Hitachi Energy tog hem viktig order – Levererar elsystem till vätgasanläggning i Harjavalta

Illustration av P2X Solutions kommande produktionsanläggning för grönt väte i Harjavalta
Bild: P2X Solutions

Hitachi Energy spelar en nyckelroll i den produktionsanläggning för grönt väte som byggs i Harjavalta. ”Vi är stolta över att vi genom vårt eltekniska kunnande får vara med i detta betydelsefulla projekt för en renare elektrisk energiframtid, säger Matti Vaattovaara, vd för Hitachi Energy Finland.

Hitachi Energy, starka i Vasa, levererar elsystemet till Finlands första produktionsanläggning för grönt väte i industriell skala i Harjavalta. Hitachi Energy och P2X Solutions, som står bakom anläggningen, har tecknat avtalet där också till exempel huvudtransformatorn, nätanslutning och optimeringssystem ingår.

– P2X:s produktionsanläggning för grönt väte är ett historisk föregångsprojekt och ett stort steg närmare en grön energiframtid, säger Matti Vaattovaara, vd för Hitachi Energy Finland.

”Stöder Finlands mål”

Matti Vaattovaara
Matti Vaattovaara

Matti Vaattovaara kommenterar att hela det gröna vätgasprojektet stöder Finlands klimatmål. Vaattovaara säger att projektet samtidigt bidrar till att stärka driftssäkerheten i elnätet och hålla elpriserna rimliga, vilket i sin tur bidrar till hela näringslivets konkurrenskraft.

– El är en central produktionsfaktor när det gäller tillverkning av grönt väte, säger Matti Vaattovaara.

– Vi är stolta över att vi genom vårt eltekniska kunnande får vara med i detta betydelsefulla projekt för en renare elektrisk energiframtid, säger han.

Bygger på intentionsavtal

Det nya avtalet som nu undertecknats bygger på ett intentionsavtal som bolagen tecknade redan 2021. Herkko Plit, vd för P2X Solutions, säger att de ser fram emot att fortsätta samarbetet.

– För oss är det viktigt att samarbeta med kunniga partners så att hela vårt väteprojekt framgångsrikt går framåt, säger Herkko Plit.

 

LÄS OCKSÅ:

Hitachi Energy tar hem sin bredaste leverans någonsin till finländsk vindkraftpark

Vastaa