Vaasa valitsee Wapicen IoT-alustan – Sama teknologia pienentää hiilijalanjälkeä, säästää kustannuksia ja sujuvoittaa liikkumista

Ilmakuva Vaasan keskusta auringonlaskussa

Vaasasta on tulossa yhä älykkäämpi kaupunki. ”Digitaalisuus ja tekoäly ovat siirtyneet hypen tasolta käytännön ratkaisuiksi ja IoT-TICKET on tästä hyvä esimerkki”, sanoo Wapicen toimitusjohtaja Pasi Tuominen.

Vaasan kaupunki on valinnut uuden IoT-alustan palveluntuottajaksi Wapicen. Useita eri toimintoja mahdollistavalla alustalla on tarkoitus tuoda niin kustannussäästöjä kuin tarjota työkaluja hiilijalanjäljen pienentämiseen.

– Tiedolla johtaminen on tätä päivää ja uskon, että IoT-alustasta tulee Vaasan kaupungilla oiva työkalu useammallekin tulosalueelle, sanoo Vaasan kaupungin kuntatekniikan johtaja Jukka Talvi.

Tiedolla johtaminen on tätä päivää ja uskon, että IoT-alustasta tulee Vaasan kaupungilla oiva työkalu useammallekin tulosalueelle.

Korkeakoulut mukaan työhön

Alusta mahdollistaa myös kaupungin ja oppilaitosten välisen yhteistyön syventämisen. Hankkeen projektipäällikkö Tomi Salo Vaasan yliopistosta kertoo, että Vaasan kaupungin ja alueen korkeakoulujen hankkima IoT-alusta on merkittävä askel kohti tietopohjaista päätöksentekoa ja kestävää kehitystä.

– Kehitettävä palvelu ei ainoastaan tue kaupungin hiilineutraaliustavoitteita ja tietopohjaista päätöksentekoa, vaan avaa myös uusia ovia tutkimuksen ja opetuksen maailmassa, Salo sanoo.

IoT-alustan myötä esimerkiksi korkeakouluille ja tutkimuslaitoksille syntyy pääsy arvokkaaseen ja monipuoliseen reaaliaikaiseen dataan.

Vaasalaisyritys teknologian takana

Wapicelta kerrotaan, että uusi alustahanke on lähellä sydäntä. Vaasa on yrityksen kotikaupunki ja IoT-alustan teknologia sen lippulaiva, johon Wapicen noin 350 asiantuntijan osaaminen on koottu yhteen.

– On mahtavaa päästä tuomaan palkitut älykaupunkiratkaisumme myös Vaasaan, Wapicen älykaupunkiratkaisujen tuotepäällikkö Jari Kuusisto iloitsee.

Mahdollisuuksien kirjo

Pasi Tuominen, Wapice, Yrityskummit
Pasi Tuominen.

Koko järjestelmä pohjautuu Wapicen IoT-TICKET-palveluun. Wapicen toimitusjohtaja Pasi Tuominen selittää, miten alusta voi auttaa kaupunkia niin monilla ja niin erilaisilla osa-alueilla.

– Tuote ei ota kantaa siihen, mitä digitalisoidaan. IoT-TICKETillä voi digitalisoida mitä vain, Tuominen sanoo.

Selkeitä ympäristöetuja

Aiemmin kiinteistöt ja lämmitys muodostivat suurimman hiilijalanjäljen Vaasassa. Seudulla on kuitenkin menty suurin harppauksin eteenpäin puhtaammin tuotetun kaukolämmön ja ympäristöystävällisempien sähköntuotannon menetelmien ansiosta. Nyt ollaan siinä pisteessä, että liikenteestä on tulossa suurin hiilidioksidipäästöjen lähde.

– Aloitamme liikenteestä, mutta meillä on paljon muitakin hyödyntämiskohteita, Jukka Talvi sanoo.

IoT-alusta kokoaa kaiken olennaisen reaaliaika- ja ennustetiedon yhteen paikkaan. Hankkeen tässä vaiheessa pääpaino on liikenteen tilannekuvan kehittämisessä.

Kiinteistöjä ei kuitenkaan ole unohdettu ja myös niiden energiadatan hyödyntäminen tarjoaa mielenkiintoisia kehitysmahdollisuuksia.

– Reaaliaikainen seuranta ja järjestelmän ennakointikyky kiinteistöissä ja muissa seurattavissa kohteissa avaa uusia mahdollisuuksia, sanoo Vaasan kaupungin energia- ja ilmastoasiantuntija Johanna Punkari.

Teollisuus ja Tampere ensimmäisinä vuorossa

Pasi Tuominen kertoo, että IoT-TICKET kehitettiin alun perin teollisuuden tarpeisiin ja että sieltä löytyvät tällä hetkellä myös teknologian suurimmat käyttäjät.

– Teknologian avulla monista toiminnosta saadaan entistä tehokkaampia ja kustannustehokkaampia samalla kun palvelutaso paranee, Tuominen toteaa.

Järjestelmätasolla Tuominen näkee monia yhtäläisyyksiä kaupunkien ja isojen teollisuusyritysten välillä. Digitalisaatio hyödyttää sekä yksityistä että julkista sektoria. Tämän on saanut huomata jo Tampere, joka ensimmäisten kaupunkien joukossa oli ottamassa IoT-TICKET-ratkaisua laajempaan käyttöön.

Wapicen Tampereen kaupungille toteuttama IoT-järjestelmä palkittiin jopa vuoden kansainvälisenä smart city -innovaationa juuri sen käytännön hyötyjen ansiosta.

 

LUE MYÖS:

Yritysmentoriverkosto tarjoaa kurkistuksen tekoälyn mahdollisuuksiin

Vastaa