsrundan lyckades över förväntan. Nu är företaget redan uppe i 32 personer och flera händer behövs för att klara efterfrågan.

10-15 montörer söks

EKA Composite planerar nu att anställa 10-15 montörer till. Arbetskraftsbehovet föds samtidigt som företaget tar ibruk en äldre del av det stora fabrikskomplexet i Oravais.

I den snart nyrenoverade fabriksdelen ska företaget börja erbjuda montering av färdiga båtar inklusive motorer. Målet är att kunna leverera mera än beståndsdelar, att även kunna färdigställda produkter och helheter.

Utbildar på plats

Henna Forsström, Mikael Strand.
Henna Forsström och Mikael Strand inne i den delen av fabriken som bäst renoveras.

Färdigutbildade båtmontörer kan vara knepiga att hitta men många av de nya jobben som nu erbjuds går att lära sig på plats. Mekaniker som jobbat i andra branscher och personer med erfarenhet av industriarbete ligger speciellt bra till.

Mycket av jobbet handlar om handarbete, att operera små maskiner och använda specialverktyg.

– En del av jobben kan också passa sådana som vill byta bransch, säger Henna Forsström.

250 000 euros tilläggsinvestering

Renoveringen av fabriksdelen där monteringen ska ske har redan startat. Målsättningen är att arbetet ska vara klart den 15 juli.

– Tanken är att vi redan från augusti kan köra igång en del av produktionen, säger Mikael Strand.

Tanken är att vi redan från augusti kan köra igång en del av produktionen.

För EKA Composite handlar nyinvesteringen för att få igång monteringen om cirka 250 000 euro. Det kan sättas i relation till en prognostiserad omsättning på 3 miljoner euro i år.

Ungefär 60 procent av företagets omsättning kommer från olika österbottniska aktörer inom båtindustrin medan resterande 40 procent handlar om direktexport.

Hållbarare tillverkning viktigt

EKA Composite strävar efter hållbarare sätt att tillverka komposit. Komposit betyder en sammansättning av två eller flera material med olika egenskaper för att skapa något bättre än de enskilda delarna. Ett exempel på komposit är glasfiber.

Tankar på att EKA Composite i något skede ska serva även andra branscher än båtindustrin finns, som till exempel energiklustret. Just nu drar båtbranschen ändå mycket bra och tar all uppmärksamhet.

EKA Composite ägs av Scandi Yachts (Östen och Anne Karlsson med familj), EKA Agency (Mikael Strand och Henna Forsström) samt Pontus Invest (Pontus Strand).

Kontaktuppgifter till företaget hittas på www.ekacomposite.com.

 

LÄS OCKSÅ:

EKA Composite käynnistää komposiittitehtaan Oravaisissa – ”Loistava sijainti Vaasan ja Kokkolan läheisyydessä”

Vastaa