CoE aikoo kasvaa yritysostoin sekä Suomessa että Ruotsissa – Tavoitteena on tuplata henkilöstö ja liikevaihto

Riikka Hokkanen, Juha Mäkelä, Sami Kivioja

Co-Engineering aikoo kasvaa vauhdilla sekä orgaanisesti että yritysostoin. Samalla yhtiö aikoo pitää kilpailuvaltistaan eli nopeasta reagoinnista ja asiakkaiden tarpeiden ymmärtämisestä.

Moni yritys mainostaa olevansa joustava. Joskus se voi olla pelkkää markkinointipuhetta ja yrityksen henkilöstölle koko ajatus on jäänyt etäiseksi.

Insinööritoimisto Co-Engineerinssa joustavuus tuntuu olevan syvällä yrityksen toimintatavoissa. Vaasan yksikön vetäjä Juha Mäkelä myös osaa tiivistää, mitä joustavuudella tarkoitetaan.

– Meidän organisaatio on optimoitu nopeaan toimintaan. Meillä ei ole erikseen myyntiorganisaatiota ja suunnitteluorganisaatiota. Reagointinopeus niin asiakkaiden toiveisiin kuin henkilöstön hyvinvointiin on heti, kertoo lokakuussa Co-Engineeringilla aloittanut Mäkelä.

Seuraava tavoite on työllistää 300 henkilöä ja yli tuplata liikevaihto viidessä vuodessa.

Tavoitteena tuplata toiminta

Reilu vuosi sitten Co-Engineering osti laitteistojen mekaniikkasuunnitteluun erikoistuneen Anteplanin. Siitä lähtien Co-Engineeringissa on rakennettu hallintoa ja organisaatio seuraavaan kasvuvaiheeseen.

– Nyt se kivijalka on muurattu. Dream team on kasattu ja nyt lähdemme panostamaan kasvuun, yhtiön toimitusjohtaja ja perustaja Sami Kivioja sanoo.

Osana kasvuaskelia yhtiön nimi brändätään uudelleen ja vuodenvaihteen jälkeen se tunnetaan nimellä CoE Group. CoE Group eli Co-Engineering ja Anteplan yhdessä työllistävät tällä hetkellä noin 130 henkilöä.

– Seuraava tavoite on työllistää 300 henkilöä ja yli tuplata liikevaihto viidessä vuodessa, Kivioja sanoo.

Tavoitteeseen pääsy vaatii sekä orgaanista kasvua että useita yritysostoja sekä Suomessa että Ruotsissa. Osa yritysostoista on jo neuvotteluissa, Kivioja paljastaa.

Ketterä ja asiantunteva toimisto

Sami Kivioja

Insinööritoimistot ovat tyypillisesti varsin pieniä, muutaman hengen tai alle parinkymmenen hengen yrityksiä. Alalla on myös useita satoja tai tuhansia työllistäviä suunnitteluyhtiöitä.

Kivioja kokee, että CoE on tietyllä tavalla omalla kentällään: keskisuuri toimija, jonka kilpailuvalttina on joustavuus.

– Olemme tarpeeksi suuri, jotta voimme huolehtia isoista projekteista. Samaan aikaan olemme tosi ketteriä. Pystymme palvelemaan tosi nopeasti ja ymmärrämme asiakkaan tarpeet syvällisesti.

Mäkelä muistuttaa, että koko liiketoiminnan ydin on löytää asiakkaan tarpeet.

– Kaikki lähtee siitä, että olemme asiakkaiden arjessa mukana ja tiedämme heidän haasteensa.

Työntekijöiden tarpeet huomioidaan

CoE:ssa halutaan varmistaa työntekijöiden tyytyväisyys. Osaltaan tähän ajaa työmarkkinatilanne.

– Kilpailu työntekijöistä on kovaa, Kivioja sanoo.

Toisaalta kun työntekijät saavat tehdä sellaisia töitä, jotka kiinnostavat heitä ja joissa he haluavat jatkuvasti kehittyä, myös suunnittelun laatu ja tehokkuus paranee.

Asiakkaan tarpeet pitkälti riippuvat mitä maailmassa tapahtuu ja mihin esimerkiksi teknologiat kehittyvät.

Insinööritoimistossa on tyypillistä, että uusin teknologia kiinnostaa myös henkilöstöä, jolloin työntekijöiden ja asiakkaiden tarpeet kohtaavat.

– Silloin meillä on suunnittelijoita, jotka haluavat tehdä tietyntyyppisiä töitä sekä asiakkaita, jotka haluavat ostaa juuri niitä palveluita, Mäkelä sanoo.

Kaikki siis voittavat: henkilöstö, asiakas ja CoE.

Vaasalainen insinööritoimisto

Suurin osa CoE:n työntekijöistä, eli noin 80, työskentelee Vaasassa.

– Haluamme olla jatkossakin aito vaasalainen insinööritoimisto. Läheisyydestä asiakkaiden kanssa on selvästi hyötyä ja alueen yritykset haluavat tehdä meidän kanssa yhteistyötä, Kivioja kertoo.

Kivioja kertoo, että tällä hetkellä eniten kasvunäkymiä on energia-alan yrityksissä ja energiaan liittyvissä investoinneissa. Siksi Vaasa on luontevin pääpaikka.

Mäkelä myös korostaa sitä, että CoE voi olla mahdollistamassa täällä toimiville yritykselle kasvua.

– Seudun yrityksillä on potentiaalia tehdä energia-alalla valtavia asioita. He tarvitsevat siihen tukiverkostoa, jossa me voimme olla yksi toimija.

 

LUE MYÖS:

Co-Engineering osti Anteplanin – ”Meidän toimialat täydentävät toisiaan”

Vastaa