WasaGroups nya kontors- och affärsverksamhetsområde tar form – Ampner blir första hyresgästen som flyttar in

Leif Qvisén, Lasse Aarnio, Anna-Lena Back
Leif Qvisén, Lasse Aarnio, Anna-Lena Back.

Ett innovativt åttavåningstornhus och en handfull lägre toppmoderna byggnader reser sig snart i Stenhaga. Byggnaderna kommer att vara bland det första man ser av Vasa när man kommer norrifrån längs riksåttan.

WasaGroup Kivikiila

Ett nytt kontors- och affärsverksamhetsområde föds i Stenhaga i Vasa. Vasaföretaget Ampner, som är en pionjär när det gäller utvecklingen av inverters, finns bland de första hyresgästerna som flyttar in.

– Deras verksamhet passar riktigt bra i sammanhanget, vi kommer att satsa hårt på olika typer av innovativa energilösningar, säger Leif Qvisén, försäljningsdirektör på WasaGroup, som står bakom satsningen.

Vi kommer att satsa hårt på olika typer av innovativa energilösningar.

På det nya affärsverksamhetsområdet får Ampner skräddarsydda utrymmen som passar både produktion och kontor. Ampner sysselsätter i dag cirka 50 personer.

– Vi har fortsatta planer på tillväxt och global försäljning, säger Lasse Aarnio, ekonomidirektör på Ampner.

Ampner erbjuder energitjänster till bolag som jobbar mycket med vindkraft och solkraft.

Solpaneler på tak och väggar

Lasse Aarnio
Lasse Aarnio.

Byggnaderna på det nya området värms upp med jordvärme. Fastigheterna utrustas med solpaneler på taket, undantaget 8-våningstornhuset, som i stället får glassolpaneler på fasaden. Elproduktionen kommer med andra ord att ske i väggar och tak.

– Våra solkraftverksinverters och -lösningar kan ge den bästa avkastningen på investeringen, säger Lasse Aarnio.

I framtiden kan de nya byggnaderna vara helt självförsörjande när det gäller el, nedkylning och uppvärmning.

Tre etapper

Stenkilen, eller Kivikiila på finska, heter det nya området som byggs i tre etapper. Den första delen, där Ampners cirka 2000 kvadratmeter ingår, har byggstart i höst och står klart om cirka ett år.

Anna-Lena Back
Anna-Lena Back.

Färdigbyggt så kommer området att bestå av en handfull lägre byggnader och ett 8-våningstornhus, totalt 14 500 kvadratmeter. Lokalerna skräddarsys enligt nya hyresgästers behov.

– Det blir många olika typer av lokaler, det här passar allt mellan B2B-försäljning till välmåendeföretag, från kontor till produktion, säger Anna-Lena Back, försäljningschef på WasaGroup.

I det här skedet har nya hyresgäster alla möjligheter att komma med önskemål. Tornhusets planerade byggstart är hösten 2022, därmed blir det färdigställt 2023-2024.

– Till tornhuset har redan flera förhandsreserveringar gjorts och ännu flera förhandlingar är på gång, säger Leif Qvisén.

30 miljoners satsning

I helhet blir det nya området en investering på cirka 30 miljoner euro. Investeringen genomförs enligt Wasa360-tjänstekonceptet, vilket innebär att WasaGroup kan sköta allt från finansiering till byggande och drift.

LÄS OCKSÅ:

Huvudägarna i WasaGroup-koncernen intar nya roller

Lämna ett svar