Nyhetsbrev: ”Volatilitet skapar enorma möjligheter för Österbotten”

Peter Stolpe

DIREKT I DIN INKORG

Denna kolumn ingick först i Vaasa Insiders nyhetsbrev, där vi varje vecka samlar våra intressantaste nyheter tillsammans med en insiktsfull ledare.

Dessa texter kommer ofta ut enbart med nyhetsbrevet, som dessutom är helt gratis!

Skribenten Peter Stolpe är vd och chefredaktör för Vaasa & Botnia Insider.

I energibranschen är det ofta frågan om stora och långsiktiga investeringar. En fördel med det på finländsk nivå har varit att det går att planera långt framåt och få ganska bra stabilitet i priser på slutprodukter, som el och värme.

Allt hänger förstås ihop med marknadsförusättningar och politiska beslut, men så här i efterhand kan vi väl nog konstatera att vi levt i en skyddad verkstad på konsumentnivå under många år. Eller i alla fall har jag aldrig tidigare varit orolig för att öppna elräkningen.

Det här ändrade i vintras, när vi på nära håll fick känna på vad volatilitet kan betyda på riktigt. För den som inte råkar känna till ordet volatilitet är det bara ett snofsigare sätt att säga att priserna rör sig (snabbt) uppåt eller neråt.

Volatilitet är ett mynt med två sidor.

På Schneider Electrics Innovation Day i Esbo häromdagen förutspådde OX2:s Veli-Pekka Alkula att volatiliteten är här för att stanna. Jag tror också han har rätt.

Volatiliteten följer liksom på köpet med de förnybara energiformer som vi satsar på. För att förenkla kanske man kan säga att det ibland är vindstilla och ibland mulet, och att det måste synas i priset, även om det kanske inte riktigt är så lätt.

Enorma pengar satsas som bäst på att utnyttja och minska volatiliteten. Det kan hända jag missförstår, men är inte det just detta som många av vätgassatsningarna egentligen handlar om?

Vi söker sätt att omforma och lagra energi så vi kan utnyttja volatiliteten utan att tappa för mycket i konverteringen. Det lustiga är att om vi lyckas bra så försvinner prisvolatiliteten samtidigt, men det är en annan historia, som vi inte ska gå in på här.

Volatilitet är ett mynt med två sidor. I vintras fick vi känna på den sämsta sidan, men det finns också en bättre sida som är lätt att glömma.

På Innovation Day framkom tydligt att volatilitet också skapar affärsmöjligheter. Enorm volatilitet = Enorma möjligheter. Det är dem vi nu ska kämpa för att fånga till Österbotten!

 

LÄS OCKSÅ:

Schneider Electricin Innovation Day: ”Teknologia parempaan huomiseen on jo olemassa”

Nyhetsbrev: ”Hållbarhet är knepigare att greppa än digitalisering”

Vastaa