Kaffi tå!

Martin Backman-Witting, museipedagog vid Stundars, är upphovsmannen bakom äventyret Kaffi tå! Nina Sten från KulturÖsterbotten är projektledare för Bothnia Business Heritage och Liselott Nyström Forsén museiamanuens vid Stundars.
Martin Backman-Witting, museipedagog vid Stundars, är upphovsmannen bakom äventyret Kaffi tå! Nina Sten från KulturÖsterbotten är projektledare för Bothnia Business Heritage och Liselott Nyström Forsén museiamanuens vid Stundars.

Kaffi tå är ett äventyr som är inspirerat av Escape Room-spelen. Men här ska vi inte fly något, utan vi ska rädda pigan från ett olyckligt äktenskap.

Det är tidigt 1900-tal på Stundars och pigan Lina har utmanande tider framför sig. Både drängen August och bonden på gården vill gifta sig med henne och snart behöver hon göra sitt val. Hjärtat säger drängen, men bonden är enträgen och också mycket rikare. Som traditionen bjuder ska den tilltänkta brudgummen ge bruden en hel del fästmansgåvor, bland annat kaffe, men för att lyckas med det behöver gummen så klart pengar. I det här fallet har den rika bonden naturligtvis övertaget, men drängen har goda chanser också, då äventyrsdeltagarna kommer för att hjälpa honom på vägen.

– Kaffi tå är ett äventyr som är inspirerat av Escape Room-spelen, som både finns som fysiska och bordsspel. Men här ska vi inte fly något, utan vi ska rädda pigan från ett olyckligt äktenskap, säger Liselott Nyström Forsén, museiamanuens vid Stundars.

Under äventyrets gång ska deltagarna med hjälp av varandra, en karta, ledtrådar och en berättare ta sig igenom en bana, för att samla på sig så många presenter till bruden som möjligt. Kaffe är det viktigaste att samla på sig, men också hel del andra saker behöver deltagarna få med sig för att säkerställa att det blir drängen som får sin piga. Och allt behöver samlas ihop innan bonden hinner tillbaka från staden, där han i sin tur är för att köpa alla presenterna.

– Äventyret har vi byggt upp för att ha något att erbjuda mindre grupper, från högt till lågt, ungt till gammalt. Det är inte lika hetsigt som ett escape room brukar vara. Visst, det finns en tidsfrist, men det går att ta sig i lugn takt mellan husen, säger Nyström Forsén.

Det är inte lika hetsigt som ett escape room brukar vara.

Äventyret utnyttar Stundars miljön till fullo och ger samtidigt deltagarna en insyn i hur livet såg ut i Österbotten på tidigt 1900-tal.

– Äventyret berättar om tiden då, men med fasta hållpunkter till idag, till exempel kaffepriset, som är högt också idag. Äventyret är väldigt allmänbildande, men ändå underhållande, säger Martin Backman-Witting, museipedagog vid Stundars.

Under äventyret lotsas deltagarna genom Stundars med hjälp av en berättarröst och olika videon som ger deltagarna ledtrådar.
Under äventyret lotsas deltagarna genom Stundars med hjälp av en berättarröst och olika videon som ger deltagarna ledtrådar.

– I äventyret går man mellan och in i stugorna som finns på området. Äventyret följer stigar på museiområdet som är tillgängliggjorda, fortsätter han.

Under äventyret ska deltagarna hjälpa drängen att lösa olika gåtor och problem som han stöter på. Av deltagarna krävs kreativitet och fantasi, men någon annan förkunskap behöver man inte.

– Äventyret riktar sig till alla. Det som behövs är att du kan läsa. Familjer till exempel är en bra målgrupp också, för att spelet har element som erbjuder något till alla. Du ska också kunna komma utan att ha kännedom om finsk kultur och historia och ändå klara dig igenom banan, säger Nyström Forsén.

Då äventyret är avklarat och deltagarna förhoppningsvis räddat pigan från det olyckliga äktenskapet med bonden, blir gruppen bjudna på förlovningskaffe. Under kaffet finns möjlighet att diskutera de historiska händelserna och kanske också knyta an till dagens situation.

– Det kan komma fram många intressanta saker under diskussionerna efter äventyret. Objektivt sätt är bonden det bättre kapet, då pigan bara skulle behöva vänta en 10-20 år innan bonden dör och hon kan ärva gården och kanske gifta sig med någon yngre, säger Backman-Witting.

– Sen kan man ju också göra återkopplingar till läget idag, som bland annat med höga kaffepriser och dylikt, fortsätter han.

Martin Backman-Witting, museipedagog vid Stundars är upphovsmannen bakom äventyret Kaffi tå! Liselott Nyström Forsén är museiamanuens och följer med gruppen under äventyrets gång.
Martin Backman-Witting, museipedagog vid Stundars är upphovsmannen bakom äventyret Kaffi tå! Liselott Nyström Forsén är museiamanuens och följer med gruppen under äventyrets gång.

Äventyret Kaffi tå är uppbyggt inom ramen för projektet Bothnia Business Heritage, vars uppgift är att föra samman kulturarvsaktörer och företag både i Finland och i Sverige. Projektet har undersökt vad företagen önskar av kulturarvsaktörerna, vad kulturarvsaktörerna har möjlighet att erbjuda näringslivet, samt hur man kunde hitta lösningar för att förverkliga dessa samarbeten och skapa vinstbringande synergier för båda parterna.

Inom ramen för projektet började gänget på Stundars fundera på hur man kunde utnyttja museiområdet som finns för att bjuda besökare på utmaningar och klurigheter, utan att förstöra miljön och samtidigt allmänbilda i hur världen såg ut förr.

– Kaffi tå är utvecklat också för att det finns ett hål i Österbotten gällande den här typen av underhållning. Det finns ingen som erbjuder något motsvarande här just nu. Vi vill utnyttja vår fantastiska miljö här på Stundars och samtidigt lägga litet spelkänsla på det hela, säger Nyström Forsén.

Det går också att skräddarsy besöket på Stundars.

– Vi kan till exempel erbjuda ett riktigt lyxalternativ: Först gör man äventyret, sen kan vi gå till en av stugorna för att göra bondost, mala och koka vårt eget kaffe, eller varför inte avsluta med en bastuguidning och rökbastu, fortsätter hon.

Nu just finns äventyret Kaffi tå på svenska och snart på finska. I planerna finns också att göra en engelskspråkig översättning.

– Utmaningen är dock i att översätta det kulturella. Det finns till exempel inget bra engelskt ord för ”torp”. Eventuellt kommer vi också utveckla spelet så att två lag tävlar mot varandra samtidigt, men det blir senare, säger Backman-Witting.

Äventyret har varit i testfas ända tills nu, men nu under våren kommer det att köra igång på riktigt. Boka kan man göra genom att ta kontakt med Stundars.

 

LÄS OCKSÅ:

Korsholm bjuder upp till vårmarknad

Lämna ett svar