2 minuutin kooste – Päivän puheenaiheet Pohjanmaalla: Vaasa myöntää kesäduuniseteleitä, tuore tutkimus julki tuulivoiman infraäänistä ja Radio Wapinan lähetykset alkavat perjantaina

Vaasa Insider

Vaasa Insider kokoaa sen, mitä sinun on tiedettävä, että pysyt ajan tasalla Pohjanmaan ja maailman uutisista ja tapahtumista. Päivän uutisisku säästää aikaasi ja valmistaa sinut onnistuneeseen päivään.

Työ & talous

Vaasan kaupunki myöntää rahallista tukea eli Kesäduuniseteleitä yksityiselle yritykselle tai yhdistykselle, joka työllistää 15–29-vuotiaan nuoren. Kesäduuniseteliä voi hakea 31.5. asti, ja se tulee käyttää syyskuun loppuun mennessä.

Business Finland myönsi 100 000 euroa tukea vaasalaiskahvila Sweet Vaasalle, kertoo Ilkka-Pohjalainen. Yritys sai kehitystukea muun muassa tuotteiden kuljetuksen kehittämiseen.

Yksinyrittäjän tuen haku on alkanut pohjalaismaakunnissa. Ilkka-Pohjalaisen mukaan VASEK oli saanut hakemuksen jo 94 yrittäjältä ja niistä 53 ehdittiin myös käsitellä. Vasekin toimitusjohtaja Stefan Råback odottaa hakemusten määrän lähtevän pian kovaan kasvuun.

Stefan Råback.

Ihmiset & kulttuuri

Vaasan uudeksi johtavaksi ylilääkäriksi on valittu yleislääketieteen ja mikrobiologian erikoislääkäri Heikki Kaukoranta, tiedottaa Vaasan kaupunki. Kaukoranta toimii tällä hetkellä merkittävässä roolissa kaupungin tartuntataudeista vastaavana lääkärinä sekä kuntoutuspalveluiden ylilääkärinä.

Yli 500 henkilön kesätapahtumat joudutaan perumaan heinäkuun loppuun asti koronatilanteen vuoksi. Alueeltamme muun muassa Provinssi, Kuninkuusravit, Vauhtiajot ja SolarSound joutuvat perumaan tapahtumansa. Elokuisen Vaasa Festivalin järjestelyt etenevät tällä hetkellä normaalisti, kertoo YLE Pohjanmaa.

Opiskelijoiden perinteisiä vapputapahtumia ei Vaasassa tänä vuonna järjestetä, mutta tekniikan alojen opiskelijoiden Radio Wapina on edellisvuosien tapaan vapaasti kuunneltavissa, kertoo Ilkka-Pohjalainen. Ohjelmaa alkaa tulla nettiradiosta perjantaina 24. huhtikuuta kello 12.

Ympäristö & energia

Tuoreen tutkimuksen mukaan tuulivoiman infraäänen vaikutuksia infraäänellä ja koetuilla terveyshaitoilla ei ole yhteyttä. YLE Pohjanmaan mukaan tulosta on odotettu myös Pohjanmaalla, joissa käynnissä olevat tuulivoimahankkeet ovat pysähtyneet odottamaan lisätietoja ympäristövaikutuksista.

Euroopan Unionin johtajat keskustelevat torstaina etäyhteydellä mahdollisesta elvytysrahastosta. Suomen mukaan koronaviruksen jälkeinen talouden jälleenrakentaminen tulee tehdä EU:n vihreän kehityksen ohjelmaan nojaten, kertoo Maaseudun tulevaisuus.

Tartu BirdLifen haasteeseen ja löydä 100 lintulajia vuonna 2020. Tunnista 100 lintulajia -haasteen ideana on laskea, montako lintulajia havaitset Suomessa 1.1.–31.12.2020.

Lämna ett svar