LähiTapiola Pohjanmaan asiantuntijat antavat neuvoja mökkikauden päätökseen

LokalTapiola Österbotten, Niklas Smedlund, Annina Björkqvist.
Niklas Smedlund, Annina Björkqvist.

Kesämökkikausi kulkee kohti loppuaan. LähiTapiola Pohjanmaan palveluneuvojat kertovat, mitä mökkeilijän kannattaa tehdä, jotta ensi kausi pääsisi hyvin käyntiin.

Kesämökkejä on kaikenlaisia, alkeellisista tuvista aina luksushuviloihin asti. Varustetasosta riippumatta omalla mökillä on erityinen paikka monen ihmisen sydämessä.

– Vakituisen ja vapaa-ajan asunnon vakuutukset voivat olla erimuotoisia, mutta vakuutusturvan tulee kuitenkin aina olla oikealla tasolla, huomauttaa LähiTapiola Pohjanmaan palveluneuvoja Niklas Smedlund.

Vakuutusturvan riittävyyden varmistamiseksi on tärkeää, että rakennukset ja irtaimisto vakuutetaan niiden käypään arvoon.

Kytke vesi pois päältä

Mökkikauden päättyessä on useita asioita, joilla mökki voidaan laittaa talvikuntoon ja vähentää onnettomuus– ja vahinkoriskejä. Jos paikalla on esimerkiksi vesiputkia, päävesi kannattaa sulkea talven ajaksi. Putket on myös hyvä tyhjentää, jotta niiden jäätyminen ei aiheuta ongelmia, neuvoo LähiTapiola Pohjanmaan palveluneuvoja Annina Björkqvist.

Niklas Smedlund suosittelee mökkeilijää tarkastamaan puiden tilanteen rakennusten lähiössä. Huonokuntoiset puut kannattaa kaataa ennen talvea syys– ja talvimyrskyjen varalta.

Niklas Smedlund, Annina Björkqvist. Lokaltapiola Pohjanmaa
Niklas Smedlund, Annina Björkqvist.

Vie arvoesineet kotiin

Asiantuntijat kertovat myös, miten mökkeilijä voi vähentää murtoriskiä. Helposti kuljetettavat arvoesineet kannattaa yksinkertaisesti viedä kotiin säilytykseen. Toisin kuin voisi luulla, tyhjän mökin verhoja ei kuitenkaan kannata sulkea, koska silloin mahdollinen varas voi päätellä, että sisällä onkin jotain arvokasta.

Myös kameravalvontaa ja siitä kertovia opasteita voidaan harkita.

– Naapurustoyhteistyötä suositellaan, on hyvä idea yrittää vähän pitää toistemme mökkejä silmällä, Niklas Smedlund sanoo.

Kaikki elintarvikkeet tulee myös säilyttää niin, etteivät tuhoeläimet ja jyrsijät pääse niihin käsiksi.

Vakuutuksen osalta on hyvä huomioida, että päärakennuksen vakuutus kattaa usein myös pienikokoiset varastot ja liiterit. Erillinen saunarakennus tarvitsee kuitenkin oman vakuutuksensa, koostaan riippumatta.

Sama koskee tontin muita erillisiä, suurempia rakennuksia. Omat vakuutukset kannattaa siis käydä läpi ja tarkistaa, ettei mikään rakennus jää vakuutusturvan ulkopuolelle.

LUE MYÖS:

LähiTapiola Pohjanmaan palveluneuvoja: ”Hyvä kotivakuutus tarjoaa turvaa niin pienissä kuin isoissa vahingoissa”

Vastaa