2 minuutin kooste – Päivän puheenaiheet Pohjanmaalla: Vaasa sitoutui kestävään liikkumiseen, hallitus selvittää alv-palautuksia ja konkurssi ei pelota Pohjanmaalla

Vaasa Insider

Vaasa Insider kokoaa sen, mitä sinun on tiedettävä, että pysyt ajan tasalla Pohjanmaan ja maailman uutisista ja tapahtumista. Päivän uutisisku säästää aikaasi ja valmistaa sinut onnistuneeseen päivään.

Työ & talous

Kolmisenkymmentä pohjalaisfirmaa on saanut myönteisen päätöksen 100 000 euron kehitystuesta, kertoo YLE Pohjanmaa. Yksi maksimituen saajista on Korsnäsissä sijaitseva Dermoshop Oy, jonka tavoitteena on luoda työpaikkoja tälle alueelle.

Hallitus selvittää edelleen mahdollisuutta, että koronakriisistä kärsivät yritykset voisivat saada takaisin alkuvuonna maksetut arvonlisäverot, uutisoi Ilkka-Pohjalainen. Selvityksessä on malli, jossa palautuksia tehtäisiin nopeasti manuaalisesti.

Laivamoottoreita ja voimaloita valmistava Wärtsilä julkisti tiistaina selvästi vuoden takaista heikomman osavuosituloksen, minkä seurauksena yhtiön osake halpeni tuntuvasti Helsingin pörssissä. Ilkka-Pohjalaisen mukaan Wärtsilän osakekurssi päätyi tiistaina lopulta noin yhdeksän prosentin laskuun.

Wärtsilä.

Ympäristö & hyvinvointi

Vaasan kaupunginhallitus sitoutui maanantain kokouksessaan kestävän liikkumisen kehittämiseen, tiedottaa Vaasan kaupunki. Hiilijalanjäljen pienentämiseksi on otettava käyttöön uutta teknologiaa ja tehtävä merkittäviä toimenpiteitä kestävien kulkutapojen käytön edistämiseksi.

Euroopan Unionin LIFE-ohjelma on ainoa yksinomaan ympäristölle, luonnonsuojeluun ja ilmastotoimiin kohdistuva EU-rahoitus. Huomenna järjestettävässä Business Finlandin webinaarissa ympäristöministeriön edustajat kertovat LIFE-ohjelman 2020 hausta ja vastaavat hakijoiden kysymyksiin.

Vaskiluodossa Wärtsilän Smart Technology Hubin alue on nyt puhdistettu pilaantuneesta maasta, kertoo Ilkka-Pohjalainen. Maaperän puhdistustoimenpiteet ovat maksaneet noin 1,3 miljoonaa euroa, josta Vaasan kaupungin osuus on noin 500 000 euroa.

Uusinta koronasta

Kauppakamarien tuoreen selvityksen mukaan yritykset pelkäävät konkurssia muuta maata vähemmän Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla, kertoo Ilkka-Pohjalainen. Pohjanmaan kauppakamarin johtajan Paula Erkkilän mukaan vakavan tilanteen pitkittyminen lisää kuitenkin entisestään epävarmuutta.

Paula Erkkilä, Pohjanmaan kauppakamari.

Koronakriisin vaikutukset näkyvät nyt rajusti työpaikoilla yt-neuvotteluissa, lomautuksissa ja irtisanomisissa. Vaasan yliopiston uusi julkaisu Ikkunoita henkilöstövahvuuden muutokseen kertoo tutkimustuloksista ja antaa suosituksia henkilöstövahvuuden muutoksen johtamiseen.

Pohjanmaalle on saapunut ensimmäinen erä Mirka Oy:n toimittamia suojamaskeja. Ilkka-Pohjalaisen mukaan Mirka sai hankituksi 70 000 kirurgiseen käyttöön soveltuvaa maskia sekä miljoona kappaletta alemman standardin hengityssuojaimia, jotka testauksen jälkeen toimitetaan Turun erityisvastuualueen sairaaloihin.

Lämna ett svar