Peter Höglund Mustasaaren juhlavuosiluennolla: ”Yrittäjyys ei ole mahdotonta, mutta vaikeaa”

Peter Höglund piti juhlavuosiluennon Mustasaaren kulttuuritalossa.
Peter Höglund piti juhlavuosiluennon Mustasaaren kulttuuritalossa.

KWH-profiili Peter Höglund jakaa parhaat vinkkinsä yrittäjille. Höglundin mielestä yrittäjäpolku ei ole kenellekään helppo ura, mutta se voi ajoittain olla antoisa.

”Sekä tuotteissa että prosesseissa on oltava jotain ainutlaatuista.”
”Jos emme pidä huolta asiakkaistamme, niin meillä ei tule olemaan asiakkaita.”
”Emme ole mitään ilman omistautuneita työntekijöitä.”

Edellä mainittujen sanojen takana on KWH-profiili Peter Höglund, joka oli pääpuhujana Mustasaaren 675-vuotisjuhlan juhlavuosiluennolla.

Parin tunnin aikana Peter Höglund valotti, miten KWH-yhtymä on onnistunut kasvamaan yhdeksi Pohjanmaan menestyneimmistä yritysryhmistä. Konserniin kuuluvat yritykset työllistävät tänään noin 2 600 henkilöä eri toimialoilla.

– Uudistuminen istuu syvällä KWH:n sielussa, olemme kehitykseen omistautunut perheyritys, Peter Höglund sanoo.

Mikään ei ole ikuista

Peter Höglund. KWH
Peter Höglund.

Peter Höglundin asenne on, että mikään ei ole ikuista, vaan kaikki päättyy ennemmin tai myöhemmin. Höglundin mukaan tällainen asennoituminen auttaa yritystä pärjämään ainakin jonkin aikaa.

– Olemme kuitenkin moneen otteeseen sisäistäneet sen, että kaikki on katoavaa, hän sanoo.

Kalliita mutta opettavaisia virheitä

KWH-yritykset ovat vuosien varrella olleet suuria ja markkinajohtajia monissa eri markkinarakoissa. Höglund painostaa kuitenkin, että aseman säilyttäminen on kaikista hankalinta. KWH-yhtymä sai esimerkiksi alkunsa raakapuun viennissä, mutta myöhemmin se olikin yhtäkkiä yksi Suomen suurimmista muovinvalmistajista.

Turkistarhaus on toinen ala, jonka KWH on jättänyt taaksensa, ja josta Peter Höglund kertoo syvemminkin.

– Kun minkkitiloilla meni huonosti, ei auttanut olla maailman suurin. Sehän vain tarkoitti sitä, että teimme maailman suurimmat tappiot alalla. Kahden vuoden aikana menetimme pääoman, jota olimme 50 vuoden aikana kasvattaneet.

Jatkuvaa kehitystä

Tänä päivänä KWH seisoo tukevasti usealla jalalla, mutta yhtymä panostaa edelleen jatkuvaan kehitykseen. Tytäryhtiöiden investoinnit ovat jo vuosia olleet korkealla tasolla.

– Emme ole luovuttaneet, emme ole edes pysähtyneet ottamaan henkeä, Peter Höglund sanoo.

Höglund sanoo, että yrityksen pitää kehittyä pärjätäkseen, ja siksi KWH-yhtiöt käyttävät siihen paljon resursseja. Hän käyttää Mirkaa malliesimerkkinä.

– Mirkassa on yli 60 työntekijää, jotka työskentelevät ainoastaan kehityksen parissa, hän sanoo.

KWH-yhtiöt.
KWH seisoo tänään tukevasti usealla jalalla.

Jokaisella yrityksellä on ongelmansa

Peter Höglund sanoo, että jokainen yrittäjä kohtaa ongelmia matkan varrella. Hän uskoo, että jotkut ongelmat ovat yleisempiä, mutta onnistumisen ratkaisee usein se, miten erityiset ongelmat ratkaistaan.

– Menestyäkseen yritys tarvitsee usein jotain erikoista, jotain ainutlaatuista, hän sanoo.

Menestyäkseen yritys tarvitsee usein jotain ainutlaatuista.

Ainutlaatuisuus ja/tai tehokkuus

Peter Höglundin mukaan yritys voi erottua esimerkiksi ainutlaatuisten tuotteiden, prosessien tai teknologian avuilla, tai mieluiten niillä kaikilla. Hän sanoo, että ilman ainutlaatuisia ominaisuuksia yrityksen on oltava tehokkain samalla lähtökohdalla ja kustannustilanteella kuin muillakin.

– Silloin menestys on vaikeampaa, ja yrityksen on melkein oltava markkinajohtaja, hän sanoo.

Jonkun on ajateltava tulevaisuutta

Peter Höglund nostaa esiin pienen paradoksin; jos yrittäjä onnistuu liiketoiminnassa, hän joutuu usein jättämään operatiivisen puolen, jotta yritys voi jatkaa kasvuaan.

– Jonkun on mietittävä tulevaisuutta, jotta yritys voisi toimia pitkäjänteisesti, ja tämä rooli lankeaa usein yrittäjälle, hän sanoo.

Höglund korostaa myös osaavan hallituksen merkitystä. Hän sanoo, että toimitusjohtajan ja pääomistajan voi olla lähes mahdotonta muuttaa mieltään, varsinkin kun on kyse vaikeista päätöksistä, kuten toiminnan lopettamisesta.

– Itse en ole koskaan lopettanut mitään liian aikaisin, vaan toisin päin aina liian myöhään, hän sanoo.

Yrittäjyys sopiva aihe

Matias Båsk, Stig Beijar
Matias Båsk ja Stig Beijar kiittivät kunnan puolesta luennosta.

Peter Höglundin luento sopii hyvin Mustasaaren kunnan selkeään tavoitteeseen tulla maan yritysystävällisimmäksi kunnaksi. Luento oli järjestetty kunnan elinkeinoneuvoston toimesta.

– KWH on vaikuttava yritys, joka uskaltaa kehittyä ja jatkaa investointeja alueellamme, sanoo elinkeinoneuvoston puheenjohtaja Stig Beijar.

Myös Mustasaaren kunnanjohtaja Rurik Ahlberg painostaa tätä.

– On tärkeää osoittaa varsinkin nuoremmille yrittäjille, ettei ole rajoja sille, mitä kannattavalla ajattelulla ja kovalla sitkeydellä voi saavuttaa.

 

LUE MYÖS:

Mustasaaren kunta kutsuu yrittäjät mukaan juhlavuoden viettoon

Vastaa