Terhi Mäkinen: ”Työkaluja yritysten kehittämiseen, kasvuun ja kansainvälistymiseen”

Terhi Mäkinen

Kirjoittaja Terhi Mäkinen on Pohjanmaan ELY-keskuksen elinvoimapäällikkö.

Isäni on kätevä tekemään erilaisia remonttihommia. Niiden tekeminen sujuu, niin kotona kuin mökillä. Lisäksi hän on mahdottoman ahkera, aina löytyy joku uusi projekti kesäksi mökille. Olipa kyseessä sitten saunamökin katon uusiminen tai uusi grillikatos, kaikki työt hoituvat tehokkaasti ja työn jälki on erinomaista.

Eihän niistä remonttihommista mitään tulisi ilman kunnollisia työkaluja. Niitä häneltä löytyy luonnollisesti joka lähtöön ja ne ovat hyvässä järjestyksessä. Työkalut löytyvät siten tarpeen mukaan ja niitä on mukava käyttää. Niiden kunnosta pidetään hyvää huolta, puhdistetaan, öljytään ja huolletaan tarpeen mukaan.

Sama pätee yrityspalveluihin

Meillä alueen yrityspalvelutoimijoilla on myös valtava määrä työkaluja käytössämme ja niitäkin huolletaan ja pidetään kunnossa. Ne eivät ole stabiileja vaan elävät ajassa. Työkalut koostuvat Team Finland -ydintoimijoiden eli ELY-keskuksen, Finnveran, Business Finlandin, TE-toimiston ja Viexpon erilaisista palveluista ja rahoituksista.

En pystyisi tähän luettelemaan kaikkia isäni työkaluja, enkä myöskään yrityspalveluverkoston käytössä olevia työkaluja, sillä niitä on niin paljon.

ELY-keskuksesta myönnetään esimerkiksi yrityksen kehittämisavustusta ja tukea maaseudun yritysten toimintaan, Business Finlandista rahoitusta suurille kasvun veturiyrityksille sekä pienemmille yrityksille vaikkapa innovaatiosetelillä.

Finnvera takaa lainoja, myöntää vientitakuita ja Viexpo vie yrityksiä maailmalle eri tavoin, aloittaen vaikka messumatkasta. TE-toimisto kouluttaa yritykseen hankittavaa uutta työvoimaa Rekrykoulutuksella ja myöntää palkkatukea työntekijän palkkaamiseen.

Lisäksi löytyy vielä useita kymmeniä muita palvelutuotteita ja tukia, jotka kaikki ovat yritysten käytössä.

Opas rahastojen viidakkoon

Miltä kuulostaa EAKR, Oikeudenmukaisen siirtymän rahasto – JTF, Suomen kestävän kasvun ohjelma – RRF, Kasvun kiihdytysohjelma, ESR + tai maaseudun CAP-ohjelma? Aika mystisiltä varmastikin monelle yritykselle. Ne ovat erilaisia rahastoja ja ohjelmia yritysten kehittämiseen.

Onneksi hätä ei ole tämän näköinen! Me Team Finland -yrityspalvelutoimijat olemme täällä teitä yrityksiä varten. Me tunnemme nämä rahastot ja löydämme oikean työkalun työkalupakistamme juuri sinun yrityksesi tarpeisiin. Autamme yrityksiä kasvamaan, kehittymään tai kansainvälistymään.

Yritysrahoituksessa päivän sanat ovat vihreän siirtymän edistäminen ja digitalisaation edistäminen, mutta rahoitusta saa hyvin monenlaisiin hankkeisiin. Aina on kuitenkin kyse yrityksen kehittymisestä, joko toiminnan kehittämisen kautta tai esimerkiksi panostamisesta uuteen investointiin.

Kyseessä voi olla uuden teknologian kehittäminen, uusi linjasto tehtaalle tai yrityksen tuotteen saaminen kansainvälisille markkinoille.

Lisää rahoitusta Pohjanmaalle

ELY-keskuksen yritystukiin rahoitusta on Pohjanmaalla tulevina vuosina aiempaa enemmän, kiitos uuden EU-rahaston, tuon aiemmin mainitun JTF:n. Rahaston tarkoituksena on helpottaa turpeesta luopumisen aluetaloudellisia vaikutuksia.

Vaikutuksia Pohjanmaan maakunnassa vähennetään muun muassa kehittämällä uusia vihreitä energiaratkaisuja, parantamalla yrityksen toiminnan energiatehokkuutta, innovoimalla uusia vaihtoehtoja kasvihuoneiden ja eläintilojen käytössä olevalle kasvuturpeelle ja monin muin keinoin.

Tämän rahaston yritystuet ovat saatavilla kaikille pienille ja keskisuurille yrityksille.

Kaikki työkalut käyttöön

Isäni käyttää useimmiten vain omia työkalujansa, jotka hän tuntee tietenkin parhaiten. Mutta tarpeen vaatiessa hän ei epäröi pyytää naapurin työkalua lainaan.

Näin se on meilläkin. Me tunnemme omat työkalumme läpikotaisin ja niiden parissa teemme päivittäin töitä, mutta tunnemme myös naapurimme eli muut yrityspalvelutoimijat ja niiden työkalut hyvin. Naapurin työkalu voi olla juuri se oikea yrityksen tarpeisiin, mikäli omamme ei tilanteeseen sovellu.

Yrittäjä, sinun tarvitsee vain olla yhteydessä johonkin meistä, kun sinulla on tarve kehittää yritystäsi. Me ohjaamme sinut eteenpäin ja oikeiden työkalujen käyttöön.

Helpoiten löydät koko alueen Team Finland -yrityspalveluverkoston yhteystiedot Pohjanmaan ELY-keskuksen nettisivujen kautta. Ollaan yhteyksissä ja avataan työkalupakki yhdessä!

 

LUE MYÖS:

Timo Saari: ”Työvoiman saatavuus elinvoiman osatekijänä”

Lämna ett svar