Aktia inviger nytt bankkontor i Vasa – ”Fast kontor är kanske fel namn, mötesplats är mera träffande”

Lasse Corin, Mikko Ayub, Christer Nyback Aktia
Lasse Corin, Mikko Ayub, Christer Nyback.

Aktia har satsat på att skapa ett nytt bankkontor i Vasa. Små och medelstora företag och företagare finns bland kundgrupperna där banken ser tillväxtpotential.

Aktia har satsat på ett nytt och modernt bankkontor i centrum av Vasa. Banken hålls i samma hus som förr, i det i folkmun kallade Aktia-huset på Vasaesplanaden 16, men flyttar till andra änden av fastigheten.

Lasse Corin, Mikko Ayub Aktia
Lasse Corin, Mikko Ayub.

Utrymmen som tidigare hyrdes av en sportaffär har nu totalrenoverats för att passa en modern banks behov.

– Bankkontoren måste få leva med sin tid, behoven har ändrat så mycket att man nu till och med hellre kan prata om en mötesplats än ett kontor, säger Mikko Ayub, vd för Aktia.

Att det är på det viset illustreras kanske bäst av att banken numera satsar på att ha någon som direkt tar emot kunderna när de kommer på plats, både för att välkomna dem och för att vägleda dem vidare.

Tanken är också att de nya utrymmena kan leva även efter kontorstid för till exempel kundevent.

Fräscht intryck

Aktia har varit inhyrd i sina tidigare lokaler länge. Aktias regiondirektör Christer Nyback säger att behoven och säkerhetsföreskrifterna ändrat genom åren, så de gamla planlösningarna blev föråldrade.

– Vi hade byggt till och ändrat i flera repriser så korridorerna blev något av en labyrint, säger Crister Nyback.

I den nya lokalen har moderna material, akustiktänkande och en bättre rumsindelning skapat en fin helhet. Planlösningen medför att personalen har kunnat arbeta tillsammans på mera givande och effektivare sätt.

– Vi har redan fått positiv feedback av både personal och kunder, säger Jonathan Salo, teamchef i Österbotten.

Vi har redan fått positiv feedback av både personal och kunder.

Starka i Österbotten

Mikko Ayub säger att Aktia traditionellt varit stark i Österbotten. Det är en position som banken vill behålla och utveckla.

Att det i regionen finns både utbildad och tvåspråkig arbetskraft har redan bidragit till att Aktia koncentrerat stödfunktioner hit.

En av kundgrupperna som Aktia fokuserar starkt på nu är små och medelstora företag och företagarna bakom dem.

– Företagsamheten är stark i Österbotten och till kunder i det här segmentet har vi mycket att erbjuda, säger Mikko Ayub.

Ayub säger att banken erbjuder hela utbudet för att täcka in kundgruppens behov, från företagsfinansiering till kreditkorts- och placeringstjänster.

Ukrainakriget då?

Christer Nyback, Lotta Borgström, Jonathan Salo, Lasse Corin.

Aktias chefsekonom Lasse Corin var också på plats i dag när kontoret invigdes. Corin gav sin syn på hur Ukrainakriget påverkar ekonomin.

För den finländska ekonomins del nämner han att det finns en negativ påverkan av att den ryska exporten faller bort.

Han menar ändå att bortfallet täcks upp av positiva faktorer, som att privatekonomin är stark och att den europeiska ekonomin väntas växa.

– Bedömningen är därför att ekonomin växer i år och även nästa år, säger Lasse Corin.

Möjligheter för energiklustret

När det gäller den globala ekonomin anser Corin att det ryska bortfallet på olja, gas och metaller är något som inte kan ersättas över en natt, vilket åtminstone reflekteras i prisnivåerna.

När det gäller elpriset ser han ändå att det värsta prisläget är över för denna gång. På medellång sikt menar han att Finland löser utbudsproblematiken genom bland annat ökad vind- och kärnkraft.

För Vasaregionens energikluster ser Corin ökade möjligheter på bred front.

– Nu kommer man inte längre bara att satsa i förnybar energi av miljöskäl utan också av säkerhetsskäl, säger Lasse Corin.

 

LÄS OCKSÅ:

Vaasan Aktiasäätiö tukee paikallista hyvinvointia – Tänä vuonna avustuksia jaettiin lähes 680 000 euroa

Vastaa