Merenkurkun satelliitti nousee kiertoradalleen saksalaisraketin kyydissä

Microlauncher Payload Competitionin voittajia ryhmäkuvassa. Jaakko Yliaho toinen vasemmalta. (Kuva: DLR)

KvarkenSat-piensatelliitin hyötykuorma arvioitiin niin korkeatasoiseksi, että se voitti ilmaisen matkan kiertoradalle. Koko KvarkenSpaceEco-hankkeen tiimi on iloinen kovalle työlle annetusta tunnustuksesta.

Viime viikolla Berliinissä pidetyssä kansainvälisessä Saksan piensatelliittikonferenssissa julkistettiin 10 tutkimuslaitosta ja pienyritystä, joiden suunnittelemat piensatelliitit laukaistaan avaruuteen saksalaisen pienen kantoraketin kyydissä vuonna 2023 tai 2024.

Merenkurkun yli ulottuneessa KvarkenSpaceEco-hankkeessa kehitetty KvarkenSat-satelliitti on yksi noista valituista, joiden kiertoradalle laukaisu toteutetaan Isar Aerospacen Spectrum-pienraketilla osana Microlauncher Competiton -ohjelmaa ilman, että satelliitin omistajan tarvitsee maksaa laukaisun kustannuksia.

– Tiimimme on innoissaan tästä mahdollisuudesta aloittaa yhteistyö Isar Aerospacen kanssa. Se että kilpailussa eteneminen auttoi välttämään laukaisumaksut, on myös tärkeää, toteaa hiljattain päättyneen KvarkenSpaceEco-hankkeen projektipäällikkö Kendall Rutledge Vaasan yliopistosta.

Vaasan yliopistossa laboratorioinsinöörinä työskentelevä ja väitöstutkimusta tekevä Jaakko Yliaho oli mukana Berliinin piensatelliittikonferenssissa ja vastaanotti palkinnon satelliitin tulevan omistajan eli Vaasan yliopiston puolesta.

Valintakriteerinä satelliitin hyötykuorma

DLR:n myöntämä palkintotodistus.

Microlauncher Competition -ohjelman avulla Euroopan avaruusjärjestö ESA ja Saksan liittotasavallan avaruusstrategiaa toteuttava Saksan avaruusjärjestö edistävät eurooppalaisten avaruuslentojen kaupallistamista ja avaruusteknologian kehittymistä erityisesti piensatelliittien hyötykuormien osalta. Kilpailun ensimmäisessä osassa valittiin kaksi yritystä, Isar Aerospace Technologies ja Rocket Factory Augusburg, kehittämään pienikokoisia kantoraketteja, joilla kuljetetaan piensatelliitteja avaruuteen.

Kilpailun toinen osa on eurooppalaisille piensatelliittien suunnittelijoille suunnattu hyötykuormakilpailu, jossa valitaan piensatelliitteja sekä Isar Aerospacen että Rocket Factoryn kantorakettien kahdelle ensimmäiselle lennolla. Ilmaiselle lennolle pääsevien satelliittien valintakriteereinä ovat satelliitin hyötykuorman eli satelliittiin pakattavan teknologian edistyksellisyys ja uusien teknologioiden testaaminen.

Satelliittien valintakriteerinä ovat hyötykuorman edistyksellisyys ja uusien teknologioiden testaaminen.

Iso ponnistus, hieno palkinto

KvarkenSat-piensatelliitin luonnollisen kokoinen malli.

Saksan piensatelliittikonferenssissa Isar Aerospacen toimitusjohtajan Daniel Metzler onnitteli ilmaisen laukaisulennon voittaneita satelliittisuunnittelijoita ja sanoi, että avaruusteknologian kehittämisen vauhdittaminen ilmaisen laukaisun kaltaisilla toimilla auttaa kasvattamaan yksityistä avaruusekosysteemiä Euroopassa. Myös Kendall Rutledge näkee tämän kannustavan teknologian kehittäjiä.

– Tiimimme suunnitteli monimutkaisen piensatelliitin ja työskenteli lujasti sen parissa viimeiset kaksi vuotta koronapandemiasta huolimatta. Olemme erittäin tyytyväisiä, että Saksan avaruusjärjestö, joka on osa Saksan ilmailun ja avaruuden tutkimuskeskusta (DLR), arvioi meidän prosessimme näin korkealle.

Hanke on päättynyt, mutta työ jatkuu

Vaikka EU Interrreg Botnia-Atlantica -ohjelman, Pohjanmaan liiton ja Region Västerbottenin rahoittama hanke on päättynyt, KvarkenSat-piensatelliitin rakentaminen ja testaukset jatkuvat Luulajan teknillisessä yliopistossa ja Ruotsin avaruusfysiikan instituutissa Kiirunassa. Satelliitin valmistumisaikataulu sopii hyvin yhteen Spectrum-raketin toisen lennon suunniteltuun aikatauluun.

Kun KvarkenSat valmistuu, siitä tulee ensimmäinen Vaasan yliopiston hallinnoima satelliitti. Kiertoradaltaan KvarkenSat tulee välittämään dataa Palosaaren kampuksella sijaitsevalle maa-asemalle, josta sitä ohjataan. Vaasan yliopiston digitaalisen talouden tutkimusalustan monitieteinen avaruustiimi on mukana useassa erilaisessa avaruuteen liittyvässä yhteistyöhankkeessa, jotka edistävät avaruusdatan hyödyntämistä ja avaruusteknologian kehittämistä.

 

LUE MYÖS:

Avaruusdatasta apua kestävään metsätalouteen

Vastaa