2 minuutin kooste – Päivän puheenaiheet Pohjanmaalla: Vaasan kaupunki tukee nuoria yrittäjiä, pienpanimojen etämyyntioikeuden käsittely siirtyi syksyyn ja CoProtolab innovoi työkalut teollisten palveluiden protoihin

Vaasa Insider

Vaasa Insider kokoaa sen, mitä sinun on tiedettävä, että pysyt ajan tasalla Pohjanmaan ja maailman uutisista ja tapahtumista. Päivän uutisisku säästää aikaasi ja valmistaa sinut onnistuneeseen päivään.

Työ & yrittäjyys

Vaasan kaupunki on tukenut nuoria lähtemään yrittäjäksi ja yhteistyössä 4H-yhdistyksen kanssa syntyi Oma Pomo – kesätyö 4H yrittäjänä -kampanja. YLE Pohjanmaan mukaan kaupunki maksaa 200 euron starttirahan, joka on tarkoitettu esimerkiksi markkinointikulujen kattamiseen.

Pienpanimot eivät saa väliaikaista etämyyntioikeutta ainakaan ennen syksyä, sillä eduskunta siirtyi viime viikolla kesätauolle, uutisoi Ilkka-Pohjalainen. Jari Myllykosken (vas.) lakialoitteessa vaaditaan etämyyntioikeutta pienpanimoille, jotka tuottavat olutta alle 15 miljoonaa litraa kalenterivuoden aikana.

Eduskunnan viime viikolla hyväksymä kustannustuki tulee haettavaksi 7. heinäkuuta Valtiokonttorin sähköisellä lomakkeella, tiedottaa Suomen Yrittäjät. Hyväksyttyjen ehtojen mukaan kustannustuen minimisumma on 2000 euroa ja maksimi 500 000 euroa.

Koulutus & tutkimus

Vaasan ammattikorkeakoulun Muotoilukeskus MUOVA ja Vaasan yliopisto ovat kehittäneet työkalut teollisten palveluiden nopeaan prototypiointiin CoProtolab-hankkeessa. Virtuaaliprototyyppi on VR-ympäristössä toimiva mallinnus palveluprosessista, jossa kuvataan toimijoiden toimintaa ja vuorovaikutusta.

Valintakokeiden toinen vaihe sujui hyvin Vaasan ammattikorkeakoulussa, kaikkiaan  500 opiskelijaa osallistui kokeisiin. Valintojen tulokset ilmoitetaan hakijoille viimeistään keskiviikkona 15.7. Hyväksyttyjen tulee ilmoittaa opiskelupaikan vastaanottamisesta 22.7. mennessä.

Työ- ja elinkeinoministeriö on käynnistänyt kansallisen akkustrategian laatimisen. Suomi haluaa strategialla vahvistaa rooliaan edelläkävijänä kestävässä akkutuotannossa ja akkujen kierrättämisessä. Akkustrategian tavoitteena on myös vahvistaa akkualan ekosysteemiä.

Politiikka & yhteiskunta

Rampin kesäteatterin Risto Räppääjä ja Villi Kone -näytelmän esityspaikka jouduttiin vaihtamaan pikaisella aikataululla. Ilkka-Pohjalaisen mukaan syy siirtoon on Wasa Teaterin lähinaapureiden vastustus kesäteatteria kohtaan sekä kaupungin puolelta saadut epäselvät ohjeet lupa-asioihin liittyen.

Vaasan hallinto-oikeus hylkäsi valituksen Mustasaaren kunnanvaltuuston päätöksestä ottaa kuntaliitosasia käsiteltäväksi kiireellisenä huhtikuisessa kokouksessa, uutisoi YLE Pohjanmaa. Valtuutettu Kari Hietamäki (MSK) jätti asiasta valituksen, koska ei pitänyt sitä kuntalain mukaisena.

Poliisi epäilee Vaasassa aloittaneen Icon Kiinteistörahaston perustajia talousrikoksista, uutisoi Ilkka-Pohjalainen. MOT:n mukaan yhtiöstä siirrettiin sijoittajien varoja miljoonia euroja Iconin perustajien ja heidän lähipiirinsä taskuihin muun muassa lainoina ja konsulttipalkkioina.

Lämna ett svar