2 minuutin kooste – Päivän puheenaiheet Pohjanmaalla: Vaasalainen konsulttiyritys Ybas tukee kansainvälistymisessä, UPC Print investoi laitekantaan ja torstaina vietetään Itämeripäivää

Vaasa Insider

Vaasa Insider kokoaa sen, mitä sinun on tiedettävä, että pysyt ajan tasalla Pohjanmaan ja maailman uutisista ja tapahtumista. Päivän uutisisku säästää aikaasi ja valmistaa sinut onnistuneeseen päivään.

Työ & talous

Vaasalainen konsulttiyritys Ybas on tehnyt yhteistyösopimuksen amerikkalaisen Altixin kanssa, kertoo Ilkka-Pohjalainen. Ybas aikoo auttaa pohjalaisyrityksiä laajentumaan ulkomaille, ja konsulttiyritys Altix on erikoistunut teollisuusyritysten pääsemiseen Yhdysvaltojen markkinoille.

UPC Print tekee uuden merkittävän investoinnin laitekantaan. Vaasan Insiderin haastatteleman Sture Uddin mukaan investointi tukee painotuotteita, joissa on todella suuria painoksia. Ikea, Clas Ohlson ja Biltema ovat tyypillisiä esimerkkejä näistä painotuotteista.

Sture Udd.

Suomen Yrittäjät, Finnvera ja työ- ja elinkeinoministeriö seuraavat yrittäjien suhdanneodotuksia kahdesti vuodessa tehtävällä Pk-yritysbarometrilla. Ilkka-Pohjalaisen mukaan pk-yritysbarometrin ennakkotiedoista käy ilmi, että neljännes yrityksistä ei usko yrityksen toipuvan ennalleen koronakriisistä.

Koulutus & tutkimus

Miten toisen asteen koulutus tulisi järjestää tulevaisuudessa, kun nuorten määrä vähenee, koulutus keskittyy kasvukeskuksiin ja työelämän sekä alueiden tarpeet eriytyvät? Sitra järjestää aiheesta avoimen keskustelutilaisuuden 2.9. Merkitse kalenteriin myös korkea-asteen koulutuksen keskustelutilaisuus 15.9.

Syyskuun HERÄÄMÖ järjestetään Sitrassa yhdessä ja osana Nordic CityMaking Weekiä 15.9., joka tuo yhteen heitä, jotka ovat kiinnostuneita Pohjoismaisista kaupungeista sekä niiden kehittämisestä elävämmiksi, kestävämmiksi ja inklusiivisemmiksi. Vieraana on Dan Hill, strategisen muotoilun johtaja Ruotsin kansallisesta innovaatiotoimijasta Vinnovasta.

Useimmista Vaasasta otetuista näytteistä löytyi vähemmän mikromuoveja kuin esimerkiksi Helsingistä ja Porvoosta, kun Suomen ympäristökeskus ja Itä-Suomen yliopisto tutkivat Suomen vesistöjen tilannetta, uutisoi Ilkka-Pohjalainen. Tutkimuksen mukaan Vaasan tienoilta ei löytynyt mitään hälyttävää.

Kulttuuri & hyvinvointi

Vaasan taidehallin syksyn avaa Christian Langenskiöldin valokuvista koostuva näyttely, jossa taiteilija tutkii taidehistorian kautta sodan ja väkivallan vaikutuksia yksilöön ja kulttuuriin. Projektina alkanut Marionette-näyttely nähdään Vaasassa ensimmäistä kertaa tässä muodossa 22.8.–18.10.

Itämeripäivää vietetään tulevana torstaina 27.8. Vaasan kaupunki kannustaa asukkaitaan osallistumaan rantojen ja kaupunkiympäristön siivoustalkoisiin Itämeripäivänä klo 12-19. Talkoisiin osallistujille jaetaan hanskat, jätesäkit ja tarvittaessa myös roskien keräystikut.

SUP Station Vaasa järjestää Itämeripäivän kunniaksi yhteistyössä Vaasan ympäristöseuran kanssa ilmaisen SUP Plogging -tapahtuman, jossa roskat kerätään merestä ja rannoilta suplaudoin. Ympäristöseuran Matti Tuomaala kertoo myös Itämeren tilasta ja sen suojelusta.

Vastaa