Sommarstugsäsongen börjar dra mot sitt slut. LokalTapiola Österbottens tjänsterådgivare tipsar om vad som kan göras för att öka chanserna till att nästa säsong får en bra start.
En sommarstuga kan vara allt från ett anspråkslöst torp till ett lyxigt året-runt-boende. Oberoende utrustningsnivån har stugorna en speciell plats i många hjärtan.
– När det gäller försäkringar går det att särskilja på boende och fritidsboende men det gäller ändå alltid att ha försäkringsskyddet på rätt nivå, säger Niklas Smedlund, tjänsterådgivare på LokalTapiola Österbotten.
Ett tips för att säkerställa att skyddsnivån är tillräcklig är att se till att byggnader och lösöre är försäkrade till sitt verkliga värde.
Stäng av vattnet
När sommarstugsäsongen tar slut finns det flera saker man själv kan göra för att sätta stugan i vinterskick och minska risker för olyckor och skadegörelse. Finns det till exempel vattenledningar på stugan kan det vara en god idé att stänga av vattnet till vintern, tipsar Annina Björkqvist, tjänsterådgivare på LokalTapiola Österbotten.
– Det kan också löna sig att tömma rören för att undvika att det blir problem om de fryser, säger hon.
Niklas Smedlund rekommenderar att ta en närmare titt på träden kring stugan. Om de är i dåligt skick kan det vara en bra idé att ta ner dem innan höst- och vinterstormarna slår till.

Ta hem värdeföremål
Experterna kommer också med några tips för att minska riskerna för inbrott. Värdeföremål som är lätta att transportera löns helt enkelt att ta hem för förvaring. Till skillnad från vad man kanske kunde tro rekommenderas däremot inte att dra för gardinerna på en tom stuga, för då tror klåfingriga lätt att där finns något av verkligt värde.
Kameraövervakning och skyltar om det är också något som kan övervägas.
– Grannsamverkan rekommenderas, att försöka hålla lite koll på varandras stugor är en bra idé, säger Niklas Smedlund.
För att minska risken för ohyra och gnagare gäller det att se till att all mat förvaras oåtkomligt.
Överlag kan också nämnas att mindre förråd och lider ofta täcks av samma försäkring som huvudbyggnaden medan fristående bastubyggnader, hur små de än må vara, behöver en egen försäkring.
Större separata byggnader på tomten ska också försäkras skilt. Det är bra att gå igenom sitt försäkringsskydd och kontrollera att allt finns med så att inget nybygge till exempel lämnat oförsäkrat.
LÄS OCKSÅ: