Energiequellen Takanebackenin tuulipuiston avajaiset kiinnostivat laajasti – Myös naapurikunnista tultiin kuuntelemaan uusiutuvan energian mahdollisuuksista

Kuvassa vasemmalta oikealle: Energiequelle konsernin toimitusjohtaja Michael Raschemann, Suomen yhtiön toimitusjohtaja Nils Borstelmann, Maalahden kunnanjohtaja Jenny Malmsten ja kunnanvaltuuston puheenjohtaja sekä kansanedustaja Mikko Ollikainen (r).

Energiequellen tuulipuiston avajaiset Maalahden Takanebackenissa houkuttelivat paikalle paljon uusiutuvasta energiasta kiinnostuneita. Yhtiö suunnitteleekin parhaillaan uusia uusiutuvan energian hankkeita Kristiinankaupungissa, Vöyrissä, Uudessakaarlepyyssä ja Korsnäsissä.

Noin 200 henkilöä kävi viikonloppuna seuraamassa, kun Maalahden Takanebackenin tuulipuisto avattiin virallisesti. Uusiutuvan energian hankkeiden toteuttaja ja operoija Energiequelle kertoi, että kävijöitä oli paljon myös naapurikunnista.

Tämä olikin osuvaa, sillä Energiequelle suunnittelee uusia uusiutuvan energian hankkeita Kristiinankaupungissa, Vöyrissä, Uudessakaarlepyyssä ja Korsnäsissä. Yhtiö kertoi, että suunnitellut hankkeet lisäävät paikallista työllisyyttä ja tukevat samalla kestävän energiantuotannon tavoitteita.

– Takanebackenin tuulivoimapuisto on monen ihmisen pitkän yhteistyön ja sitoutumisen tulos, muistutti Energiequellen Suomen toimitusjohtaja Nils Borstelmann.

Pohjanmaa eturintamassa

Pohjanmaa on Suomessa ollut jo pitkään uusiutuvan energian eturintamassa kymmenien tuulipuistojen avulla. Nyt näyttää mahdolliselta, että tämä uusiutuva energia houkuttelee alueelle myös muita investointeja.

Toukokuun lopulla yhdysvaltalainen vetyteollisuuden yhtiö Plug Power ilmoitti suunnittelevansa kolmen vihreän vetylaitoksen rakentamisesta Suomeen. Kokkolan ja Kristiinankaupungin lisäksi Porvoo oli mukana suunnitelmissa.

– Konkreettisia esimerkkejä siitä, miten olemme onnistuneet profiloitumaan vihreässä murroksessa ja siksi esimerkiksi nyt luomme maakuntaan useita tuhansia uusia työpaikkoja, jotka eivät tule pelkästään teollisuuteen, vaan myös sen mahdollistaviin oheistoimintoihin, sanoi tuulipuiston avajaisissa puhunut Maalahden kunnanvaltuuston puheenjohtaja ja kansanedustaja Mikko Ollikainen (r).

Ollikainen myös muistutti, että tulevan hallituksen täytyy pitää huolta siitä, että julkisten palveluista, infrasta ja sovituista ilmastotavoitteista pidetään kiinni, jotta investoinnit todella toteutuvat.

– On muistettava, että niistä investoinneista, jotka luovat hyvinvointia ja pitävät hyvinvointiyhteiskuntamme pystyssä, käydään kovaa kilpailua.

Energiequellen kolmas tuulipuisto

Takanebackenin tuulipuisto on Energiequellen kolmas valmistunut tuulipuisto. Sen kokonaiskapasiteetti on 28,5 megawattia ja se tuottaa vuosittain energiaa noin 18 000 kotitaloudelle.

Takanebackenin tuulipuisto on myyty rahastolle, muta tuulipuiston operaattorina jatkaa Energiequelle.

Energiequelle odottaa saavansa tänä vuonna viidennenkin tuulipuiston avattua Kainuuseen, Hyrynsalmelle. Parhaillaan yhtiö rakentaa tuulipuistoja myös Kristiinankaupungissa.

Kaikkiaan Energiequellella on suunnitteilla yhteensä noin 2 500 megawatin edestä tuulivoimahankkeita eri puolilla Suomea.

 

LUE MYÖS:

Energiequelle avaa toimiston Vaasaan – ”Alueella on paljon osaavaa ja kielitaitoista työvoimaa”

Vastaa