Sepänkylä kehittyy ennätysvauhdilla – Panostuksia koulukampukseen, uimahalliin, asumiseen ja yhteisiin tapahtumiin

Kevätmarkkinat Sepänkylässä 2023
Yhteistoiminta on osa yhteisön rakentamista. Suuret kevätmarkkinat järjestetään 24.5 klo 15–19. Kuva on otettu viime vuoden markkinoilta.

Sepänkylästä on muotoutumassa yhä vahvempi kuntakeskus. Useampaan eri osa-alueeseen kohdistuvat julkiset ja yksityiset investoinnit lisäävät alueen vetovoimaa entisestään.

– Sepänkylä on kunnan keskustaajama. Yhdessä vahvojen osa-aluekeskusten ja elävän maaseudun kanssa Mustasaarella on tarjota kokonainen mahdollisuuksien kirjo niin uusille kuin vanhoille asukkaille, Mustasaaren kunnan kehitysjohtaja Mikael Alaviitala kertoo.

Sepänkylässä asuu arviolta 6 000 kunnan kaikkiaan 19 763 asukkaasta. Koko 2000-luvulla Mustasaaren asukasluku on kasvanut joka vuonna yhtä lukuun ottamatta.

Koulukampus muotoutuu

korsholmsbildningscampus, smedsby skolcampusKunnan suurin investointi – Sepänkylän koulukampus – etenee suunnitellusti. Mustasaaren sivistyskeskus on 40 miljoonan euron investointi, joka tulee vaikuttamaan kuntaan ja sen asukkaisiin pitkälle tulevaisuuteen.

Valtavan hankkeen vaikutuspiirissä ovat periaatteessa lähes kaikki mustasaarelaisperheet, joissa on kouluikäisiä lapsia. Alueen kaikki nuoret, muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta, tulevat käymään yläkoulunsa uudessa kampuksessa. Ruotsinkielinen lukio on niin ikään tärkeä osa kokonaisuutta, samoin kuin varhaiskasvatus.

– Jos sekä ruotsinkielisten että suomenkielisten oppilaiden lisäksi mukaan lasketaan koko opetuksen henkilökunta, tulee kampuksen alueella päivittäin liikkumaan arviolta 1000 henkilöä, kertoo Mustasaaren kunnan elinkeinopäällikkö Matias Båsk.

Koulukampuksen peruskorjaus ja lisärakentaminen on jo aloitettu, mutta kesällä oppilaiden viettäessä kesälomaa työssä on tarkoitus laittaa isompi vaihde silmään. Kokonaisuudessaan hanke jatkuu ainakin vuoteen 2027 saakka.

Sepänkylä saa uimahallin

Myös uimahallihanke etenee vauhdilla. Sepänkylän uuden uimahallin odotetaan valmistuvan kesän aikana. Matias Båskin mukaan kyseessä on oivallinen esimerkki siitä, miten yksityiset ja julkiset investoinnit voivat täydentää toisiaan.

– Valloniassa on avattu uusi kongressikeskus, Båsk kertoo.

– Härmän Kuntoutuksen panostukset eivät taas olisi toteutuneet ilman uimahallia, Alaviitala jatkaa.

Myös Lintuvuorella työt ovat täydessä vauhdissa. Viimeisimmässä Lintuvuoren laajennuksessa syntyi 60 uutta tonttia, joista valtaosa on jo myyty.

– Siitä huolimatta, että kyseessä on teollisuusalue, tarjoaa Lintuvuori mahdollisuuden asua pyöräilymatkan päässä työpaikasta, Matias Båsk toteaa.

Seudun yritysrekisterin mukaan Sepänkylän postinumerolla löytyy jo yli 500 yritystä.

Matias Båsk, Mikael Alaviitala, Johanna Långskog, Korsholm, Mustasaari.
Matias Båsk, Mikael Alaviitala, Johanna Långskog.

Uusia asumismahdollisuuksia

Omenalaaksoon on nousemassa lisää yksityisrahoitteisia uudisrakennuskohteita. Kiinteistö Oy Korsholms Bostäder avasi hiljattain vuokra-asuntohaun Emmantie 9:n kohteessaan.

Asemakaava mahdollistaa jo nyt useamman kerrostalon rakentamisen Sepänkylään. Vanhan valtatien muuttuessa kunnankaduksi avautuu enemmänkin vaihtoehtoja.

Markkinat keräävät asukkaat yhteen

Torimarkkinat - Sepänkylä, Mustasaari 2023
Kuva on otettu viime vuoden markkinoilta.

Kunnassa on jo pitkään panostettu mielekkääseen vapaa-ajan tarjontaan. Saatavilla on kattava valikoima erilaisia liikunta- ja vapaa-ajan harrastusmahdollisuuksia.

Olennaisena osana tätä työtä on yhteisten aktiviteettien suunnittelu alueen asukkaille. 24. toukokuuta kello 15-19 Sepänkylässä järjestetään suuret kevätmarkkinat.

65 eri toimijaa yhdistyksistä yrityksiin on jo ilmoittautunut tapahtumaan näytteilleasettajiksi ja myyjiksi. Tapahtuma on nimeltään ”Markkinat Elly Sigfridsin torilla” ja se tarjoaa lapsiperheille suunnattua ohjelmaa niin kulttuuritalon yhteydessä kuin torilla.

– Luvassa on musiikki- ja tanssiesityksiä, poniratsastusta ja pomppulinnoja, kunnan elinkeinokoordinaattori Johanna Långskog kertoo.

 

LÄS OCKSÅ:

Kaikki kattoihin saman katon alta – Mustasaarelaisyritys Suomen Peltikate panostaa uuteen halliin

Vastaa