Anders Eklund – ”Tänka positivt är bra men räcker sällan till för en bestående förändring – det gäller att samtidigt uppleva en positiv känslomässig anknytning”

Anders Eklund. Foto: Marja Katajisto-Eklund @marjaK.me

När en ledare tar av sig kavajen och tar på sig fotbollsskorna är det ingen som ifrågasätter eller undrar över att han/hon har en coach. Anders Eklund, som driver Geneswiss Consultancy, vet att en businesscoach eller personlig mentor gör absolut lika stor nytta i näringslivet som en coach gör på fotbollsplan.

Anders Eklund jobbar med att bygga upp och stödja företagsledning i deras dagliga jobb. Hans mentoring & coaching inbegriper allt från planeringen av ledares vardag till kommunikation, strategiskt tänkande, livsvärden, optimering av ”flow” (mera i hans nya bok ”The Power of Flow State”), visualisering av framtiden och dess möjligheter.

Eklund jobbar på tre språk: svenska, finska och engelska. Hans specialitet är ”Executive Coaching & Mentoring” och han driver sitt eget företag, Geneswiss Consultancy, sedan 2016.

Mest jobbar han med ledningens medlemmar på personlig- eller team-nivå i små till medelstora företag runt om i världen. Som bäst jobbar han till exempel som personlig mentor åt flera vd:n i Finland.

Eklund har österbottniska rötter (Oravais/Vasa) men bor nuförtiden med sin familj i Portugal. Före han startade med eget företag gjorde han en lång internationell företagskarriär bland annat i Schweiz, Dubai (UAE) och Kina.

Förändring är en utmaning

Anders Eklund säger att en stor del av problematiken och utmaningarna han hjälper sina klienter med är att uppnå en eller flera förändringar till det bättre på person- och/samt ledningsgrupp-nivå och därmed som följd, på företagsnivå.

Eklunds approach till det är att kombinera sin långa erfarenhet som ledare och sitt gedigna intresse för allt som har att göra med framgångsrikt ledarskap med kunskap om och metoder från neurovetenskap.

Kort så beskriver neurovetenskap hur sinnet fungerar och hur hjärnan är organiserad. Med andra ord, vad som påverkar våra beteenden, tankar och känslor.

Ingen gillar egentligen förändring, i alla fall inte särskilt många, och detta ställer särskilda krav på ledarskap av sig själv och andra. Här hjälper Anders Eklund sina klienter lyckas.

Corona kräver nytänk?

Anders Eklund beskriver coronaviruset som ett aggressivt virus som bör tas på allvar. Dock säger han att det kanske är så att många av oss också själva driver på ”hysterin” runt det hela.

– Men det är klart att denna ”virus-attack”, på grund av sin aggressivitet och omfattning, leder till nya klara förändringar i vår tillvaro.

Som sådant är själva konceptet förändring i verksamhetsförutsättningar inget nytt och därmed vardag för företagsledningen. Han beskriver att ledare är, om inte dagligen, så mycket ofta, utsatta när det gäller till exempel makroekonomiska händelser.

– Kommer Ryssland och Saudiarabien inte överens om oljepriset – Kinas president säger något eller om USA gör ett utspel, kan det innebära stora konsekvenser för enskilda företag, säger Eklund.

– Ledarens roll, och ansvar, är att lösa problemen tillsammans med sitt team, göra behövliga förändringar, och därmed anpassa sig efter de nya förutsättningarna.

Egna val avgörande

Anders Eklund menar att vi själva alltid har alla möjligheter att fullt påverka hur vi känner. Att verkligheten, eller i alla fall tolkningen av den, är något vi själva skapar för oss inne i våra hjärnor. Med andra ord, vi väljer hur vi uppfattar verkligheten.

Lätt att välja? Inte alltid.

Eklund jobbar efter devisen att det man fokuserar på förstärks. Väljer vi då att fokusera på det dåliga och problemen runt omkring oss, i stället på lösningarna, leder det också till att problemen förstärks och vi mår automatiskt sämre.

Enligt studier är 80 procent är våra dagliga tankar automatiskt negativa.

– Vi går runt och oroar oss för saker som hänt, eller saker vi tror kommer att hända, när vi istället borde bli bättre på att leva i nuet och ge oss själva en klapp på axeln när vi gjort något bra, säger Eklund.

– Att ge sig en klapp på axeln förstärker självkänslan och därmed ”motståndskraften” mot motgångar.

Att ge sig en klapp på axeln förstärker självkänslan och därmed ”motståndskraften” mot motgångar.

Att enbart tänka positivt räcker inte

När vi går in i en negativ tankespiral (80% av våra tankar är negativa) så räcker det inte med att bara tänka positivt för att komma vidare. Vi också måste känna positivt. Samma sak gäller för de flesta hållbara förändringar i företagsvärlden, menar Eklund.

Anders Eklund. Foto: Marja Katajisto-Eklund @marjaK.me

97 procent av vad vi dagligen gör är på autopilot. Därför kämpar vi mot en kropp som inte vill ändra sig på grund av inkörda vanor – inlärda beteenden. Att ändra på autopiloten är utmanande men utan vidare möjligt. Viktigt är att den känslomässiga anknytningen finns där, viljan att ändras, och att ha en mentor som kan hjälpa, menar Eklund.

Det är denna känslomässiga anknytning han förespråkar och jobbar för när det gäller ledarskap och kommunikation.

– Lyckas man skapa en stark positiv personlig emotionell anknytning via sitt ledarskap och kommunikation, är det möjligt att göra stora förändringar för det bättre, säger Eklund.

Enkla knep för vardagen?

Att ändra på inlärda beteenden fodrar medvetet arbete. Men finns det några enkla knep att ha mera energi för vardagen?

Till detta säger Anders Eklund att det är bra idé att se upp med energitjuvar. Dit räknar han själv stora delar av ”skräll-median”, inte minst i dessa Corona-tider.

– Om 99 procent av det du dagligen konsumerar är negativt, förstärker det bara ditt eget negativa tänkande, säger han.

En annan sak Eklund anser är en stor energitjuv, till och med till den grad att han ”förbjuder” det för de han jobbar med, är att kolla mobilen det första man gör då man vaknar. Varför? Det första man ser när man öppnar mobilen är oftast negativt och det förstärker ens negativa tänkande och lyfter nivån av stresshormoner det första man gör på morgonen. Ingen bra start på dagen, säger han.

– Stresshormoner såsom adrenalin och kortison är nödvändiga om du ska springa ifrån en tiger men i dagens samhälle, som kontinuerligt bidrar till att höja nivån på dem, kan de leda till problem och tyvärr till och med till svåra kroniska sjukdomar som till exempel depression och infektioner, säger Eklund.

Därför är Anders Eklunds gedigna ändamål och passion idag att hjälpa sina klienter att uppnå en eller flera förändringar till det bättre. Anders kan nås via websidan: leadership2success.com eller på epost adressen info@geneswiss.com.

LÄS OCKSÅ:

Wärtsiläs uppdrag tog Oravais/Vasabördige Anders Eklund ut i världen – I dag är han en efterfrågad ledarskaps-coach & mentor

Lämna ett svar