Yritysmentoriverkosto tarjoaa kurkistuksen tekoälyn mahdollisuuksiin

Hannele Yliaho, Mikko Ranta, Pasi Tuominen, Yrityskummit, Vaasan yliopisto, Wapice
Hannele Yliaho, Mikko Ranta, Pasi Tuominen.

Pohjanmaan Yrityskummien järjestämässä tapahtumassa päästiin tutustumaan tekoälyn tarjoamiin mahdollisuuksiin. Aivan kuten yritysmentorista, myös tekoälystä voisi olla yrittäjille hyötyä toiminnan kehittämisessä.

Erik Sjöberg, Yrityskummit
Erik Sjöberg

Uusien työtapojen tai uuden teknologian tehdessä tuloaan löytyy aina niitä, joiden mielestä asia ei kosketa heitä. Sen tietää myös aluekummi Erik Sjöberg yritysmentoripalveluita tarjoavasta Yrityskummit-verkostosta.

– Ehkä niin onkin, mutta kun kyse on mahdollisesti merkittäviäkin muutoksia mukanaan tuovista asioista, on yrittäjän tärkeää pysyä ajan tasalla ja olla tietoinen siitä, mitä ympärillä tapahtuu, Sjöberg sanoo.

Pohjanmaan Yrityskummit järjesti hiljattain aamiaistilaisuuden, jonka teemana oli tekoäly. Aihetta avaamaan oli pyydetty kaksi alan todellista asiantuntijaa, Mikko Ranta Vaasan yliopistosta sekä Pasi Tuominen teknologiayhtiö Wapicesta.

”Tulee mullistamaan työelämän”

Vaasan yliopiston tutkijatohtori Mikko Rannan mukaan tekoäly eri muodoissaan tulee mullistamaan koko työelämän, viimeistään siinä vaiheessa kun tekoäly optimoidaan.

– Tämä siis todellakin vaikuttaa mitä suurimmassa määrin yrittäjien arkeen, Ranta sanoo.

Tekoäly ei ole taikuutta

Mikko Ranta, Vaasan yliopisto, yrityskummit
Mikko Ranta

Mikko Ranta haluaa oikaista tekoälyyn ja koneoppimiseen liitettyjä vääränlaisia käsityksiä. Hän painottaa, että on tärkeää ymmärtää, miten syötetty data vaikuttaa ennusteisiin ja tuotettuun tietoon.

– Tekoälyn yksi vahvuus on sen kyky käsitellä myös strukturoimatonta dataa, siis sellaista joka ei niin helposti taivu Excel-taulukon, Ranta sanoo.

Esimerkkinä hän mainitsee konkurssien ennustamisen. Jos käytettävissä on indikaattori, joka ennustaa konkurssin 52 prosentin todennäköisyydellä – eli vain niukasti tarkemmin kuin vaikkapa kolikkoa heittämällä – ei kyseisellä indikaattorilla juurikaan ole arvoa.

– Mutta jos tekoälyn avulla voidaan yhdistää sata tai jopa tuhat heikkoa indikaattoria, saadaan niillä yhdessä aikaan luotettavia ennusteita, Ranta vakuuttaa.

Uhka vai mahdollisuus?

Pitäisikö tekoäly siis nähdä uhkana vai mahdollisuutena? Tätä asiaa pohditaan yhteiskunnassamme juuri nyt monella taholla ja myös yleisössä kysymys nousi esiin. Wapicen toimitusjohtaja Pasi Tuominen vastaa vertaamalla tilannetta aikaan, jolloin auto alkoi raivata tilaa hevoselta liikenteessä.

– Oliko auto silloin uhka vai mahdollisuus, kysyy Tuominen retorisesti.

Tekniikka jo käytössä

Monissa yrityksissä tekoäly on jo käytössä ja sitä sovelletaan yhä laajemmin ja monipuolisemmin. Yhtenä jännittävänä esimerkkinä voidaan mainita kiinteistösijoittajat, jotka satelliittien avulla seuraavat liikennevirtoja ja kävijämääriä esimerkiksi kauppakeskuksissa. Tekoäly laskee jatkuvasti kehittyvätkö vai taantuvatko tietyt alueet ja keskukset, ja tuloksia käytetään osto- ja myyntipäätösten perusteina.

Pienemmille yrityksille omien tekoälyjärjestelmien luominen alusta pitäen voi olla liian suuri ponnistus. Silloin vaihtoehtona voi olla käyttää muiden moottoreita, jotka optimoidaan yrityksen omalla datalla.

Wapice auttaa

Pasi Tuominen, Wapice, Yrityskummit
Pasi Tuominen

Pasi Tuomisen mukaan tekoälyn rakentaminen vaatii paljon ohjelmointia, mutta kun pohjatyö on tehty, soveltuvat järjestelmät pienillä muokkauksilla käytettäviksi useisiin eri tarkoituksiin. Wapicen lähtökohtana on tarjota kattavia ratkaisuja teollisuudelle ja tekoäly on siten luonnollinen osa yrityksen palveluja.

– Tekoälyn avulla voimme optimoida toimintaympäristöjä monin eri tavoin, Tuominen toteaa.

Monia käyttökohteita

Asiakkaat käyttävät Wapicen tekoälyratkaisuja moneen aina teollisuusmyynnin optimoinnista liikenneturvallisuuden parantamiseen. Konkreettisena esimerkkinä voidaan mainita monimutkaisissa konejärjestelmissä esiintyvien ongelmatilanteiden ennakoiminen.

– Tekoäly pystyy ennustamaan, että tietty järjestelmän osa on rikkoutumassa ja tilaamaan uuden ennen kuin ongelmia syntyy, Tuominen sanoo.

Tekoälyn avulla voidaan siis optimoida huoltokustannuksia ja samalla parantaa järjestelmän turvallisuutta. Tekoälyllä voidaan myös visualisoida dataa ja auttaa työntekijöitä nopeasti löytämään tietoa ja hyödyntämään manuaaleja ja ohjeita, jotka kirjallisessa muodossa voivat olla tuhansien sivujen pituisia.

Mahdollisuus omaan mentoriin

Hotelli Valloniassa tilaisuuden järjestänyt Pohjanmaan yrityskummit on osa maanlaajuista verkostoa, jossa kokeneet yrittäjät ja liike-elämän johtajat tarjoavat maksutta osaamistaan auttaakseen muita yrityksiä.

Yritysmentori tarjoaa tukea, neuvoja ja innoitusta. Toiminta on aina luottamuksellista, ja tälläkin hetkellä Pohjanmaan alueella on vapaita mentoreita. Pohjanmaan yritysmentoritoiminnan koordinaattori Hannele Yliaho rohkaisee kummitoiminnasta kiinnostuneita ottamaan yhteyttä häneen, hannele.yliaho@yrityskummit.fi, tai Erik Sjöbergiin, erik.sjoberg@yrityskummit.fi.

 

LÄS OCKSÅ:

Kenneth Dalkvist: ”Avainsanoina verkostot ja vastavuoroisuus”

Vastaa