Kirjoittaja Kenneth Dalkvist on Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin yritysneuvoja, joka kannustaa verkostoitumaan ja painottaa kolumnissaan vastavuoroisuuden tärkeyttä.
Suuri osa Suomen yrittäjistä on yksinyrittäjiä ja siten ilman työyhteisön ja kollegoiden tukea. Kuitenkin verkostot ja yhteisöt ovat tärkeitä myös ja etenkin – usein pitkää päivää tekeville – yksinyrittäjille. Verkostoja voi löytää sosiaalisen median kautta tai tapaamalla kasvokkain muita yrittäjiä tai samalla toimialalla työskenteleviä.
Yrittäjän työ on useimmiten tuotteiden valmistamista ja palveluiden tuottamista, ja siihen liittyy kiinteästi myyminen, kaupankäynti muiden kanssa. Oli kyse business to business – tai business to customer -kaupasta, niin kuitenkin siellä vastapuolella on aina myös henkilö.
Verkostoitumaan ei yleensä lähdetä suoraan myyntieurot mielessä, vaan ennemminkin ollaan aidosti kiinnostuneita toisen tarpeista, ongelmista tai tilanteesta. Kauppaa syntyy silloin, kun tiedetään mitä toinen tarvitsee. Kauppaa syntyy, kun osapuolten välillä on luottamusta.
Kauppaa voi syntyä kuin luonnostaan, jos ollaan jo valmiiksi samoissa verkostoissa. Verkostoissa myös sana kiirii, ja tuttujen yrittäjien palveluita ja tuotteita suositellaan myös muille.
Yhteiset yrittäjyyden luonnonlait
Verkostoista saa tukea yrittämisen eri tilanteisiin, sillä yrittäjyyden luonnonlait ovat kaikille yhteisiä. Verkostoissa voidaan iloita toisten onnistumisista, benchmarkata erilaisten yritysten toimintaa ja ottaa oppia muiden parhaista käytännöistä. Oman toimialan verkostoissa puolestaan kuulee markkinoiden tapahtumista ja kehittymisestä, ehkä poimii myös jotain hiljaisia signaaleja.
Hyviä verkostoitumispaikkoja ovat myös co-working-tilat, erilaiset messut, seminaarit ja muut tapahtumat. Oma yrityskummi tai kehitysyhtiön – kuten VASEKin – yritysneuvoja tarjoaa omat verkostonsa yrittäjien käyttöön ja saattaa yhteen asiantuntijoita ja yrittäjiä.
Ole antelias, utelias ja aito
Ihan ehdottomasti paikallisen yrittäjäyhdistyksen toiminta on se verkosto, johon kannustaisin suuntaamaan toisena – heti yritysneuvojalla vierailun jälkeen.
Lähde mukaan yrittäjäyhdistyksen toimintaan, anna anteliaasti jotain omasta osaamisestasi – aikaasi ja tietotaitoasi. Ole utelias ja kuuntele muiden kokemuksia, ole aidosti läsnä ja mukana keskusteluissa ja toiminnassa.
Yrittäjäyhdistyksen toiminta mahdollistaa tietojen ja osaamisen vaihdon, mikä puolestaan mahdollistaa kasvun ja menestyksen. Yrittäjäyhdistyksen – kuten kaiken muunkin yhdistys- ja vapaaehtoistoiminnan – eteen tehty työ palaa sinulle moninkertaisina hyötyinä takaisin.
LUE MYÖS:
Peter Höglund Mustasaaren juhlavuosiluennolla: ”Yrittäjyys ei ole mahdotonta, mutta vaikeaa”