Så tacklar österbottniska företag coronakrisen – Snabbt agerande gav beställningar på tusentals stänkskydd

Mika Vacker, Misha Åkerholm.

Ett snabbt agerande i precis rätt tid vände ett kärvt läge till en ypperlig möjlighet.

Botnia Orientalis Design har satsat hårt på ekologiska träprodukter. Bolaget har till exempel utvecklat snygga bordskivor, serveringsfat och brickor. I sina produkter använder företaget material från naturen på innovativa sätt.

Fram till mars hade företaget, med basen i Jakobstad, mycket på gång och bra fart på. Coronaläget vände upp-och-ner på allt och beställningarna slutade komma.

Vd Mika Vacker konstaterade att något måste göras och började under påskhelgen fundera på åtgärder.

Innovativ lösning på problemet

En tanke föddes, en idé som kunde lösa både Botnia Orientalis Designs beställningsbrist och ett annat problem som många andra företagare stod inför. Tanken var att utveckla ett stänkskydd (pisarasuoja på finska är ett bättre ord) till kassor och infodiskar.

Ett exempel på hur ett stänkskydd hos en veterinär kan se ut.

Jakobstadsföretaget var snabb i vändningen och ute i precis rätt tid. Tillverkningskunskapen fanns redan i huset och på några få minuter skapades en prototyp som skickades runt till potentiella kunder.

Produkterna som togs fram gick hem och beställningarna strömmade in. I samma lokaler jobbar systerföretaget SMK Design, specialiserade på skyltning, som också började jobba med stänkskydden.

Företagarna var därtill så framsynta att de beställde en stor leverans av råmaterialet, en speciell sorts akrylplast, som snabbt började bli svår att få tag i på grund av ökad efterfrågan.

Viking Line som kund

Bland företagen som nu beställt stänkskydd hittas Viking Line, som i sitt arbete mot covid-19 beställt skydd till alla deras båtar.

En ännu större affär, som färdigställdes så sent som i lördags på natten, gick till en stor kedja som beställt tusentals skydd till sina affärer.

För Jakobstadsföretaget har beställningarna möjliggjort investeringar i maskinparken. Företaget som innan coronakrisen sysselsatte tre personer har också ökat personalstyrkan till 7-8 personer för att klara av leveranserna.

Ljus framtid

Mika Vacker bedömer att framtiden för deras företag ser ljus ut. Det pågår produktutveckling på stänkskydden, som blivit produkter som Vacker tror att här för att stanna.

Vårens beställningar har också öppnat dörrar och kontakter till stora aktörer som man tidigare inte samarbetat med. Där har företagets normala produktutbud nu en god chans att komma in.

– Vi har nu visat att vi kan betjäna med en minuttidtabell även under riktigt krävande förhållande, säger han.

LÄS OCKSÅ:

Så tacklar österbottniska företag coronakrisen – Webbportalen Findit.fi blir eget bolag med bättre fokus och egen vd

Lämna ett svar