IT-asioissa tietoturva on jatkuvasti ajankohtainen huoli – ”Joka päivä löytyy uusia tietoturva-aukkoja”

Mika Haikola

IT-palveluita tarjoavassa Databrossa tietoturva-asiat otetaan kaikessa huomioon. Etätyön, pilvipalveluiden ja päätelaitteiden yleistymisen takia tietoturvauhkia on jatkuvasti enemmän.

Maailma on viimeisen viiden vuoden aikana muuttunut rajusti. Yhä useampi tekee töitä kotoaan monenlaisilla laitteilla: läppäreillä, tableteilla ja kännyköillä.

Samaan aikaan tuotantolaitteista yhä useampi on yhteydessä internetiin ja välittää tietoa toiminnasta pilvipalveluun tai laitteen valmistajalle.

– Nämä ovat lisänneet tietoturvahyökkääjille pinta-alaa tunkeutumisiin. Sen takia haluamme asiakkaillekin muistuttaa, että tietoturvallisuus vaatii loppukäyttäjiltä erilaista ymmärrystä kuin aiemmin. Vanhat konstit eivät enää riitä, Databrosin Vaasan seudun aluejohtaja Mika Haikola kertoo.

Haikola vertaa tilannetta siihen, kun ennen kaikki tekivät työnsä vain toimistolta. Silloin riitti, että toimistolla oli tietoturva mietitty ja palomuurilla estetty liikennettä.

– Nyt pitää sulkea yhdeksän erilaista ovea ja sekään ei riitä, jos yksi ovi jää auki. Tietoturvan pitää olla hyvin kokonaisvaltaista.

Nykyisin, kun tietoturva laitetaan kuntoon, on se kunnossa vain yhden päivän.

Jatkuvaa päivittämistä

Koska erilaiset palvelut ja internetiin yhdistetyt laitteet lisääntyvät jatkuvasti, täytyy tietoturvaa myös päivittää nopeammalla tahdilla kuin vielä muutama vuosi sitten.

– Ennen voitiin ajatella, että nyt on tietoturva laitettu kuntoon. Nykyisin, kun tietoturva laitetaan kuntoon, on se kunnossa vain yhden päivän. Joka päivä löytyy uusia tietoturva-aukkoja. Siksi ohjelmistoja pitää päivittää jatkuvasti.

Eikä pelkkä päivittäminen toki ole riittävää. Monesti verkkorikolliset saavat käsiinsä salaisia tai arkaluonteisia tietoja inhimillisten virheiden tai varomattomuuden takia.

Siksi Databros haluaa myös kouluttaa asiakkaitaan tietoturva-asioissa.

Kokonaisvaltainen kumppani

Databros työllistää Seinäjoella 23 it-asiantuntijaa ja Vaasassa kymmenen. Databrosin asiakkaina on pääasiassa Pohjanmaan maakunnissa toimivat yritykset.

Näille asiakkaille Databros tarjoaa it-palveluita sekä laitteita.

– Pyrimme auttamaan siinä, että asiakkaat pystyvät keskittymään omaan ydintoimintaansa.

Haikola kertoo, että moni Databrosin asiakas on ulkoistanut kaikki it-asiansa Databrosille.

Tupaantuliaiset tulossa

Databros on muuttanut uusiin tiloihin Runsorissa. Sen kunniaksi Databros järjestää 19. tammikuuta asiakkailleen ja yhteistyökumppaneilleen tupaantuliaiset.

Luvassa on ensin parin tunnin ajan tietoa tietoturvasta. Sen jälkeen osallistujille on luvassa verkostoitumista ja hyvää ruokaa.

Muuttoon liittyy myös kiinnostava yksityiskohta. Haikola kertoo, että Databros on ensimmäinen vuokralainen Wärtsilältä vapautuneessa Powergate I -rakennuksessa Runsorissa.

– Täällä on runsaasti vapaata toimistotilaa, josta me viemme vain pienen osan. Mielellään ottaisimme tänne naapureita, Haikola nauraa.

 

LUE MYÖS:

Tietoturvan heikoin lenkki on aina ihminen – JNT tarjoaa siksi myös koulutuksia

Lämna ett svar