Nyhetsbrev: ”Slirig väg till pensionen kräver förberedelser”

Peter Stolpe

DIREKT I DIN INKORG

Denna kolumn ingick först i Vaasa Insiders nyhetsbrev, där vi varje vecka samlar våra intressantaste nyheter tillsammans med en insiktsfull ledare.

Dessa texter kommer ofta ut enbart med nyhetsbrevet, som dessutom är helt gratis!

Skribenten Peter Stolpe är vd och chefredaktör för Vaasa & Botnia Insider.

Boom. Där kom det i år igen. Det blev plötsligt kallt och halt och vinterdäcken var inte på bilen. Visst är det märkligt att det är samma sak år efter år?

Fast ordet ”plötsligt” i stycket ovanför är en lögn, för det var inte alls plötsligt. Att det skulle bli kallt nu i höst visste vi ju till och med i somras, ja till och med tidigare än så, för det händer ju varje år.

I näringslivet är motsvarande fenomen kanske pensionen. Vi alla vet att den kommer, vi har till och med ganska hyfsad koll på när, men ändå är det inget vi tänker på eller förbereder oss för.

Vi blundar och kör vidare med den dagliga verksamheten, för det är där det brinner mest just nu. För grejen är att pensionsärenden brinner aldrig förrän det är för sent. Fast då är branden så stor redan att den inte går att släcka.

Vårt pensionssystem är nog ganska orättvist på många sätt. Det är också lätt att tycka att en alltför stor börda faller på enskilda småföretagare.

Det här kan vi förstås bra tycka och kämpa för att ändra på strukturer. Men faktum är ändå att det är som det är just nu, och det måste vi leva med.

Det är som det är, och det måste vi leva med.

Halkan och kylan är alltså på väg, och det måste vi förhålla oss till. Ju längre vi skjuter upp beslutet att byta däcken desto större är risken att vi slirar och att det går åt skogen.

Grundproblemet med företagarnas pensionstrygghet, eller Föpl som det ofta talas om, är att det är dyrt och direkt syns i företagarens kassa om något ska göras åt saken.

Många har helt enkelt inte råd att göra något åt eländet. Grejen är bara att det inte är ett alternativ. Halkan, kylan och pensionen kommer ändå förr eller senare, helt oberoende företagets ekonomiska situation.

Peter Stolpe.
Peter Stolpe.

Lösningar är svåra att hitta men måste i alla fall sökas. Det första steget kan kanske vara att se sanningen i vitögat och ta reda på hur bra eller illa läget är på riktigt.

För de flesta betyder det antagligen att logga in på pensionsbolagets nätsida och klicka sig fram till deras beräkningar.

Det är nog ett tillräckligt stort steg för de flesta av oss. Låt oss börja med det.

LÄS OCKSÅ:

Peter Stolpe: “7,5 saker som alla som säljer något i Österbotten kan lära sig på en turkisk basar”

Vastaa