FES2023 houkutteli tutkijoita, asiantuntijoita ja insinöörejä ympäri maailman – Tutkijat kertoivat esimerkiksi tekoälyn hyödyntämisestä

Fei Wang

Tulevaisuuden energiaratkaisuihin keskittyvä FES2023-konferenssi keräsi maailman parhaita näkemyksiä yhteen. Tutkijat ja asiantuntijat pohtivat esimerkiksi energian varastointia, energiatehokkuutta, mikroverkkoja ja tekoälyn hyödyntämistä.

Vaikka Kiinasta puhutaan usein isona saastuttajana, on maa samaan aikaan myös yksi vihreän murroksen edelläkävijä. Maassa on esimerkiksi valtavasti tuuli- ja aurinkovoimaa, ja suurin osa maailmalla käytössä olevista aurinkopaneeleista valmistetaan Kiinassa.

Kiinalla olikin näkyvä rooli Vaasan yliopiston järjestämässä kansainvälisessä tulevaisuuden energiaratkaisuja käsittelevässä Future Energy Solutions eli FES2023 -konferenssissa. Yksi pääpuhujista oli kiinalainen ja tapahtuman osallistujissakin näytti olevan paljon kiinalaisia tutkijoita.

Maanantaina professori Fei Wang Pohjois-Kiinan North China Electric Power Universitystä (NCEPU) kertoi yliopiston tekemästä tutkimuksesta, jossa pyrittiin tekoälyn avulla ennustamaan tuuli- ja aurinkosähkön tuotantoa kahdella eri alueella.

– On hyvin vaikea saavuttaa tarkkoja ennustuksia tuulivoimalle tutkimillamme alueilla, Fei Wang kertoi.

FES2023 toimii tärkeänä sillanrakentajana, joka yhdistää energia-alan akateemista maailmaa ja yritysmaailmaa.

Tekoäly yhtenä fokuksena

FES2023-konferenssin yksi tärkeimmistä painopisteistä on tekoäly. Konferenssin puheenjohtaja, Vaasan yliopiston apulaisprofessori Miadreza Shafiekhah kertoi, että tekoäly on kehittynyt viime aikoina nopeasti.

– Tekoälypohjaiset järjestelmät tulevat varmasti olemaan keskeisimpiä uusia ratkaisuja tulevaisuuden energiajärjestelmissä, Shafiekhah arvioi.

Fei Wang kertoi, kuinka Jiangin maakunnan alueella olevat tuuli- ja aurinkovoimalat sijaitsevat paikassa, jossa säätila muuttuu nopeasti. Tämä tarkoittaa, että myös tuotanto vaihtelee voimakkaasti.

Sähköverkon täytyy olla kuitenkin tasapainossa jatkuvasti, joten on tärkeää, että tuotantoa voidaan ennustaa luotettavasti.

Merkittävä parannus

NCEPU-yliopiston tutkimuksessa tekoäly auttoi ennustamaan tuotantoa viiden vuoden ajalta kerättyjen säätilojen, pilvien kuvaamisen sekä kauempana sijaitsevien tuulivoimaloiden tuotantotietojen avulla.

Fei kertoi, että varsin kaukanakin sijaitsevien toisten tuulipuistojen tuotanto auttoi huomattavasti tutkittujen tuulivoimaloiden tuotannon ennustamisessa.

Fein esittelemä malli pystyi ennustamaan tuotantoa merkittävästi paremmin kuin muut vertailuna käytetyt mallit.

Useita aiheita

Konferenssissa ei keskitytä kuitenkaan pelkästään tekoälyyn. Muita teemoja ovat esimerkiksi energiajärjestelmien suunnittelu, sähkömarkkinat ja kysyntäjousto, sähkön laatuongelmat, energiaa säästävän teknologian kehittäminen, suojaus ja ohjaus, digitalisaatio, IoT ja kyberturvallisuus, sähköinen liikkuvuus, asiakkaat ja energiayhteisöt, tehoelektroniikka sekä alan liiketoimintamallit ja riskienhallinta.

– FES2023 toimii tärkeänä sillanrakentajana, joka yhdistää energia-alan akateemista maailmaa ja yritysmaailmaa. Konferenssissa tullaan pitämään noin sata esitystä, joista monet ovat yrityssuuntautuneita tutkimuksia, Miadreza Shafiekhah kertoi.

Tavoitteena järjestää säännöllisesti

FES-toimikunnan jäsen ja yksi konferenssin järjestelyistä vastaava Tomi Paalosmaa kertoo, että Vaasan yliopisto pyrkii siihen, että FES-konferenssin järjestettäisiin Vaasassa joka toinen vuosi.

– Vaasassa säännöllisesti järjestettävälle laadukkaalle akateemiselle konferenssille on tilausta. Täällä tehdään paljon merkittävää kansainvälistä energia-alan tutkimus- ja kehitystoimintaa yritysten ja yliopistojen toimesta, joten se olisi erittäin hieno ja yhdistävä asia koko energiaekosysteemillemme.

Jos Vaasan yliopisto saa tapahtuman järjestettäväksi parin vuoden päästä, aikoo FES-toimikunta saada seuraavalla kerralla paikallisen energiasektorin laajalti mukaan pohtimaan energia-alan TKI-asioita ja yhteistyötä yliopistojen kanssa.

Gaalaillallinen kruunaa

FES2023-konferenssi alkoi maanantaina ja päättyy keskiviikkona. Tutkijat ympäri maailmaa esittelevät tapahtumassa kaikkiaan 91 tutkimusta.

Parhaat tutkimukset palkitaan tiistai-iltana järjestettävällä gaalaillallisella Villa Sandvikenissä. Sinne saapuu myös Vaasan energiasektorin toimijoita.

 

LUE MYÖS:

Tiedepäivä esittelee Vaasan yliopiston huippututkimusta – ”Ohjelma on tarkoitettu kaikille”

Lämna ett svar