2 minuutin kooste – Päivän puheenaiheet Pohjanmaalla: Vaasan kirkollisvero pysyy ennallaan, Vaasan yliopistossa starttaa Lähiö-Inno ja Taiteiden yöhön haetaan vapaaehtoisia

Vaasa Insider

Vaasa Insider kokoaa sen, mitä sinun on tiedettävä, että pysyt ajan tasalla Pohjanmaan ja maailman uutisista ja tapahtumista. Päivän uutisisku säästää aikaasi ja valmistaa sinut onnistuneeseen päivään.

Työ & talous

Vaasassa kirkollisveroprosentti pysyy ennallaan, uutisoi YLE Pohjanmaa. Vaasan seurakuntayhtymän yhteinen kirkkovaltuusto päätti täpärässä äänestyksessä, että kirkollisveroprosenttia ei koroteta. Nykyinen veroprosentti on 1,40, korotusehdotus oli 1,65.

Vaasan Hovioikeudenpuistikon kävelykatua pitkitetään kirkon suuntaan menevälle osuudelle heinäkuun alusta lähtien, kertoo YLE Pohjanmaa. Laajennuksella pyritään mm. parantamaan kyseisen katujakson ravintoloiden ja kahviloiden toimintaedellytyksiä koronaepidemian aikana.

Sokos Hotel Vaakuna on ollut auki läpi koko koronakevään, kun taas muista suurista vaasalaishotelleista esimerkiksi Sokos Royal ja Scandic Waskia ovat vieläkin suljettuja, kertoo Ilkka-Pohjalainen. Mustasaarelaisesta Hotel Valloniassa asiakasmäärät ovat viime viikkoina nousseet, mutta vain hillitysti.

Tutkimus & yrittäjyys

Vaasan yliopisto ryhtyy tutkimaan alueellisen eriytymisen torjumista ja asukkaita osallistavia käyttäjäinnovaatioita. Yliopiston tutkijoiden ideoima hanke valittiin ympäristöministeriön kansalliseen lähiöohjelmaan 2020–2022: Paikkaperustaiset innovaatiot asuinalueiden kehittämisessä – Kaksoistapaustutkimus Vaasan Olympiakorttelista ja Ristinummesta.

Business Finlandilta tuli uusi tilapäinen tki-lainarahoitus paljon työllistäville yrityksille häiriötilanteen ratkaisemiseen. Uutta lainarahoitusta voivat hakea yritykset, säätiöt ja yhdistykset, jotka ovat havainneet liiketoiminnassaan selkeitä kehittämistarpeita koronan aiheuttaman poikkeustilanteen myötä.

VTT:n koordinoima METGROW+-projekti pyrkii ratkaisemaan Euroopan raakametallituotannon ongelmia yhdessä kansainvälisten tutkimuslaitosten ja yliopistojen kanssa. Projekti on osoittanut, että esimerkiksi akkujen kannalta kriittisiä metalleja voidaan kerätä kannattavasti myös matalapitoisesta malmista sekä metallinjalostusjätteestä.

Kulttuuri & matkailu

Kyrönmaan alue on potentiaalinen matkakohde niin kotimaanmatkailijalle kuin ulkomailtakin saapuvalle turistille. VASEK käynnistää syyskuussa hankkeen, joka lisää matkailualaan kytköksissä olevien toimijoiden tietoisuutta siitä, miten alueelle saadaan lisää houkuttelevia matkailutuotteita.

Vaasan kaupungin kulttuuripalvelut hakee Taiteiden yöhön aktiivisia ja kulttuurista kiinnostuneita tekemään vapaaehtoistyötä. Kaupunkilaisille on tarjolla vapaaehtoistyötä mm. pelinjohtajina, järjestelyapulaisina tai nettitapahtumien turvatarkastajina. Mukaan voi hakea sähköpostitse 10.7.2020 mennessä.

Tervajoen Tornikahvila aukeaa jälleen tänään, kahvilaa pyörittävät 4H-yrittäjänuoret. Pohjankyrön mukaan Tervajoen asemanseudun rauhaa on valvonut jo 90 vuotta punatiilistä muurattu 20 metriä korkea vesitorni, joka rakennettiin alun perin höyryveturien vedenottamoksi.

Vastaa