Mikael Hallbäck blir Österbottens handelskammares nya direktör i Vasa

Ulf Nylund, Mikael Hallbäck, Paula Erkkilä.
Ulf Nylund, Mikael Hallbäck, Paula Erkkilä.

Mikael Hallbäck kommer att ansvara för Österbottens handelskammares intressebevakning i Vasaregionen och i Sydösterbotten. Handelskammarens vd Paula Erkkilä och styrelseordförande Ulf Nylund säger att Mikael Hallbäck har precis rätt profil för jobbet.

Mikael Hallbäck Österbottens handelskammare
Mikael Hallbäck.

Mikael Hallbäck blir från och med den 10 januari Österbottens handelskammares nya direktör i Vasa.

– Jag tackar för förtroendet och ser fram emot att få börja jobba, det händer så otroligt mycket i regionen, säger Mikael Hallbäck.

Universitets- och näringslivsbakgrund

Mikael Hallbäck kommer närmast från posten som direktör på resultatenheten för lednings- och organisationsutveckling på Levóninstitutet vid Vasa universitet.

– Jag har trivts bra med uppdraget men nu ser jag fram emot att få jobba ännu närmare med utvecklingen av näringslivet, säger Hallbäck.

För Hallbäck blir det delvis frågan om en återgång till den typ av arbetsuppgifter som Hallbäck jobbade med under sin tid som företagsrådgivare på VASEK 2013-2016. Bland den egna arbetserfarenheten finns också mycket projektarbete, till exempel i samarbete med Kvarkenrådet.

Kombinationen uppskattades

Ulf Nylund, Mikael Hallbäck, Paula Erkkilä.
Ulf Nylund, Mikael Hallbäck, Paula Erkkilä.

Ulf Nylund, styrelseordförande för Österbottens handelskammare, säger att en sak som talade starkt för valet av Hallbäck var just att han har erfarenhet både från näringslivet och utbildningssektorn.

– Genom den här rekryteringen så stärker vi handelskammarens intressebevakning på två viktiga områden, säger Ulf Nylund.

Nytt gäng vid rodret

Paula Erkkilä har jobbat länge på Österbottens handelskammare, men som vd är hon relativt ny. Hon övertog jobbet efter Juha Häkkinen som nyligen gått i pension.

Eftersom Juha Häkkinen i praktiken var både vd och handelskammardirektör i Vasa, så blev det en rockad där Paula Erkkilä, hemma från Karleby, tog över vd-jobbet.

Samtidigt bildades då en lucka i Vasa som nu alltså fylls med Hallbäck. Ulf Nylunds mandatperiod som ordförande löper ut vid årsskiftet så även där sker förändringar.

– Jag är så glad att vi nu lyckats genomföra rekryteringarna framgångsrikt och får ett nytt stridspar i Paula och Mikael, säger Nylund.

Jag är så glad att vi nu lyckats genomföra rekryteringarna framgångsrikt.

Ulf Nylund berömmer samtidigt medlemmarna i styrelsen som varit handlingskraftiga trots coronakrisen. Ulf Nylund efterträds själv som ordförande av HalpaHallis vd Janne Ylinen.

– Det blir perfekt, jag har fullt förtroende för den nya sammansättningen, säger Nylund.

Samarbete ger resultat

Paula Erkkilä säger att Mikael Hallbäck är så väl insatt i regionens frågor redan att startsträckan på det nya jobbet blir kort. Hon säger att hon till och med redan börjat fylla hans kalender med möten.

– Tack vare sin tidigare karriär så har Mikael redan ett brett företagsnätverk här i regionen, säger Erkkilä.

I Mikael Hallbäcks bakgrund finns även en karriär som professionell hockeyspelare. Själv tonar han ändå ner den biten och säger att han gått vidare till nya utmaningar.

– Den kanske viktigaste saken jag lärde mig av hockeyn är samarbete och hur viktigt det är för att få till stånd resultat, säger Hallbäck.

Brett uppgiftsfält

I Mikael Hallbäcks nya uppgifter ingår att ansvara för ledningen av handelskammarens kundrelationer. Det jobbet handlar om att utveckla kundupplevelsen hos handelskammarens medlemsföretag som stöd för kurs- och serviceverksamheten.

Mikael Hallbäck lyfter själv fram att han vill jobba mycket med attraktionsfrågor, specifikt hur man kunde locka hit den kompetenta arbetskraft som behövs.

 

LÄS OCKSÅ:

Janne Ylinen blir ny ordförande för Österbottens handelskammare

 

Lämna ett svar