Kauratuotteiden vienti maailmalle vetää hyvin – Myllärin tehdas laajentui Vaasassa

Helsingin Myllyn toimitusjohtaja Niklas Kumlin (toinen vas.) on tyytyväinen pääurakoitsija Westgroupin toteuttamaan rakennusprojektiin. Kuvassa myös Westgroupin vastaava työnjohtaja Aleksi Rintamäki (vas.), arkkitehti Sami Rintamäki Arkkitehdit Rintamäki Viljanen + J Oy:stä (toinen oik.) sekä Westgroupin toimitusjohtaja Toni Uusi-Pohjola (oik.)

Helsingin Mylly Oy:n Vaasan tuotantotilojen tuorein laajennus on valmis. Toimitusjohtaja Niklas Kumlinin mukaan lähes kahden miljoonan euron investointi valmistui kuukauden verran etuajassa.

– Yhteistyö urakoitsijana toimineen Westgroupin kanssa sujui erinomaisen mallikkaasti. Hyvin suunniteltu projekti meni sutjakkaasti, ja olemme oikein tyytyväisiä, kertoo Kumlin.

Vaasan tehdasta on laajennettu jo muutaman kerran aikaisemminkin. Vuosina 2015 ja 2017 tehdyillä investoinneilla tuplattiin tuotantolinjojen tehot, ja syksyllä 2020 valmistuivat tehtaan uudet siilot.

– Vaasan kauramylly hankittiin omistukseemme vuosien -96 ja -97 vaihteessa. Tehdasta on aktiivisesti kehitetty, ja nyt tuoreimman laajennuksen myötä tehtaalle tuli 1200 neliötä lisää tuotanto- ja varastotiloja.

Kaurabuumi jyllää maailmalla

Vaasan tehtaalla valmistetaan muun muassa Myllärin gluteenittomat kauratuotteet. Tilojen laajennus oli tarpeen, koska gluteenittomien tuotteiden kysyntä niin kotimaassa kuin maailmallakin kasvaa.

Helsingin Mylly onkin kasvanut viime vuosina voimakkaasti. Vuonna 2020 yrityksen liikevaihto oli lähes 50 miljoonaa, josta viennin osuus on jo noin 35 prosenttia. Viime vuonna viennissä oli ennätysvuosi.

– Edelliskeväänä tilanne näytti hetken aikaa koronan vuoksi huolestuttavalta, mutta sen jälkeen vienti on vetänyt hyvin. Logistiikka ja koko toimintaketju on toiminut, mistä olemme erittäin kiitollisia kaikille kumppaneillemme, sanoo Kumlin.

Viime vuonna viennissä oli ennätysvuosi.

Oikeassa paikassa oikeaan aikaan

Maailmalla yritys tunnetaan nimellä Helsinki Mills. Kauratuotteita viedään jo yli 40 eri maahan, Afrikkaan, Kaukoitään ja Australiaan asti.

Vientiin menee erityisesti gluteenittomia kauratuotteita, joita myydään myös ulkomaalaisille kuluttajille suunnatun The Nordic Oatventure -tuotemerkin alla esimerkiksi Saksan Amazon-verkkokaupassa.

– Toimimme monen ulkomaalaisen yrityksen yhteistyökumppanina, ja lisäksi toimitamme raaka-ainetta elintarviketeollisuuteen. Viennissä kaikki lähtee luottamuksen rakentamisesta, ja siitä, että luottamusta lunastetaan joka päivä, toteaa Kumlin.

– Olemme myös olleet oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Aloitimme gluteenittomien kauratuotteiden valmistamisen vuonna 2016, ja markkinoiden imu on kääntynyt eduksemme, kun kaurabuumi on alkanut jyllätä, hän lisää.

Helsingin Myllyn Vaasan tehdas. KUVA: Helsingin Mylly

”Yksin tätä ei voi tehdä”

Vaasan lisäksi Helsinki Myllyllä on toimintaa Järvenpäässä ja Närpiössä, jossa tehdään muroja ja myslejä. Yrityksellä on lähes sata vakituista työntekijää, joista reilut puolet on Vaasassa ja Närpiössä.

– Laajennuksen myötä Vaasaan palkattiin kaksi uutta työntekijääkin. Tavoitteena on jatkossakin saada aikaan kasvua ja kehitystä ja sitä myöden kasvattaa myös henkilökuntaa, kertoo Kumlin.

Viennissä kaikki lähtee luottamuksesta.

Elokuussa Helsingin Mylly toi kauppoihin neljä uutta gluteenittomasta puhdaskaurasta valmistettua tuotetta, kuten pizzajauhon ja pikapuurohiutaleen. Yrityksen tuotteissa ei käytetä eläinkunnan tuotteita, eikä allergeeneja sisältäviä tuotteita käsitellä tuotantolaitoksissa.

– Kasvuodotukset ovat viennin ohella ehdottomasti myös kotimaan markkinoilla. Se vaatii läheistä yhteistyötä kaupan kanssa, yksin tätä ei voi tehdä, Kumlin sanoo.

LUE MYÖS:

Vaasan seudun henkilöstötarpeen ennustetaan kasvavan – näillä aloilla on jo nyt kova tarve työntekijöistä

Lämna ett svar