Alexandria utmärker sig för strukturerade produkter – Tvåspråkighet och personlig service präglar verksamheten i Österbotten

Panu Kamila är områdeschef på Alexandria. Kennet Dalgren och Jonas Vironen arbetar som private bankers.
Panu Kamila, Kennet Dalgren, Jonas Vironen.

Alexandria växer snabbt när det gäller strukturerade investeringsprodukter. Speciellt produkter med olika typer av kapitalgarantier uppskattas av många kunder.

Alexandria har under flera års tid kammat hem nationella och nordiska utmärkelser för sina strukturerade investeringsprodukter. Nu senast tog det finländska placeringsbolaget även hem vinsten på europeisk nivå*.

– Hemligheten bakom framgången är att vi själva först konkurrensutsätter ett urval av strukturerade produkter så det bara blir de bästa alternativen som erbjuds åt kunderna, säger Panu Kamila, områdeschef för Alexandria i Österbotten.

Alexandria emitterar alltså inte själva egna strukturerade placeringsinstrument utan förmedlar och säljer de företaget tycker är bäst hos deras samarbetspartners. Grundtanken med systemet är att ingen kan vara bäst på allting.

– Goldman Sachs är till exempel bra på vissa områden medan J.P. Morgan är bättre på annat, ger Panu Kamila som exempel.

Goldman Sachs är till exempel bra på vissa områden medan J.P. Morgan är bättre på annat.

Avkastningen knyts till något

Totalt riskfria placeringar finns inte i denna värld men med strukturerade produkter går det att påverka risknivåer. Kännetecknande för produkterna är att de har en viss löptid, ofta mellan 3-7 år i Alexandrias fall.

En vanlig uppbyggnad är att det finns ett underliggande instrument, till exempel priset på olja, guld, en viss aktie eller kanske ett aktieindex, som påverkar avkastningen för produkten. Ibland ingår olika typer av kapitalgarantier, det vill säga att en del eller hela kapitalet skyddas på olika sätt.

– Det går att skapa skräddarsydda lösningar som passar den egna risknivån, säger Panu Kamila.

Förra året lanserade Alexandria 106 olika strukturerade produkter.

Jonas Vironen och Kennet Dalgren arbetar som private bankers. Panu Kamila är områdeschef på Alexandria.
Jonas Vironen och Kennet Dalgren arbetar som private bankers. Panu Kamila är områdeschef på Alexandria.

Ljusglimt trots osäkert klimat

Panu Kamila säger att hela 2020-talet hittills varit en tid av osäkerhet där kriserna avlöst varandra. Han räknar upp krig, energikris, energichock, hög inflation och räntechock. Ingen vet med säkerhet men många experter förutspår att räntetoppen är nådd för denna gång.

– Omgivningen ser i alla fall betydligt bättre ut nu än den gjorde för ett år sedan, säger Panu Kamila.

Panu Kamila jobbar på företagets Vasakontor, som hittas på Hovrättsesplanaden 15. Panu Kamila säger att det österbottniska kontoret har bra fart på liksom hela Alexandria, som de tuffa tiderna till trots har något av ett rekordår bakom sig.

– Det som utmärker vårt kontor i Österbotten är att vi är tvåspråkiga och har extra många företagare bland kunderna, vid sidan om vanliga löntagare och pensionärer, säger Panu Kamila.

Placeringar och besparingar

Alexandria jobbar med placeringar och besparingar. I kärnverksamheten ingår ett brett utbud av fonder. Personlig kundservice har varit den röda tråden sedan företaget grundades 1996.

– Många kunder vill ha ett bollplank, någon att prata med, både när det går bättre och sämre på marknaden, säger Panu Kamila.

*Priserna i tävlingen som nämndes i början på artikeln delades ut på ”European Structured Products & Derivatives”-konferensen i London. På Alexandrias egen webbplats alexandria.fi hittas kontaktinformation till företaget och mera information om tävlingen.

 

LÄS OCKSÅ:

Alexandria firar 20 år i Vasa – Det växande teamet firar mest i arbetets tecken

Lämna ett svar