2 minuutin kooste – Päivän puheenaiheet Pohjanmaalla: Mustasaaren kunnan talous näyttää jo paremmalta, Suomen Yrittäjät etsii Vuoden maahan muuttanutta yrittäjää ja Vaasan yliopistossa tutkitaan biokaasun hyödyntämistä Pohjanmaalla

Vaasa Insider kokoaa sen, mitä sinun on tiedettävä, että pysyt ajan tasalla ajankohtaisista uutisista ja tapahtumista. Päivän uutisisku säästää aikaasi ja valmistaa sinut onnistuneeseen päivään.

Työ & talous

Vaasan kuntatekniikan isoin yksittäinen työkohde ensi vuonna on Vaasan satama-alueen saneeraus ja lisärakentaminen, kertoo Ilkka-Pohjalainen. Isojen kohteiden lisäksi eri puolilla Vaasaa on suunnitteilla useita pieniä, osin jo tänä vuonna toteutettavia tie- ja pyörätiesuunnitelmia sekä tontteihin ja maankäyttöön liittyviä suunnitelmia,

Mustasaaren kunnan taloustilanne näyttää paremmalta, mitä kunnassa on alun perin arvioitu. Ilkka-Pohjalaisen mukaan Mustasaaren verotulot ovat vähentyneet tänä vuonna työttömyyden kasvun takia, mutta valtio on vastaavasti nostanut kuntien valtionosuuksia koronatilanteen vuoksi.

Suomen Yrittäjät etsii toista kertaa Vuoden maahan muuttanutta yrittäjää. Kilpailulla tuodaan esiin maahan muuttaneet yrittäjät ja heidän merkityksensä suomalaisessa yrityskentässä. Viime vuonna kisan voitti kokkolalainen hoiva-alan yrittäjä Faisa Egge.

Koulutus & tutkimus

Vaasan yliopistossa ryhdyttiin keväällä tutkimaan biokaasun hyödyntämismahdollisuuksia Pohjanmaalla. YLE Pohjanmaan mukaan osana tutkimusta aiotaan selvittää edellytyksiä nesteytetyn biokaasun tuotannolle Pohjanmaalla. Merenkurkun uuteen laivaan kuluisi koko Pohjanmaan tämänhetkinen biokaasuntuotanto.

CERM-hankkeen järjestämä seminaari Vastuullista yhteispeliä kunnan ja elinkeinoelämän välillä kokosi Wasa Innovation Centeriin ja webinaari-lähetykseen äärelle noin sata kestävyydestä ja kiertotaloudesta kiinnostunutta kuulijaa. CERM-hankkeen tavoitteena on kehittää tiekarttaa kiertotalouden edistämiseksi ja vastuullisuustyön tueksi.

Ausrine Silenskyte on Vaasan yliopiston väitöskirjassaan tutkinut, miten ja milloin strategiset suunnitelmat muuttuvat strategian mukaiseksi käyttäytymiseksi ja toiminnaksi suomalaisen monikansallisen yrityksen eri osissa. Väitöstutkimus mm. osoittaa, että keskijohto, projektipäälliköt ja asiantuntijat kokevat usein vaikeuksia liittyen ylimmän johdon asettamiin strategisiin suunnitelmiin ja tavoitteisiin.

Kulttuuri & hyvinvointi

Mustasaaren kunta palkitsee vuoden kunnon kuntalaisen, kulttuuripersoonan ja nuoren. Kunnon kuntalaiseksi nimetään esimerkiksi henkilö, joka on omistautumisellaan ja osaamisellaan innostanut lapsia, nuoria ja aikuisiakin osallistumaan säännöllisesti liikunta- ja vapaa-aikatoimintaan. Ehdotukset lähetetään viimeistään 13.11.2020.

Välittämisen ilta -malli on kehitetty viime vuonna Vaasan kaupungin ehkäisevän päihdetyön projektissa. Malli on käytössä kaikissa Vaasan suomen- ja ruotsinkielisissä alakouluissa. Nyt myös Seinäjoella järjestetään tilaisuudet, jossa lapset ja vanhemmat pohtivat yhdessä päihteiden ja mediankäyttöä.

Tänään järjestetään kansainvälinen lakkopäivä, jonka yhteydessä mielenosoittajat ympäri maailman vaativat ilmasto-oikeudenmukaisuutta, uutisoi YLE. Kansainväliseen ilmastolakkopäivään on ihmisiä kehottanut ilmastolakkoliike Fridays For Future, jonka mukaan tulevat kuukaudet ja vuodet ovat ratkaisevia, jotta voitaisiin taata tie Pariisin ilmastosopimuksen määrittelemiin tavoitteisiin pääsemiseksi.

Lämna ett svar