2 minuutin kooste – Päivän puheenaiheet Pohjanmaalla: Vaasan kaupunki suunnittelee lomautuksia, yksinyrittäjätukea ehtii vielä hakea ja Pohjanmaalla muistutetaan varautumisesta myrskyyn

Vaasa Insider

Vaasa Insider kokoaa sen, mitä sinun on tiedettävä, että pysyt ajan tasalla ajankohtaisista uutisista ja tapahtumista. Päivän uutisisku säästää aikaasi ja valmistaa sinut onnistuneeseen päivään.

Talous & yrittäjyys

Maanantaina päättyneiden yhteistoimintaneuvottelujen tuloksena sovittiin, että Vaasan kaupunginhallitukselle esitetään säästötoimenpiteenä ensisijaisesti henkilöstön lomautuksia, tiedottaa Vaasan kaupunki. Se tarkoittaa 3-14 päivän lomautuksia työntekijää kohden, ja lomautukset voidaan toteuttaa tämän tai ensi vuoden aikana.

Kuntien kautta myönnettävän yksinyrittäjätuen viimeinen hakupäivä on 30.9., muistuttaa Vaasan kaupunki. Tukea voi hakea 16.3.–31.8.2020 syntyneisiin kustannuksiin ja sitä haetaan sähköisellä lomakkeella. Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK käsittelee hakemukset sekä antaa niistä päätösesityksen yrityksen kotikunnalle.

Suomessa yrittämiseen liittyy monia lupia, toimialasta riippuen. Syyskuun alussa käynnistynyt Luvat ja valvonta -palvelu lupaa tuoda helpotusta osaan lupahakemuksia, tiedottaa Suomen Yrittäjät.  Yrittäjät on esittänyt lakiin kirjattavaksi maksimikäsittelyajat viranomaiselle niin, että laissa lukisi selkeästi maksimikäsittelyaika kussakin viranomaisessa.

Liikenne & ympäristö

Vaasan kantakaupungin asukasyhdistys luovutti tiistaina Vaasan siiloja koskevan kuntalaisaloitteen kaupunginjohtaja Tomas Häyrylle. Kuntalaisaloite puolustaa siilojen purkamisesta syntyvän alueen jättämistä puistoksi ja kaduiksi ja aloitteessa on asukasyhdistyksen mukaan yli 400 nimeä, kertoo YLE Pohjanmaa.

Pohjanmaan pelastusalan liitto muistuttaa, että lähestyvään myrskyyn ja runsaisiin sateisiin kannattaa varautua etukäteen, kertoo YLE Pohjanmaa. Esimerkiksi kotivaraan kuuluu pelastusalan mukaan riittävä määrä vettä, ruokaa ja muita päivittäin tarvittavia tavaroita.

Wasaline varautuu jo keskiviikolle ja torstaille ennustettuun kovaan syysmyrskyyn. Varustamo peruu huomisen kello 14.30 iltapäivälähdön Vaasasta ja näin ollen myös Uumajan kello 19 iltalähtö peruuntuu. Myös torstain lähdöt on peruttu, uutisoi YLE Pohjanmaa.

Politiikka & yhteiskunta

Suomen hallitus neuvotteli eilen koko päivän Säätytalolla ensi vuoden talousarviosta sekä muista hallituksen pöydällä olevista kokonaisuuksista, kertoo YLE. Pöydällä olivat mm. kuntien tukeminen, järjestöjen rahoitus, energiaverotukseen liittyvät kysymykset sekä työllisyystoimet. Yksityiskohdista kerrotaan tänään.

Eilen julkaistun YK:n viidennen biodiversiteettiraportin mukaan luonnon suojeleminen ei ainoastaan enää riitä, vaan tarvitaan massiivisia taloudellisia, sosiaalisia, poliittisia ja teknisiä muutoksia, jotta maapallon luonto saadaan käännettyä oikealle kurssille, uutisoi YLE. Raportti summaa, mitä kiireellisiä toimia tarvitaan tästä eteenpäin.

Vastaa