Schneider Electric oli vahvasti esillä Jyväskylän sähkömessuilla. Yritys tarjoaa ratkaisuja, joiden avulla rakennuksistamme, työpaikoistamme ja kodeistamme tulee yhä älykkäämpiä.
Jyväskylän perinteiset sähkömessut houkuttelivat tänä vuonna paikalle reilut 13 000 kävijää ja yli 250 näytteilleasettajaa. Yhtä monesta kiinnostavasta messupisteestä isännöi Schneider Electric.
– Olemme aina mukana näillä messuilla. Tämä on hyvä tilaisuus tavata asiakkaita ja pysyä perillä siitä, mitä markkinoilla tapahtuu, sanoo Schneider Electricin messumarkkinoinnista vastannut Sara Orre.
Toimivia ratkaisuja
Schneider Electricin Jyrki Grönholmilla on yli 30 vuoden kokemus alalta. Hänen mukaansa kehitys on kulkenut yksittäisistä tuotteista kohti laajempia kokonaisuuksia ja järjestelmiä.
Grönholm mainitsee esimerkkinä laitteen, jota voisi kuvailla digitaaliseksi nenäksi. Omalla osa-alueellaan tämä teknologia on huomattavasti ihmisnenää tehokkaampi.
”Nenä” on nimeltään HeatTag. Kämmenen kokoinen laite liitetään langattomasti verkkoon ja sijoitetaan sähkökeskukseen, missä se tekee työtään vuorokauden ympäri. Laite on jo käytössä muun muassa teollisuuskiinteistöissä ja sairaaloissa.
Näin se toimii
HeatTag seuraa keskuksen lämpötilassa ja ilmankosteudessa tapahtuvia muutoksia. Laite analysoi ja ”haistelee” ilmassa esiintyviä kaasuja ja hiukkasia, ja pystyy siten ennakoimaan mahdolliset ongelmat ennen kuin ne edes syntyvät.
Sähkökeskuksissa käytetyissä materiaaleissa tapahtuu ajan mittaan muutoksia, joiden seurauksena ilmaan muodostuu hiukkasia. Pienet muutokset eivät itsessään välttämättä aiheuta ongelmia, mutta pitkällä aikavälillä materiaalien väsyminen voi johtaa sähköliitosten löystymiseen. HeatTag varoittaa ongelmista etukäteen.
Integroidut järjestelmät luovat turvaa
Myös rakennuksiin suunnitellaan yhä älykkäämpiä ratkaisuja. Schneider Electric on yksi johtavista alan toimijoista ja yritys tarjoaa kattavia ratkaisuja moneen tarpeeseen.
Schneider Electricin Anssi Liski ja Niklas Weckström ottavat palvelutalossa sattuvan hätätilanteen konkreettiseksi esimerkiksi siitä, miksi useiden laitteiden ja järjestelmien integroiminen kannattaa.
Kuvitellaan, että asukas on unohtanut silitysraudan päälle ja syttyy tulipalo. Palohälytin alkaa soida, venttiilit ja ilmastointi sulkeutuvat, ovet avautuvat, jotta kaikki pääsevät ulos. Tietyt sähköjärjestelmät kytkeytyvät pois päältä (esimerkiksi se, johon silitysrauta on liitetty), valot pysyvät päällä ja erityinen hätävalaistus aktivoituu – kaikki täysin automaattisesti.
Merkittäviä säästöjä
Anssi Liski kertoo monien messuvieraiden tänä vuonna olleen erityisen kiinnostuneita energiankulutukseen liittyvästä teknologiasta, eli sellaisista ratkaisuista, joiden avulla voi säästää selvää rahaa.
Schneider Electricin ratkaisuissa datan visualisointi on selkeää, joten käyttäjän on helppo seurata juuri niitä arvoja ja mittareita, jotka ovat oleellisia omassa toiminnassa. Tekniikan avulla voidaan jopa pitää lukua huoneessa olevista ihmisistä ja sen mukaan säätää lämpötilaa ja ilmastointia.
– Viimeisen lähdettyä kotiin työpäivän jälkeen valot sammuvat automaattisesti ja lämpötila laskee muutamalla asteella, Liski kuvailee.
Viimeisen lähdettyä kotiin työpäivän jälkeen valot sammuvat automaattisesti ja lämpötila laskee muutamalla asteella.
Älykkäämpiä koteja
Schneider Electricin Ilkka Aho puhuu mielellään siitä, miten myös kodeistamme saadaan älykkäämpiä. Voimme esimerkiksi ohjelmoida järjestelmän säätämään kodin lämpötilaa pörssisähkön hinnan mukaan.
Laitteet keskustelevat keskenään ja tarvittava data ohjautuu suoraan älypuhelimeen, jolla kodin toimintoja ohjataan. Laitteiden toiminnoissa voidaan käyttää myös puheohjausta ja tekniikka on suunniteltu yhteensopivaksi muiden valmistajien järjestelmien, esimerkiksi älyassistenttien kanssa.
– Tarjoamme toki myös ratkaisut siihen, että tiettyjä toimintoja voi käyttää manuaalisesti aivan kuten ennenkin. Ettei käy niin, että kylään tulleet iäkkäämmät sukulaiset eivät saa valoja päälle, Ilkka Aho sanoo.
Tulevaisuutta ajatellen
Toinen osa-alue, jossa kehityksen vauhti on päätä huimaavaa, on sähköautot ja niiden latausasemat. Mikko Korhonen kertoo, että Schneider Electricin latausratkaisut suunnitellaan jo nyt tulevaisuutta ajatellen.
– Latausasemat rakennetaan tulevaisuuden tarpeisiin ja ohjelmisto on helposti päivitettävissä uusia toimintoja varten, hän sanoo.
Messuilla esillä olivat myös Schneider Electricin niin sanotut UPS-yksiköt. UPS-ratkaisuja käytetään virransaannin turvaamiseen ongelmatilanteissa.
LUE MYÖS: