Joel Sunabacka: ”Miten vaikutan kestävämmän tulevaisuuden puolesta?”

Joel Sunabacka

Kirjoittaja Joel Sunabacka on Ålandsbankenin Johtaja Kasvu & Kehitys Suomi.

Tällä viikolla Vaasassa otsikoihin on noussut erityisesti kolme aihealuetta, korona, GigaVaasa ja hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n raportti. Koronasta ja siitä johtuvasta etätyöskentelystä sekä kiihtyvästä digitalisaatiosta on tässä vaiheessa varmaan kirjoitettu jo useampi kirja, niin ei siitä sen enempää.

En myöskään pysty ottamaan mitään kunniaa GigaVaasan kehityksen suhteen, muuta kuin olemaan ylpeä vaasalaisena siitä, että meillä on uskomattoman intohimoisia päättäjiä ja energia-alan osaajia, jotka tämän tärkeän investoinnin Vaasaan tuovat ja siten edistävät Vaasan asemaa energia-alan, mutta myös vastuullisen sekä kestävän kehityksen edelläkävijänä.

IPCC:n ilmastoraportti on kuitenkin näistä aihealueista se, joka on lähimpänä sydäntäni. Mielestäni, vaikka raportti palstatilaa saikin, jäi se kuitenkin vähän liian pienelle huomiolle. Kyseessä on kuitenkin meidän kaikkien tulevaisuus. Itse mietin raporttia lähinnä johtajan, pienen perheyrityksen sekä tietenkin myös pankkiirin näkökulmasta.

Arktiset jäätiköt sulaavat - MaxPixel.netRaportissa tuli selvästi ilmi, että vaarallisten sääilmiöiden todennäköisyys kasvaa ja myös, että osa muutoksista voi olla jo peruuttamattomia, kuten mannerjäätiköiden sulaminen ja merenpinnan nouseminen.

Kun tähän lisätään vielä parin viikon takainen artikkeli Vasabladetista, jossa kerrottiin Itämeren olevan maailman nuorin ja saastunein meri, on meillä kaikilla syytä ryhtyä toimiin.

Tee merkityksellistä työtä

Kaikki voivat miettiä, mitä minä omissa rooleissani voin tehdä tilanteen parantamiseksi. Ikävä kyllä en itse ole tarpeeksi fiksu keksiäkseni jotain teknologista ratkaisua tähän, vaan pyrin pienillä teoilla vaikuttamaan asiakkaitteni sekä työkavereiden päätöksiin. Joukossamme on myös niitä henkilöitä, jotka näkevät tässä mahdollisuuden käyttää osaamistaan hyödyksi ja ryhtyä vaikka yrittäjäksi.

Kestävän kehityksen innovaatioille ja ratkaisuille, joiden avulla pystytään hidastamaan ilmastonmuutosta tai vaikka pelastamaan meriämme löytyy tänä päivänä varmasti rahoittajia, esim. Ålandsbankenin Itämeriprojekti jakaa vuosittain noin 500 000 euroa innovaatioille ja ideoille puhtaamman Itämeren puolesta.

Ålandsbanken on muutenkin ollut edelläkävijä maailmassa vastuullisen pankkitoiminnan ja eteenkin uusien innovaatioiden suhteen. Tästä olen työnantajastani tosi ylpeä. Olen vakuuttunut siitä, että vastuullisuus ja työnantajien konkreettiset teot kestävyyden parantamiseksi, ovat jatkossa tärkeitä kriteereitä parhaiden työntekijöiden sitouttamiseksi.

Helpohko tapa meille kaikille vaikuttaa on hakeutua töihin työnantajalle, joka oikeasti tekee jotain asian eteen. Siksi tulisikin nostaa vastuullisuustyö esille jo rekrytointivaiheessa ja kertoa mitä teidän yrityksessänne työntekijä voi tehdä asian hyväksi.

Vastuullisuus ja konkreettiset teot ovat jatkossa tärkeitä kriteereitä parhaiden työntekijöiden sitouttamiseksi.

Itse olin aluksi skeptinen vastuullisuuden positiivisista vaikutuksista niin henkilökuntaan kuin myös asiakkaisiin. Olen viime aikojen rekrytoinneissa kuitenkin huomannut vastuullisuuden olevan yksi tärkeimmistä kilpailuvalteista ja eteenkin se, että pystyy kertomaan mitä työnantaja konkreettisesti asian eteen tekee.

Useista tutkimuksista voi myös lukea, että yksi työntekijöitä eniten motivoivista tekijöistä on työn merkityksellisyys. Siksi on erittäin tärkeää, että työnantajan sekä työntekijän arvomaailmat kohtaavat.

Vastuullista tuottoa

Usein puhutaan sijoittaessa siitä, ettei kenelläkään ole sitä kuuluisaa kristallipalloa. Nyt kaikille sijoittajille on annettu mahdollisuus nähdä tulevaisuuteen ja vieläpä kaiken lisäksi vaikuttaa siihen! Vastuullisuus on ja tulee varmasti olemaan vahva, jos ei vahvin trendin sijoittamisessa.

Pankkiirina minun työni on tarjota asiakkailleni mahdollisuus osallistua vastuulliseen sijoittamiseen. Sijoittajat vaativat tänä päivänä myös ”suurempia” arvoja sijoitukseltaan kuin pelkästään euroja ja prosentteja.

Vastuullisuus on ja tulee varmasti olemaan vahva, jos ei vahvin trendin sijoittamisessa.

On selvää, että suuret pääomat tulevat jatkossa entistäkin vahvemmin liikkumaan vastuullisiin sijoituksiin ja yrityksiin, joiden tavoitteena on kestävämpi tulevaisuus meille kaikille. Miksei yksityissijoittaja voisi jo nyt olla edelläkävijä ja hyötyä vastuullisen sijoituksen mahdollisesta arvonnoususta ja samalla vaikuttavaa omalla varallisuudellaan parempaan huomiseen.

Vastuullisia vaihtoehtoja on jo runsaasti ja minä autan mielelläni löytämään sinulle ne oikeat, koska tämä on minulle, kuten myös kaikille muillekin tärkeä asia.

 

LUE MYÖS:

Göran Östberg: ”Kestävyystyö on päättymätön matka”

Vastaa