Ministern kom med dynamitbesked till Vasa – ”Nu finns det inte bara en vision, nu finns det en actionplan”

Ville Skinnari.

Energiklustret visar sin samlade styrka. EnergySampo har sett dagens ljus.

En gemensam vision har sakta formats fram för hur energiklustret kan ta världen med storm.

– Men nu finns det inte bara en vision längre, nu finns det en actionplan, säger Ville Skinnari, utvecklings- och utrikeshandelsminister.

Nu finns det en actionplan.

EnergySampo, som kan ses som ett arbetsnamn, kan visa vägen till stora exportmöjligheter, säger ministern.

– Det är inte ens tio miljarders möjligheter vi pratar om utan snarare 100 miljarder, säger Skinnari.

Åtta deltagande företag är med, liksom nyckelspelare i energiklustret.

– Vi fortsätter jobba hårt med Wärtsilä, ABB, Danfoss och de andra, nu finns en gemensam vision men arbetet har bara börjat, säger Skinnari.

Större än Vasaregionen

Ville Skinnari säger att hela det här är större än Vasaregionen, även om det är här som mycket händer. Såväl Vasa som Finland, som hela världen har mycket att vinna på att nya exportmöjligheter skapas.

– Bollen ligger nu i Vasa, i Helsingfors och i hela landet, säger ministern.

– Vi jobbar tillsammans för att hitta lösningarna på de öppna frågorna, säger han.

Vi backar bandet lite, vad handlar det här egentligen om?

Joakim Strand, riksdagsledamot och fullmäktigeordförande i Vasa, säger att det i grunden handlar om att aktörerna i energiklustret tillsammans har ett unikt kunnande. Det här kunnandet borde samlas ihop för att kunna leverera helhetssystem.

Joakim Strand. I bakgrunden skymtar bland andra kvällens värd Sture Udd.

Många aktörer är i dagsläget starka på specifika nischer, kanske till och med på enskilda komponenter, medan nya och större möjligheter kan födas genom att skapa och leverera helhetssystem.

Joakim Strand, liksom många andra, har aktivt arbetat för att Finland borde satsa på energiteknik just på denna systemnivå.

I det här arbetet, vilket till och med skrivits in i regeringsprogrammet, gäller det också att hitta nya modeller för att den privata sektorn och den offentliga ska jobba effektivare tillsammans.

Stora stödmöjligheter

Både EU och enskilda stater söker som bäst med ljus och lykta efter metoder att få igång ekonomin och exporten. Här kan det alltså finnas möjligheter till rejäla stödpaket.

Till saken hör kanske att Vasaregionen behandlats ganska styvmoderligt när det gäller stödfördelningen tidigare, så det finns saker att förbättra. Jämfört med en del andra områden har företagen här satsat betydligt mera i forskning- och utveckling medan statens procentuella andel varit mindre.

– Vi söker nu en ny typ av partnerskap, där det offentliga kan följa upp det privata, säger Strand.

Vasamodellen ger resultat

Vasaföretagen har en bra tradition av samarbeten bakom sig. Joakim Strand säger att mycket som görs tillsammans också blir plattformar, som visar vägen för andra.

– Vi börjar ha ett bra trackrecord. Vi har till exempel energilabbet och kan snart visa upp en ny färja, som i sig är ett forskningslaboratorium, säger Strand.

”Nu finns samförståndet”

Intervjuerna som den här artikeln bygger på skedde på Wasa Future Festival under gårdagen, i Wasa Innovation Center, som i sig är både en byggnad och en plattform.

Kvällens värd, entreprenören Sture Udd, säger att det hela är kulmen av en diskussion som tagit 3-4 år att initiera, där Wasa Innovation Center och dess Advisory Board spelat avgörande roller.

Sture Udd säger att vi nu verkligen kan bli världsledare på energisystem, att det finns möjlighet.

– Den här förståelsen har inte funnits tidigare, förutom hos en mindre krets, säger han.

Udd menar att det inte ens är energiklustret det handlar om, utan alla andra som lever på det.

– Får klustret in 5 miljarder i export stannar kanske 4,5 miljarder i samhället, det är vårt samhälle det hela handlar om, säger Udd.

– Nu är läget rätt att ta budskapet till en större krets att smutta på, att ta till sig idéen, att få insikten att detta är något som vi borde göra snabbt, inom ett år, säger Sture Udd.

Många av topparna i Vasas energiklustret fanns på plats i går, däribland Wärtsila Finlands nya vd Hannu Mäntymaa (tredje från höger).

Vad säger då Wärtsilä Finlands nya vd, Hannu Mäntymaa, om dagens diskussioner?

– Diskussionerna har förts i en positiv andra, säger Mäntymaa.

– Vi har gjort mycket tillsammans och kan också göra mera, säger han.

LÄS OCKSÅ:

Bakom kulisserna: Vaasa Insider i exklusiv intervju med utrikeshandelsministern om ”Vasamodellen”

Vastaa