AHA Logistics hoitaa kuljetukset perille – Vaasalainen yritys kasvaa voimakkaasti

Jonna Ahkila-Niemi, Tiina Haapala AHA Logstics
Jonna Ahkila-Niemi, Tiina Haapala.

AHA Logisticsin vahvuudet ovat joustavuus ja ketteryys. Kaikista digitaalisista työkaluista huolimatta, kuljetus- ja huolinta-alan työ on usein lähinnä käsityötä.

AHA Logisticsin toimitusjohtaja Tiina Haapala kertoo, että digitalisaatio on lisännyt työn määrää logistiikka-alalla. Yksinkertaisen selityksen takana piilee monimutkaisia ongelmia.

Aiemmin paperiset asiakirjat seurasivat pääosin kuljetuksen mukana. Nykyään taas lähes kaikilla alan toimijoilla on omat verkkosivunsa, omat asiakirjansa ja omat menettelynsä, joita on täytettävä ja noudatettava. Lähes kaikki on digitaalista, mutta järjestelmät eivät yleensä kommunikoi keskenään.

– On lähes mahdotonta kehittää ohjelmia, jotka sopivat kaikille toimijoille, sanoo AHA Logisticsin varatoimitusjohtaja Jonna Ahkila-Niemi.

AHA Logistics ei kuitenkin jää odottelemaan, että joku muu ratkaisee ongelmat, vaan he kehittävät parhaillaan oman ohjelmansa helpottamaan tilannetta.

Erottuvat muiden joukosta

Jonna Ahkila-Niemi, Tiina Haapala - AHA Logistics
Jonna Ahkila-Niemi, Tiina Haapala.

Tiina Haapala ja Jonna Ahkila-Niemi perustivat AHA Logisticsin Vaasassa vuonna 2010. Heillä molemmilla on runsaasti kokemusta logistiikka-alalta, jonka perustalla he päättivät seistä omilla jaloillaan.

Nähneensä mikä toimii ja mikä ei toimi muilla alan toimijoilla, Haapala ja Ahkila-Niemi halusivat kehittää omaa konseptia.

Edelleen kehittyvän konseptin perustana on tarjota asiakkaille mahdollisimman saumattomat palvelut. Toiminnan ydin on, että asiakkaan näkökulmasta kaikki kuljetukset ja asiakaspalvelu hoidetaan vain yhden yhteyshenkilön tai pienen tiimin kautta.

Tavoite on kunnianhimoinen, sillä asiakkaiden ei pitäisi joutua murehtimaan siitä, että meri-, lento- ja maantiekuljetukset toimivat käytännössä täysin eri tavoin.

– Toimimme yhden luukun periaatteen mukaan tarjoten asiakkaalle täyden palvelun ratkaisuja, Tiina Haapala sanoo.

Kansainvälinen logistiikka toimivaksi

AHA Logisticsin vahvuudet tulevat varsinkin esiin viennin, tuonnin, huolinnan, ilmoitusten ja kuljetusten koordinoinnin kaltaisissa asioissa. Yhtiö varmistaa, että tuotteet ja tavarat, onpa kyseessä yksittäinen merikontti tai satoja, kulkevat turvallisesti pisteestä A pisteeseen B kaikkialla maailmassa.

AHA Logistics palvelee niin pieniä kuin suuriakin asiakkaita eri toimialoilla, erityisesti teollisuudessa. Yksi useasta vaativasta markkinaraosta on telakkateollisuuden palveleminen.

– Laivankorjauksessa on usein kiire, ja on varmistettava, että oikeat tavarat ovat saatavilla juuri oikeaan aikaan, Jonna Ahkila-Niemi sanoo.

Jotta se toimisi käytännössä, yrityksellä on joskus oltava omaa henkilökuntaa paikan päällä eri puolilla maailmaa. Suurin osa työstä voidaan siitä huolimatta edelleen tehdä Vaasassa, jossa toimii kymmenen yhtiön kahdestatoista työntekijästä. Kaksi muuta työskentelevät toimistossa Vantaalla.

– Myös lentorahdin läheisyys on meille tärkeää, Jonna Ahkila-Niemi sanoo.

Nopean kasvun keskellä

AHA Logisticsin liikevaihto kasvoi viime vuonna jopa 50 prosenttia reiluun 9 miljoonaan euroon. Vuoden 2022 liikevaihto on jo nyt 8 miljoonaa euroa, joten uusi ennätysvuosi on odotettavissa.

Haapala ja Ahkila-Niemi suhtautuvat kuitenkin lievästi liikevaihdon suuren kasvuun. Heidän mukaansa paljon johtuu siitä, että alan kustannukset ovat nousseet rajusti, ensin kuljetusmaksut ja nyt myös polttoainekustannukset.

He sanovat, että vaikka yritys on tosiaan pärjännyt hyvin ja kasvanut paljon, muut mittarit kertovat enemmän kuin itse liikevaihto. He korostavat eteenkin henkilökunnan arvoa yrityksen tärkeimpänä voimavarana.

– Muilla toimialoilla voi olla robotteja ja automaatiota, mutta meille henkilökunta on kullanarvoinen, Tiina Haapala sanoo.

– Meillä on täällä hyvä ilmapiiri ja on tärkeää, että töihin on kiva mennä, Jonna Ahkila-Niemi sanoo.

Meille henkilökunta on kullanarvoinen.

Naisvahvuus

AHA Logisticsin koko henkilöstö koostuu naisista. Tiina Haapala sanoo, että kyseessä on oikeastaan sattuma, jonka he pystyivät kääntämään kilpailueduksi.

– Tällä alalla on aina pidettävä monta rautaa tulessa, jossa naiset ja äidit ovat yleensä taitavia, Tiina Haapala sanoo.

Toimistotilaa tarjolla

Jonna Ahkila-Niemi, Tiina Haapala - AHA Logistics, Myllykatu Vaasa
Jonna Ahkila-Niemi, Tiina Haapala.

AHA Logistics kulkee mielellään omaa tietään. Tuore esimerkki on suuren toimistotilan osto Vaasassa viime joulukuussa. Yritys muutti noin 320 neliömetrin suuruisiin tiloihin osoitteessa Myllykatu 13 B, joka saattaa olla monelle tuttu VO Mattilan entisenä toimistona.

AHA Logisticsin uusi toimipiste on siis kivenheiton päässä kaupungin keskustasta ja vielä lähempänä Wasa Station -korttelia. Kolmella parvekkeella, omalla kuntosalilla ja laajalla huonevalikoimalla varustettu toimisto on silti hieman liian iso kasvavalle yritykselle.

– Esimerkiksi jopa neljä huonetta voitaisi helposti rajata erilliseen toimistoon omalla sisäänkäynnillä ja parvekkeella, Tiina Haapala sanoo.

Haapala kehottaa kiinnostuneita ottamaan yhteyttä ja tulla katsomaan tiloja. Lisätietoja ja AHA Logisticsin yhteystiedot löytyvät verkkosivuilta www.ahalogistics.com.

 

LUE MYÖS:

AHA Logistics ja Wasaflorist ovat Vuoden yrittäjiä Vaasassa

Vastaa