Nyhetsbrev: ”Sikta på lösa eller starka samarbeten mellan företag, glöm den förrädiska mitten”

Peter Stolpe

DIREKT I DIN INKORG

Denna kolumn ingick först i Vaasa Insiders nyhetsbrev, där vi varje vecka samlar våra intressantaste nyheter tillsammans med en insiktsfull ledare.

Dessa texter kommer ofta ut enbart med nyhetsbrevet, som dessutom är helt gratis!

Skribenten Peter Stolpe är vd och chefredaktör för Vaasa & Botnia Insider.

Lösa samarbeten mellan företag kan fungera helt hyfsat. I de här samarbeten finns det kanske inte uttalade regler men råder ändå något slags samförstånd.

Det kan vara så lätt att en rekommenderar en annan, att man lånar lite verktyg, tipsar om en möjlighet eller på annat sätt hjälper varandra.

En orsak till att det fungerar bra är att det inte finns några förväntningar. Ingen räknar med att det ska fungera så alla är lika positivt överraskade om det gör det. Funkar det en gång vill man kanske återgälda och en positiv spiral föds.

Funkar det en gång vill man kanske återgälda och en positiv spiral föds.

Starka samarbeten, där pengar nästan alltid byter ägare, brukar också fungera bra. Då vill alla göra sitt bästa och vi vet oftast vad som förväntas av varandra.

Ute i världen har dessa starka samarbeten skriftliga avtal men det klarar vi oss många gånger utan i Österbotten. Att köra med muntliga överenskommelser har förstås sina nackdelar men nog är det effektivt när det fungerar, vilket det oftast gör.

Peter Stolpe.
Peter Stolpe.

De samarbeten som inte levererar brukar däremot vara de som placerar sig någonstans på skalan mellan lösa och starka samarbeten. Här har vi den förrädiska mitten.

Jag tror att många av oss kunde vinna på att skapa färre av sådana samarbeten och kämpa mer för att göra dem starkare eller i vissa fall svagare. Hursomhelst är det mitten som ska undvikas.

Problemet med mittensamarbeten är att det där saknas struktur men ändå ofta finns förväntningar.

LÄS OCKSÅ:

Nyhetsbrev: “Slirig väg till pensionen kräver förberedelser”

Vastaa